Turun yliopisto

Miten digitaaliset innovaatiot voivat vähentää ravintoloiden ruokahävikkiä? Dining Flow -hankkeen päätöstapahtuma 21.11. Turussa

Jaa

Miten vähentää ruokahävikkiä, parantaa ruokailukokemusta ja tehdä ravintolaruokailusta kestävämpää? Miten digitaaliset innovaatiot voivat vaikuttaa näihin tavoitteisiin? Dining Flow -hankkeen päätöstapahtumassa keskustellaan hankkeen aikana saaduista tuloksista. Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen.

Asiakas valitsee ruokaa itsepalveluravintolan linjastolla
Flavoria on Turun yliopiston Medisiina D:ssä sijaitsevan Sodexon ruokala, joka toimii kuluttajakokemuksen tutkimusalustana Hanna Oksanen Turun yliopisto

Turun yliopistolla järjestettävä Dining Flow -hankkeen päätöstapahtuma “Every Bite Counts, Every Byte Matters” kokoaa yhteen tutkijoita, yrityksiä ja kaupunkikehittäjiä pohtimaan, miten digitaaliset ratkaisut ja eri toimijoiden yhteistyö voivat vähentää ruokahävikkiä ja parantaa ruokajärjestelmien kestävyyttä.

Tapahtuma järjestetään perjantaina 21.11.2025 klo 12–17 Turun yliopistolla (Medisiina D, Alhopuro-sali (D1038-1), 1. krs). Tapahtuma on englanninkielinen. Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen.

Tapahtuma päättää laajan, monen toimijan yhteisen Dining Flow -hankkeen, joka on edistänyt ruokaketjun ja datatalouden välistä yhteistyötä ja innovaatioita.

Päivän aikana kuullaan tutkimukseen ja käytäntöön perustuvia näkökulmia siitä, miten ruokaketjuihin perustuva data voi palvella sekä ruokailukokemusta että ilmastotavoitteita. 

Dining Flow -projektissa kerättiin dataa lounasravintolassa erilaisin sensorein ja informoitiin ruokailijoita kerätyn datan perusteella. Tällaisen monipuolisen datan avulla voidaan arvioida ruoan kulutusta tarkemmin, ja vähentää hukkaa keittiössä. Ympäristöystävällisemmät ravintolat ja ruokailu ovat prioriteetti myös yrityksille, projektissa on ollut aktiivisesti mukana useita kumppaniyrityksiä.

– Projektissa rakennettujen laitteistojen ja mallien kehittämiseen tarvittiin monenlaista osaamista. Tutkimustiimissä oli mukana tietotekniikan, konetekniikan, ravitsemustieteen, arkkitehtuurin ja palvelumuotoilun osaajia – Dining Flow -projektin kuluessa korostui monitieteisen yliopiston vahvuus, kertoo Turun yliopiston dekaani, ja projektin tutkijatiimin jäsen, professori Jaakko Järvi.

– Ravintoloissa saadaan dataa ruokailijoiden kulutusmieltymyksistä, ruokavalinnoista ja syntyvän jätteen määrästä. Kun nämä tiedot yhdistetään rakennuksen eri järjestelmien tuottamaan dataan, esimerkiksi automaattiovien, hissien ja rakennusautomaatiojärjestelmien tietoihin, voidaan ennustaa ravintolan asiakasvirtoja eri aikoina. Tarkemman ennakoinnin avulla syntyvän jätteen määrää on pystytty vähentämään merkittävästi, sanoo KONEen digitaalinen innovaatiojohtaja Janne Öfversten.

Hanke on osa KONEen Veturi-aloitteeseen kuuluvaa The Flow of Urban Life -ohjelmaa. Dining Flow -hanketta koordinoi Turun yliopiston tietotekniikan laitos, ja sen monialaiseen tutkimustiimiin kuuluvat tietotekniikka, konetekniikka, funktionaalisten elintarvikkeiden foorumi, kauppakorkeakoulu sekä Flavoria-ravintola.

Hankkeessa on mukana kumppaneina seitsemän suomalaista yritystä (KONE, Haltian, Jamix, Smartkitchen, Safera, Metos, SYK) sekä yksi kansainvälinen organisaatio (Sodexo).

Tapahtumassa kuullaan seuraavia puheenvuoroja:

  • Keynote speech: Food waste in self-service restaurants – Measuring it, understanding it, reducing it, professori Sara Dolnicar (University of Queensland)
    Dolnicar on yksi maailman johtavista tutkijoista, joka keskittyy markkinoiden segmentointiin, kestävään matkailuun ja sosiaaliseen markkinointiin, painottaen erityisesti ympäristöä koskevaa käyttäytymistä. Esityksessään hän esittelee tutkimustuloksia, jotka osoittavat, kuinka ruokahävikkiä voidaan vähentää ilman, että ruokailukokemus kärsii.
  • Together Towards a Climate-Positive Turku, Petra Svahn, Turun kaupungin ilmastotiimistä
  • Miten teollisuuden veturihankkeessa on opittu yhdistämään ruokadata ja ihmislähtöinen innovointi? Niko Myller Turun yliopisto, ja Jere Vuorenala, KONE
  • Hankkeessa saatujen tulosten esittely 
    Proof of Concepts, Ideas and new collaboration (ks lisätietoa www-sivuilta)
  • Paneelikeskustelu: Building a Vision to Action – Every Bite Counts, Every Byte Matters
    Keskustelemassa  Anna George (EU-rahoitteinen Zero Waste -hanke), Karoliina Hannula (Antell) ja Satu Hulkkonen (FoodData Finland), Timo Lehto (Jamix Oy), Teemu Jutila (Lounais-Suomen Jätehuolto Oy). Juontajana professori Anu Hopia (Turun yliopisto).

Tapahtuma tarjoaa runsaasti ajankohtaista tutkimustietoa siitä, miten datapohjaiset työkalut voivat auttaa ravintoloiden päätöksentekijöitä parantamaan ennusteidensa tarkkuutta ruokahävikin vähentämiseksi, kuuntelemaan asiakkaita paremmin, parantamaan sekä keittiöhenkilökunnan että asiakkaiden kokemusta ja lopulta siitä, miten tutkimus, yritykset ja kaupungit voivat tehdä yhteistyötä kestävämmän arjen rakentamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asiakas valitsee ruokaa itsepalveluravintolan linjastolla
Flavoria on Turun yliopiston Medisiina D:ssä sijaitsevan Sodexon ruokala, joka toimii kuluttajakokemuksen tutkimusalustana
Hanna Oksanen Turun yliopisto
Lataa

Linkit

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Turun yliopiston mediatiedotteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto

Väitös: Lapset eivät tartuta SARS-CoV-2 virusta aikuisia tehokkaammin – muissa hengitystieinfektioissa tartuttavuus lapsilla suurempaa7.11.2025 08:30:00 EET | Tiedote

Turun yliopistossa tarkastettu väitöskirjatutkimus osoittaa, että lapset ja aikuiset levittävät koronavirus SARS-CoV-2:a yhtä tehokkaasti. Sen sijaan koronanegatiivisiksi todetut hengitystieinfektiot levisivät herkemmin muihin perheenjäseniin lapsista. Tutkimus osoitti myös, että sylkinäyte havaitsi koronaviruspositiivisuuden yhtä herkästi kuin nenänielunäyte ja oli potilaalle mieluisampi näytteenottomenetelmä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye