Elintarviketeollisuusliitto ry

Luontokäsikirja luo suunnan elintarviketeollisuuden biodiversiteettityölle

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on käynnistänyt yhdessä jäsenyritystensä kanssa alan Luontokäsikirjan laatimisen. Käsikirjassa määritetään yhteinen suunta elintarviketeollisuuden luontotyön kehittämiseen sekä jaetaan käytännön työvälineitä ja esimerkkejä yritysten työn tueksi.

Viljapelto ja metsäinen joenvarsi kesäpäivänä.
Luontokäsikirjan tavoitteena on tukea yrityksiä luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa osana liiketoimintaa ja päätöksentekoa. Helsingin Mylly Oy

Hankkeen taustalla ovat ETL:n vuonna 2023 julkaisema selvitys luonnon monimuotoisuuden merkityksestä alalle sekä keväällä 2025 toteutettu jäsenkysely, jossa kartoitettiin yritysten edistymistä ja tarpeita biodiversiteettityössä.

–  Monissa yrityksissä luontotyö on jo osa toimintaa, mutta yritykset kaipaavat yhteisiä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä työnsä vahvistamiseksi, Elintarviketeollisuusliiton erityisasiantuntija Mari Raininko sanoo.

Opas kokoaa yhteen elintarviketeollisuuden luontotyön keskeiset näkökulmat, yhteiset tavoitteet ja suuntaviivat luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi sekä esittelee hyviä käytäntöjä ja liiketoimintaan soveltuvia työvälineitä. Työssä tunnistetaan myös luontotyön edistämisen esteitä ja mahdollisuuksia, kuten kannustimia sekä uusia rahoitus- ja yhteistyömuotoja.

Lisäksi käsikirjassa tarkastellaan, millaisella yhteistyöllä suomalainen ruuan arvoketju voi vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Luontovaikutukset ovat aina paikallisia, joten ratkaisut luontokadon hillitsemiseksi ja ehkäisemiseksi on sovitettava paikallisiin olosuhteisiin. Siksi todelliset esimerkit, suomalaiseen luontotyöhön sopivat toimenpiteet sekä toimijoiden yhteistyö ovat tärkeitä.

Tavoitteena on tukea yrityksiä luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa osana liiketoimintaa ja päätöksentekoa sekä syventää yhteistyötä.

– Määritämme yhdessä jäsenyritystemme kanssa kunnianhimoisen suunnan suomalaisen elintarviketeollisuuden luontotyölle. Samalla vahvistamme yritysten välistä yhteistyötä, Raininko kuvaa. 

Käsikirja valmistuu alkuvuodesta 2026.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 44 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye