Pohjoisen marjat nousevat tutkimuksen kärkeen – hillasta löytyi lupaavia nanorakkuloita
Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa on löydetty hillasta eli lakasta nanokokoisia pienoisrakkuloita eli nanovesikkeleitä, joilla voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia.

Tutkimuksen mukaan hillan nanovesikkelit kuljettavat biologisesti aktiivisia molekyylejä, kuten mikro-RNA:ta. Ne säilyvät ehjinä ruoansulatuskanavassa, imeytyvät verenkiertoon ja kohdentuvat tarkasti tiettyihin kudoksiin. Koeolosuhteissa havaittiin, että vesikkelit voivat hillitä tulehdusta ja jopa estää syöpäsolujen kasvua.
Löytö avaa mahdollisuuksia hyödyntää marjojen nanovesikkeleitä ravitsemuksessa, lääkekehityksessä ja hyvinvointituotteissa. Tulevaisuudessa näitä vesikkeleitä voitaisiin käyttää lääkemolekyylien kohdentamisessa kudoksiin, mikä voisi vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia verrattuna perinteisiin menetelmiin.
Nanovesikkelien tutkimus on kansainvälisesti kasvava ala. Suomessa hilla ja muut pohjoisen havumetsävyöhykkeen marjat tarjoavat ainutlaatuisen tutkimuskohteen.
”Kotoisten marjojen ja myös puiden nanovesikkelitutkimus on uusi, monin tavoin lupaava tutkimusala. Muualla on aiemmin tutkittu esimerkiksi vihanneksia”, kertoo yliopistotutkija Soile Jokipii-Lukkari Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä. ”Mustikallakin on terveysvaikutuksia, joten olemme sitä tutkineet ja onnistuneet jo eristämään myös mustikan nanovesikkeleitä”.
Parhaillaan tutkitaan myös kuusen nanovesikkeleitä, jotka esiintyvät bioaerosoleina. Niiden avulla voidaan saada uutta tietoa metsien terveysvaikutuksista ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista.
”Nanovesikkelit ovat osa luonnon kehittämää lajien välistä viestintäjärjestelmää. Ne muodostuvat RNA:sta, proteiineista ja metaboliiteista – eräänlaisesta biokielestä – joka ohjaa solujen toimintaa monin tavoin. Vesikkelitutkimus avaa uusia mahdollisuuksia ymmärtää, miten eliöt sopeutuvat ilmastonmuutokseen ja lajikirjon muutoksiin”, kertoo Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio.
”Nykytiedon perusteella voimme olettaa, että nanovesikkeleitä löytyy myös puolukasta ja muistakin Suomen marjoista”, Jokipii-Lukkari jatkaa. ”Jatkotutkimuksessa meitä kiinnostaa vesikkelien mahdollisuudet monella rintamalla, kuten marjojen ja eliöiden välisessä vuorovaikutuksessa mikro-RNA:n kautta.”
Tutkimuksen löydökset voivat myös vauhdittaa suomalaista elintarvike- ja hyvinvointiteollisuutta. Hillaa hyödynnetään jo esimerkiksi kosmetiikassa, mutta nanovesikkelien tunnistaminen antaa marjalle uudenlaista arvoa tulevaisuuden superruokana ja mahdollisena lääkinnällisenä raaka-aineena.
Nanovesikkeleitä eristetään esimerkiksi nanoselluloosa-kalvojen avulla, joita Oulun yliopiston kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö on ollut mukana kehittämässä.
Uusi tutkimus hillan nanovesikkeleistä julkaistiin elokuussa 2025 Nanoscale-tiedelehdessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, Kvantum-instituutti, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi
Yliopistotutkija Soile Jokipii-Lukkari, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, 040 589 4287, soile.jokipii-lukkari@oulu.fi
Kaisu KoivumäkiViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: luonnontieteet, vety-, teräs- ja vesitutkimus
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun ja Lapin yliopistot kouluttavat uusia varhaiskasvatuksen opettajia25.9.2025 05:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta aloittaa syksyllä 2026 yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen. Koulutus tuottaa kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, joka on laajuudeltaan 180 opintopistettä. Koulutukseen haetaan kevään toisessa yhteishaussa 10.−24.3.2026.
Miten energiaremontti vaikuttaa pientalon sisäilmaan? – Koteja etsitään mukaan tutkimukseen24.9.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Energiatehokkuuden parantamisella voi olla vaihtelevia vaikutuksia rakennusten terveellisyyteen. Eurooppalaisessa tutkimuksessa pyritään varmistamaan, että myös pientaloissa sisäolosuhteet säilyvät hyvinä. Energiaremonttia vuodelle 2026 suunnittelevia koteja etsitään mukaan maksuttomiin mittauksiin.
Nanoselluloosasta edistyksellisiä vaahtomateriaaleja vedenpuhdistukseen, älypakkauksiin ja vihreään elektroniikkaan23.9.2025 05:06:00 EEST | Tiedote
Nanoselluloosa on kasvikuiduista valmistettava, uusiutuva nanomateriaali, jonka ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluvat keveys, erittäin hyvä lujuus ja suuri pinta-ala. Oulun yliopiston Mohammad Karzarjeddin väitöstyössä tutkittiin nanoselluloosaan perustuvia huokoisia vaahtomateriaaleja veden puhdistuksessa, älypakkauksissa ja langattoman tietoliikenteen sovelluksissa. Nämä uudet nanoselluloosasovellukset vähentävät riippuvuutta fossiilipohjaisista materiaaleista.
Hyvin ennenaikaisesti syntyneiden lasten oppimisvaikeudet tulevat esiin koulussa22.9.2025 05:45:00 EEST | Tiedote
Hyvin ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on täysiaikaisina syntyneitä ikätovereitaan enemmän kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia kouluiässä. Väitöstutkimus osoittaa, että hyvin ennenaikaisesti syntyneiden lasten arviointi- ja kuntoutuskäytännöt vaativat kehittämistä.
Kansalaistiedettä, robotteja ja drooneja Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä18.9.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella perjantaina 26. syyskuuta. Tapahtumassa tiede esittäytyy kymmenissä työpajoissa ja yleistajuisissa esityksissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme