
Reijo Laatikainen: Oikeanlainen ravinto auttaa ehkäisemään muistisairauksia
Mitä yhteistä on muistilla, A-vitamiinilla ja beetakaroteenilla? Kannattaako aivoistaan huolehtivan ihmisen käyttää pehmeitä rasvoja ja miksi? Onko ruokailutottumuksilla ylipäätään väliä muistisairauksien ehkäisemisessä?

Uutuuskirjassaan Parasta ruokaa aivoille. Ravinto muistisairauksien ehkäisijänä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, kuinka hyvällä ravinnolla voidaan ehkäistä muistisairauksia. Hän käy tutkimustiedon valossa läpi tyypillisiä muistisairauksia Alzheimerin taudista alkaen sekä eri ravintoaineita ja niiden käyttötapoja paremman muistiterveyden edistäjinä.
Muistisairauksiin ei ole olemassa yhtä tehokkaita lääkehoitoja kuin sydänsairauksiin ja syöpiin, mutta niiden biologiaa tunnetaan silti yhä paremmin. Usein muistisairaudet kehittyvät jopa vuosikymmenten ajan ennen sairauden näkyviä merkkejä, joten niiden ennaltaehkäisyynkin voidaan vaikuttaa aiempaa tehokkaammin. Yksi tärkeä keino on oikeanlainen ravinto.
Kirjassa käydään läpi ravintoaineet vitamiineista omega-rasvahappoihin sekä erilaisiin muistisairaille markkinoitaviin valmisteisiin ja esitellään niihin liittyvää tutkimusnäyttöä. Esimerkiksi muistiin liitetyn B12-vitamiinin puutostilan ehkäisy on kirjan mukaan välttämätöntä, mutta sen saantimäärällä ei liene niin suurta vaikutusta kuin on oletettu. Varmimmin puutostilan voi ehkäistä syömällä riittävästi eläinkunnan tuotteita kuten kalaa. Kuitenkaan edes B12-vitamiinin, kuten ei minkään muunkaan ravintoaineen, vaikutus ei Laatikaisen mukaan sinänsä ole ”radikaali vaan pieni – mutta useita sinänsä pienen vaikutuksen omaavia tekijöitä älykkäästi yhdistämällä ja niitä pitkään syömällä voi saavuttaa merkittäviä tuloksia”.
Kirja ei siis lupaa pikavoittoja tai helppoja kikkoja muistisairauksien hoitoon, vaan korostaa pitkäjänteistä, laadukasta ruokavaliota. Kansallisten ravintosuositusten noudattaminen toimii hyvänä perusoppaana: paljon kasviksia, runsaasti marjoja ja hedelmiä, niukasti suolaa, maltillisesti eläinkunnan tuotteita, täysjyväviljaa ja papuja ja omega-3 ja 6 rasvahappoja, mieluiten niukasti terveydelle tunnetusti haitallisia aineita, kuten tyydyttynyttä rasvaa, höttöhiilareita ja suolaa. Laatikaisen mukaan on ”kohtuullisen runsaasti näyttöä siitä, että vuosikausia jatkuvat terveydelle huonot syömistavat nakertavat aivoterveyttämme hitaasti ja varmasti kuin termiitit puutalon rakenteita”.
Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Terveellistä! – 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä (2023), Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (2021), ja Verensokeri haltuun (2020).
Reijo Laatikainen, Parasta ruokaa aivoille. Ravinto muistisairauksien ehkäisijänä. Kirjapaja 2025. 212 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-413-004-2. Kl 59.55, 59.34.
Lisätietoja ja haastattelut: Reijo Laatikainen| reijo.laatikainen@booston.fi
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaPubliva Oy
Puh:0968774543minna.vatja@publiva.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

