Väitös: Siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii paikallisten olosuhteiden erityishuomiointia
Väitöskirjatutkija Esa-Pekka Nykänen tarkasteli kansanterveystieteen väitöskirjatutkimuksessaan kestävien ruokavalintojen edistämisen strategioita Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa keskittyen neljään kestävyyden ulottuvuuteen: terveyteen, talouteen, yhteiskuntaan ja ympäristöön.

Nykyiset ruokailutottumukset kuormittavat sekä ympäristöä että väestön terveyttä, kasvattaen riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja syöpään. Globaalit ruokajärjestelmät ovat myös merkittäviä ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajureita.
Ruoan kestävyyshaasteet ovat kuitenkin myös kontekstisidonnaisia: matalan tulotason maissa keskeistä on ravitsemuksellisesti riittävien ruokavalioiden saavutettavuus, kun taas korkean tulotason maissa painopiste on muun muassa punaisen lihan liikakulutuksen vähentämisessä.
Väitöskirjatutkija Esa-Pekka Nykäsen Ghanassa, Etiopiassa ja Suomessa toteuttama väitöstutkimus tuottaa uutta tietoa ravitsemuksellisesti, taloudellisesti, kulttuurillisesti sekä ympäristöllisesti kestävien ruokavalioiden edistämisestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kestäviä ruokavaliostrategioita voidaan suunnitella ja soveltaa erilaisissa sosioekonomisissa ja kulttuurisissa konteksteissa. Tutkimuksessa keskityttiin maihin, joissa ruokaan liittyvät haasteet eroavat toisistaan merkittävästi.
Ghanassa ja Etiopiassa suunniteltiin ravitsemuksellisesti riittäviä ja edullisia ruokavalioita pienituloisille perheille. Tutkimus toteutettiin lineaarisen optimoinnin avulla, eli matemaattisella menetelmällä, jolla etsitään parasta mahdollista ratkaisua saatavilla olevien tietojen pohjalta. Mallinnustutkimuksissa ei huomioitu ravintoaineiden imeytymistä, käyttäytymistekijöitä tai arvioitu ruokavalioiden pitkäaikaisen noudattamisen toteutettavuutta.
– Vaikka terveellinen ruokavalio on teoriassa koostettavista paikallisista ruoka-aineista, se ei ole taloudellisesti mahdollista Ghanan maaseudulla äärimmäisessä köyhyydessä elävien keskuudessa ilman omavaraisviljelyä tai villiruokien laajamittaista käyttöä. Tämä herättää kysymyksiä ruokavalioiden toteuttamiskelpoisuudesta. Etiopiassa puolestaan monipuolisemmat ruokavaliot olivat teoreettisesti mahdollisia, mutta kalliimpia, Nykänen kertoo.
Osatutkimusten tuloksia on hyödynnetty paikallisten ruokasuositusten suunnittelussa.
Suomessa tutkittiin punaisen lihan kulutuksen vähentämistä lounasravintolassa. Pääruokien tarjoilujärjestyksen muutoksella tai ruokien esittelyllä “päivän annoksena” ei havaittu vaikutusta ruokavalintoihin.
Lisäksi tutkittiin lihankulutuksen vähentämiseen tähtäävien vahvojen politiikkatoimien hyväksyttävyyttä Suomessa. Hyväksyttävyyteen vaikuttivat eniten kokemus niiden reiluudesta, luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin sekä käsitys ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamista riskeistä.
Tutkimuksessa havaittiin, että siirtymä kestäviin ruokavalioihin vaatii erityisesti kulttuuristen tottumusten, taloudellisten realiteettien ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden huomioimista. Tuloksia voidaan hyödyntää ruokapolitiikan suunnittelussa sekä Suomessa että globaalisti.
Väitöstilaisuus perjantaina 28. marraskuuta
MMedSc Esa-Pekka Nykänen esittää väitöskirjansa ”Sustainable Diet Strategies: Perspectives from Ghana, Ethiopia, and Finland” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 28.11.2025 klo 12.00 (Turun yliopisto, Publicum, Pub2-luentosali, Assistentinkatu 7, Turku).
Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Halonen (Tukholman yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena dosentti Hanna Lagström (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kansanterveystiede.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa-Pekka NykänenVäitöskirjatutkijaTurun yliopisto
Puh:045-3205285esa-pekka.nykanen@utu.fiwww.utu.fi/fi/ihmiset/esa-pekka-nykanenTurun yliopiston viestintä
viestinta@utu.fiwww.utu.fi/medialleKuvat
Linkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Mediakutsu: Voivatko kansalaiskeskustelut muuttaa politiikkaa? Keskustelu Tiedekulmassa 27.11.24.11.2025 08:00:00 EET | Kutsu
Mikä rooli puntaroivilla kansalaiskeskusteluilla on Suomessa? Voivatko niiden kannanotot muuttaa politiikan ja julkisen keskustelun suuntaa? Kysymyksiin haetaan vastauksia Turun yliopiston järjestämässä tilaisuudessa torstaina 27. marraskuuta. Media on tervetullut seuraamaan keskustelua.
Äidin raskaudenaikainen suolistomikrobisto on yhteydessä myöhempään lihavuuteen21.11.2025 11:03:48 EET | Tiedote
Turun yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että äidin raskaudenaikainen suolistomikrobiston koostumus on yhteydessä synnytyksen jälkeiseen lihavuuteen.
Tutustu Turun yliopiston uusiin professoreihin – tervetuloa kuuntelemaan professoriluentoja 2.12.21.11.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Turun yliopiston uudet professorit esittäytyvät ja kertovat tutkimusaiheistaan yleistajuisesti professoriluennoilla, jotka pidetään tiistaina 2.12.2025 klo 17.15 Yliopistonmäellä Turun yliopiston päärakennuksessa, Naturassa ja Agorassa.
Väitös: Raskausajan raudanpuuteanemia vaikuttaa äidin ja vastasyntyneen terveyteen20.11.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Turun yliopistossa tarkastettu väitöskirjatutkimus osoittaa, että raskaudenajan keskivaikea tai vaikea raudanpuuteanemia lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen, sikiön kasvuhidastumaan ja synnytyksen jälkeisiin tulehduksiin sekä pidentää sairaalassaoloaikaa.
Väitös: Kaksikielinen opetus tukee myös suomen kielen taitoja ja voi edistää oppilaiden välistä tasa-arvoa19.11.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Kaksikielisessä opetuksessa opiskellaan tavallisia kouluaineita joko kokonaan tai osittain englanniksi. Se ei vaikuta kielteisesti oppilaiden suomen kielen taitoihin, osoittaa tuore väitös.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

