Artesaaniruoan SM-kilpailut Oulussa 2026
Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään vuonna 2026 Oulussa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille laadukkaan, kotimaisen ja lisäaineettoman ruoan ystäville. Käsityömäisesti valmistetut tuotteet vahvistavat paikallistaloutta ja ruokakulttuuria.

Ruoka-alan ammattilaiset kokoontuvat Oulun ammattikorkeakoulun kampukselle 17.-20.9.2026 artesaaniruoan pariin. Kymmenvuotista taivaltaan juhlivassa tapahtumassa on luvassa mm. mielenkiintoinen seminaari, tiukkaa tuomarointia, verkostoitumista, herkullisia makuja sekä Likis-lähiruokatapahtuma, jossa kilpailuun osallistuvat yrittäjät voivat myydä tuotteittaan artesaaniruokakadulla.
SM-kilpailuiden tuomaristo koostuu eri alojen huippuosaajista, joten yrittäjät saavat tuotteistaan arvokasta palautetta. Uusi pisteytysjärjestelmä on käytössä toista kertaa. Ennen jokaisesta kilpailukategoriasta on valittu kultamitalisti vain, mikäli kategoriassa on ollut vähintään kolme osallistujaa. Uuden käytännön mukaan mitalistit valitaan tuomariston antamien pistemäärien perusteella.
Artesaaniruoka tarjoaa maukkaan ja vastuullisen vaihtoehdon kuluttajille
Tervetuloa Teams-webinaariin Tiedätkö mitä on artesaaniruoka? joka järjestetään keskiviikkona 26.11.2025 klo. 13.00–15.00
Tilaisuudessa kuulet, mitä kuluttaja saa ostaessaan artesaaniruokaa. Pääset myös kuulemaan inspiroivan puheenvuoron artesaaniruokayrittäjältä.
Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu mukaan verkkosivuiltamme.
Webinaari on osa Artesaaniruoka Aito o Äktä -hankkeen webinaarisarjaa, joka kokoaa yhteen artesaaniruoan toimijoita ja aiheesta kiinnostuneita. Sarjan tulevina teemoina ovat mm. artesaaniruokatuotteiden sertifiointi, artesaaniruoan SM-kilpailut, yrittäjätarinat sekä tuotekehitys ja tuotteistaminen.
Mathantverk i Finland rf − Suomen Artesaaniruoka ry:n toiminnanjohtaja Mirka Olin toivoo, että kilpailutuotteet, ja artesaanituotteet yleisemminkin, löytäisivät tiensä kuluttajien ostoskoreihin.
– Artesaaniruokatuotteet ovat maukkaita, laadukkaita, jäljitettäviä ja ekologisia vaihtoehtoja. Lisäksi artesaaniruokayrittäjät ovat paikallistalouden ja ruokakulttuurin rikastuttajia. Olisi tärkeää, että kuluttajat löytäisivät artesaanituotteet yhä paremmin, Olin painottaa.
Olin toivoo myös, että yhä useampi pientuottaja ryhtyisi artesaanituottajaksi ja sertifioisi tuotteensa.
– Sertifioinnin tarkoituksena on helpottaa kuluttajaa löytämään oikea artesaaniruoka laajasta elintarviketarjonnasta. Artesaaniruokayrittäjille sertifiointi mahdollistaa artesaaniruokatuotteen aitouden osoittamisen.
Yhteistyöllä artesaaniruokayrittäjyys nousuun
– Artesaaniruokayrittäjyys on hyvä keino lisätä maataloustuotannon kannattavuutta tai muodostaa täydentäviä ja uusia toimeentulolähteitä maaseudulle. Artesaaniruoka tarjoaa merkittävää potentiaalia myös vastuullisen maaseutumatkailun kehittämiseen ja edistämiseen, korostaa toiminnanjohtaja Christell Åström Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka Meskanen, SM-kilpailujärjestelyt, webinaari
Pohjois-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
p. 050 466 6043
riikka.meskanen@mkn.fi
Mirka Olin, toiminnanjohtaja
Mathantverk i Finland rf − Suomen Artesaaniruoka ry
p. 040 568 6283
info@mathantverkarna.fi
Christell Åström, toiminnanjohtaja
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
p. 041 730 9115
christell.astrom@mkn.fi
Kuvat
MITÄ ON ARTESAANIRUOKA
-
Artesaaniruoka tuo esille perinteisen ruoan, kehittää sen valmistustapoja ja luo innovatiivisia tuotteita.
-
Artesaaniruoan perussääntöjen mukaan tuotteet eivät saa sisältää säilöntä- ja lisäaineita, raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia ja niiden alkuperä pitää olla tunnettu.
-
Raaka-aineet jalostetaan huolella, pienissä erissä ja usein omalla tilalla. Tuotteiden valmistus tulee tapahtua käsityömäisten periaatteiden mukaan. Artesaaniruokaa leimaa ihmisen kädenjälki ja ammattitaito koko tuotantoketjun ajan.
AITO O ÄKTA -HANKE
-
Artesaaniruoka AITO O ÄKTA – Artesaaniruoka tutuksi maaseudun yrittäjille, kuluttajille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille -hankkeen tavoitteena on lisätä yrittäjien ja yrittäjiksi aikovien sekä kuluttajien tietoisuutta artesaaniruoasta. Hanke edistää artesaaniruokayrittäjyyden kehittymistä ja lisää tietoa sertifioinnin mahdollisuuksista. Laajempana tavoitteena on monipuolistaa ja vahvistaa elintarvikealan yrittäjyyttä Etelä-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla.
-
Päätoteuttaja: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
-
Osatoteuttajat: Lapin ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Etelä-Savo, Pohjois-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Pohjois-Suomi, Mathantverk i Finland rf – Suomen Artesaaniruoka ry
-
Rahoittaja: Euroopan maaseuturahasto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Maa- ja kotitalousnainen sekä paikallisyhdistys palkittiin Iso-Syötteellä24.11.2025 07:30:49 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan Vuoden 2025 Maa- ja kotitalousnainen on Anna-Maija Rahja. Vuoden 2025 Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistykseksi on valittu Kurenkylän Maa- ja kotitalousseura Pudasjärveltä.
Viljantuotannon taloudelliset haasteet kärjistyvät21.11.2025 12:38:01 EET | Tiedote
Kasvintuotannon toteutuneet taloudelliset tulokset viime vuodelta 2024 ja ennakkotulokset tälle vuodelle 2025 osoittavat viljantuotannon taloudellisten haasteiden kärjistyvän, eikä tuleva kasvukausi 2026 tuo asiaan helpotusta. Tulokset käyvät ilmi ProAgrian Lohkotietopankin pinta-alaltaan suurimpien peltoviljelykasvien tuotantokustannuslaskelmien tuloksista ja niiden pohjalta laadituista ennakkolaskelmista.
Tukea aloittaville maatalousyrittäjille minimessuilla Loimaalla ja Kokemäellä18.11.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Pienet messut, suuret oivallukset – tukea tilanjatkajalle -minimessut Loimaalla 25.11. ja Kokemäellä 26.11. tarjoavat tietoa, tukea ja tärkeän kohtauspaikan aloittaville maatalousyrittäjille.
Maatilapohjaisen biokaasun ja biometaanin tuotantoa käsitellään seminaarissa Jämijärvellä 4.11.3.11.2025 09:59:49 EET | Tiedote
Seminaarissa kuullaan kattava ajankohtaiskatsaus maatilapohjaisen biokaasun ja biometaanin tuotannosta ja markkinoista sekä mädätteen jatkokäytöstä.
Maitoalan kehitys ja innovaatiot esillä Maitoalan huippuseminaarissa Kuopiossa!21.10.2025 10:42:29 EEST | Kutsu
Maitoalan huippuseminaari järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Itä-Suomessa 29.–30.10.2025 Original Sokos Hotel Puijonsarvessa Kuopiossa. Pääteemana vuoden 2025 seminaarissa ovat automaattilypsy ja avaimet onnistumiseen. Tilaisuudessa on luentoja muun muassa maatilayrityksen johtamiseen ja lypsylehmien hyvinvointiin liittyen. Maitoalan huippuseminaarin liput vietiin käsistä – noin 200 osallistujan tapahtuma myytiin loppuun ennätysajassa!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme


