Ainoa Winery sai kasvurahoituksen ja huippuosaajia hallitukseen
Suomalaisiin villimarjoihin ja hedelmiin erikoistunut viinitalo on saanut merkittävän kasvurahoituksen. Sen avulla Ainoa Winery kehittää toimintaansa, kasvattaa raaka-aineiden ostoja sekä tuotanto- ja varastokapasiteettiaan ja lisää henkilöstöä Hollolassa. Investointi tukee myös viinitalon panostuksia markkinointiin ja jakeluun kotimaassa ja kansainvälisesti. Ainoa Wineryn tavoitteena on viinituotannon ja myynnin kymmenkertaistaminen.

Vuonna 2014 perustettu Ainoa Winery on Suomen kansainvälisesti palkituin ja arvostetuin luonnonmarjaviinitalo. Yrittäjät David Cohen ja Paola Guerrero de Cohen valmistavat viininsä aidoilla viininvalmistusmenetelmillä, mikä tekee Ainoan juomista kansainvälisestikin ainutlaatuisia. Ainoa Winery on maailman ainoana marjaviinituottajana palkittu Grand Gold -mitalilla arvostetussa Vinalies Internationales -kilpailussa Pariisissa. Ranskan enologien liiton järjestämä Vinalies kuuluu maailman tunnetuimpiin viinikilpailuihin, jossa tuhannet viinit arvioidaan sokkona.
Kasvurahoituksen myötä Ainoa Winery / Finnviini Oy:n hallitukseen nousevat uusina jäseninä Aalto-yliopiston kunniatohtori Tuomas Tenkanen, talousjohtamisen ammattilainen Antti Ojala ja alkoholialan konkari Erkka Schönberg. Hallituksessa jatkavat viinitalon perustajat David Cohen ja Paola Guerrero de Cohen sekä sommelier Samuil Angelov.
”Ainoalla on potentiaalia muuttaa mielikuva marjaviineistä. Tuote, laatu ja pakkaus ovat kunnossa, ja seuraavaksi keskitytään hallittuun kasvuun sekä markkinoiden laajentamiseen. Uskon, että Ainoasta tulee jossain vaiheessa Suomen maistuvin käyntikortti maailmalla”, kertoo hallituksen uusi puheenjohtaja Erkka Schönberg, jolla on pitkä kokemus alkoholialalta.
Yhdistävänä tekijänä DNA-monistus ja terveysdiagnostiikka
Ainoan saaman yksityisrahoituksen takana on Tuomas Tenkanen, joka on ollut keskeisessä roolissa kahdessa suomalaisessa, DNA:n monistukseen ja terveysteknologiaan liittyneessä kansainvälisesti merkittävässä yrityskaupassa. Ainoan perustaja David Cohen on aiemmin työskennellyt Tenkasen johtamissa ja osaomistamissa Finnzymesissä ja Mobidiagissa diagnostiikan tuotekehittäjänä.
”Tartuin tilaisuuteen, kun herkullinen mahdollisuus avautui. Vaikka Ainoa toimii itselleni uudella alueella, näen siinä samankaltaisuuksia kuin aiemmissa menestystarinoissa, joissa olen saanut olla mukana. Suomesta on mahdollista rakentaa maailmanluokan menestyksiä, ja Ainoalla on siihen maku, taito ja teknologinen pohja jo olemassa. Tiedän paremmin kuin hyvin Davidin taidot ja saavutukset bioteknologian alalla, ja näen, että hän on tuonut tuota samaa luovaa intoa, insinöörin osaamista ja huolellisuutta myös viinintekoon”, sanoo Aino Wineryyn investoinut Tuomas Tenkanen.
Verrokkeina Sauternes ja Port
Yhdysvalloista Suomeen vuonna 2008 muuttaneet David Cohen ja Paola Guerrero de Cohen olivat pitkään harrastaneet viinintekoa, mutta Suomessa ei ollut rypäleitä puristettavana. He aloittivat viinikokeilut suomalaisilla marjoilla ilman ennakkokäsityksiä siitä, miten marjaviiniä on perinteisesti tehty.
”En ole kasvanut Suomessa, joten minulla ei ollut tietoa siitä, miten marjaviinejä pitäisi tehdä. Tein sitten omalla tavallani, eli suhtauduin ainutlaatuisiin luonnonmarjoihin kuten rypäleisiin. Lopputulos yllätti ja innosti kokeilemaan lisää. Pikkuhiljaa löysimme oman tyylimme ja samalla uskon siihen, että myös marjoista voi tehdä laadukkaita viinejä. Ajatusta vahvisti heti alussa saamamme menestys Kaliforniassa, josta lähetettiin Hollolaan paitsi kultamitali, myös ihmettelevät kehut aivan uudenlaisesta tuotteesta. Oli kuulemma ainoa lajissaan. Siitä oli hyvä lähteä liikkeelle”, kertoo David Cohen ja jatkaa:
”Meillä on Tuomas Tenkasen kanssa pitkä historia terveysteknologian saralta. On hienoa, että hän luottaa osaamiseemme myös viininteossa. Saamme rahoituksella vahvan selkänojan Ainoan kasvattamiseksi seuraavalle tasolle. Tavoitteenamme on kymmenkertaistaa Ainoan tuotanto ja myynti vuoteen 2033 mennessä.”
Ainoan hallituksen jäsen, sommelier ja ravintolayrittäjä Samuil Angelov näkee suomalaisen viinitalon potentiaalin kansainvälisillä markkinoilla:
”Ainoan viinit kilpailevat laadullaan, maullaan ja ilmeellään parhaiden Sauternesien ja Portviinien kanssa, mutta niiden hintapiste on kansainvälisessä vertailussa vielä matala. Marjaviinellä on Suomessa hienoinen mainehaaste, mutta Ainoan kasvutarina on omiaan tukemaan koko juomakategoriaa. Ainoa on siinä lajinsa ehdotonta eliittiä.”
Ainoa Wineryn viineissä maistuu suomalainen metsä ja sen puhtaat marjat
Ainoan viinit valmistetaan kotimaisista marjoista ja hedelmistä perinteisellä viinimetodilla. Ainoa Wineryn tunnetuimpia viinejä ovat puolikuiva puolukka-, hunaja- ja kuusenkerkkäviini Havu, kuiva mustikkaviini Silkki sekä runsasarominen mustikkajälkiruokaviini Sametti. Ainoa Kuningatar 2021 on vadelmasta ja mustikasta valmistettu täyteläinen jälkiruokaviini, joka palkittiin maailman ensimmäisenä hedelmäviininä Grand Gold -mitalilla Vinalies Internationales -kilpailussa Pariisissa keväällä 2025.
Finnviini Oy Ainoa Wineryn liikevaihto vuonna 2024 oli 315 000 euroa ja se työllistää 2 henkilöä. Ainoan viinien uusi jakelija Servaali Oy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paola Guerrero de Cohen, Co-Founder and CEO, Ainoa Winery
+358 40 322 2959, paola@ainoawinery.com
David Cohen, Co-Founder and Winemaker, Ainoa Winery
+358 400951007, david@ainoawinery.com
Samuel SorainenPR Boutique Wolfcom Oy
Puh:+358400579653samuel.sorainen@wolfcom.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Suomalainen menestystarina esillä CBS Newsin valtakunnallisissa uutisissa Yhdysvalloissa13.11.2025 08:33:00 EET | Tiedote
Suomalainen yksityislentoyhtiö Aerocom Aviation nousi kansainväliseksi uutisaiheeksi, kun yhtiön palvelua ja sen toista perustajaa Joonas Nurmea esitellään parhaillaan CBS Newsin aamuohjelmissa ja valtakunnallisissa TV-uutisissa. Keskiviikkona alkanut näkyvyys eri puolilla Yhdysvaltoja tavoittaa kymmeniä miljoonia katsojia ja nostaa esiin suomalaisen yrittäjätarinan sekä sen tarjoaman räätälöidyn matkustuspalvelun.
NH Collection Helsinki Grand Hansa avaa loisteliaan Ballroomin ovet joulunviettäjille4.11.2025 11:51:26 EET | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotelli pukeutuu jouluun ja avaa loisteliaan juhlasalin ovet vieraille. Tavallisesti vain tapahtumien ja yksityisvieraiden käytössä olevaan Ballroomiin katetaan gaalaillallinen, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea hotellin historiallinen suuri juhlasali kaikessa loistossaan. Lisäksi Hansa Café Bar & Brasserie kutsuu herkuttelemaan kolmen ruokalajin joululounaalle sekä nauttimaan jouluaaton herkkuja notkuva menu.
Kummituksia ja karmivia paikkoja – vinkit hurjaan Halloweeniin Virossa29.10.2025 10:54:29 EET | Tiedote
Viron muinaiset linnat, keskiaikaisten kaupunkien hämärät kujat ja historialliset kartanot ovat täynnä tarinoita. Suusta suuhun sukupolvien ajan kiertäneet tarinat kuiskivat synkistä salaisuuksista, rauhattomista sieluista ja selittämättömistä sattumuksista. Keräsimme vinkit paikoista, jotka saavat kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin.
Helsingin paras hotelliaamiainen laajentuu herkulliseksi viikonloppubrunssiksi27.10.2025 11:37:25 EET | Tiedote
NH Collection Helsinki Grand Hansan runsas ja kiitelty aamiainen kasvaa viikonloppuisin moderniksi brunssiksi, jossa korostuvat kotimaiset kauden raaka-aineet ja alusta asti käsityönä valmistetut annokset. Aivan Helsingin ytimessä sijaitsevan korkeatasoisen hotellin ravintola, Hansa Café Bar & Brasserie, tarjoaa täydellisen paikan kokoontua ystävien ja perheen kanssa nauttimaan viikonlopun rennosta ja kiireettömästä ruokaelämyksestä.
Pomar juhlistaa 65-vuotista taivaltaan − uutuusjalkineissa ysärin helmiä21.10.2025 14:33:30 EEST | Tiedote
Perinteikäs suomalainen jalkinetalo Pomar juhlistaa tänä syksynä 65-vuotista taivaltaan palauttamalla mallistoonsa korkean kenkäklassikkonsa Jarnon. Siitä inspiroitunut matalampi Ruoste tuo ysäriestetiikan nykypäivään. Pomarin muotoilupalkitusta huopamallistosta löytyy talvikauteen tyylikkäitä, lämmittäviä ja myös vedenpitäviä nilkkureita ja saappaita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

