Den mikrobiologiska kvaliteten på livsmedel som förpackas i butiker varierar
Under 2025 har Helsingfors stads enhet för livsmedelssäkerhet undersökt hur den mikrobiologiska kvaliteten under hållbarhetstiden ser ut hos livsmedel som dagligvaruaffärer själva förpackar. Även om majoriteten av proverna bedömdes vara av god kvalitet, var en tredjedel av dålig eller medelgod kvalitet. Undersökningen visar att aktörerna bör vara noggranna med förpackningshygienen, temperaturkontrollen samt hur hållbarhetstider fastställs och motiveras.

I undersökningen togs 41 prover i totalt 24 dagligvaruaffärer i Helsingfors. Provernas mikrobiologiska kvalitet undersöktes på den sista användningsdagen eller bäst före-datumet. De hållbarhetstider som angetts för produkterna granskades också. Om ett prov bedömdes vara dåligt togs ett nytt prov i affären.
I proverna ingick rått nöt-, svin- och fjäderfäkött eller råa inälvor från dessa djur som förpackats av affärerna själva, tillagade fiskprodukter samt färdigmat som affären själv tillverkat eller sammanställt. Proverna testades för typiska sjukdomsframkallande bakterier och mikrober som beskriver den hygieniska kvaliteten.
68 procent av proverna bedömdes vara av god mikrobiologisk kvalitet, 12 procent av medelgod kvalitet och 20 procent av dålig kvalitet. Inga sjukdomsframkallande bakterier som salmonella eller listeria hittades i proverna. Alla prover hade fått godkänt i en preliminär sensorisk bedömning, och produkternas temperaturer uppfyllde i regel lagstiftningens krav. De angivna hållbarhetstiderna för produkterna varierade från en till tio dagar efter förpackningsdatumet. Det verkade inte finnas något samband mellan produkternas mikrobiologiska kvalitet och den angivna hållbarhetstiden.
En tredjedel av de analyserade proverna var av dålig eller medelgod mikrobiologisk kvalitet
Orsakerna till de medelgoda eller dåliga resultaten var ett förhöjt totalt antal härdar av aeroba mikrober i rått kött eller råa inälvor samt tillagade fiskprodukter. Orsakerna till medelgoda eller dåliga resultat för prover från färdigmat var ett förhöjt totalt antal härdar av aeroba mikrober eller förhöjda mängder av enterobakterier eller mögel. Det här kan tyda på brister i råvarornas kvalitet eller ålder eller i hygienen vid hanteringen och förvaringen. Felaktiga temperaturer vid tillagning, nedkylning eller förvaring eller för långa hållbarhetstider kan också vara orsaker till mikrobfynd i dåliga eller medelgoda prover.
Även om de flesta affärer enligt resultaten sköter förpackningen av produkter bra och följer de fastställda hållbarhetstiderna, bör aktörerna fortfarande uppmärksamma förpackningshygienen för de produkter de förpackar själva, temperaturkontrollen samt hur hållbarhetstider fastställs och motiveras.
I Helsingfors har aktörerna i samband med tillsynen fått anvisningar om att göra hållbarhetsundersökningar i enlighet med riksomfattande anvisningar, och genom inspektioner har man framför allt ingripit i långa hållbarhetstider.
Kontakter
Karoliina Kettunen
Hygienikerveterinär
Helsingfors stad
Stadsmiljösektorn
Enheten för livsmedelssäkerhet
Tfn 09 310 526 63, 040 758 69 09
karoliina.kettunen@hel.fi
Bilder

Länkar
Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
PB 58200, 00099 Helsingfors stad
09 310 2611
Bekanta dig med stadsmiljösektorn
Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.
Andra språk
Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Totalrenoveringen av Fredrikstorget inleds i Rödbergen28.11.2025 11:01:10 EET | Pressmeddelande
Torget får nya planteringsområden och bänkar. Totalrenoveringen börjar i december 2025 och blir klar hösten 2026.
Fredrikintorin peruskorjaus alkaa Punavuoressa28.11.2025 11:01:10 EET | Tiedote
Torille tulee uusia istutusalueita ja penkkejä. Peruskorjaus alkaa joulukuussa 2025 ja valmistuu syksyllä 2026.
Renovation of Fredrikintori Square to begin in Punavuori28.11.2025 11:01:10 EET | Press release
The City will add new planting areas and benches to the square. The renovation will start in December 2025 and be completed in autumn 2026.
Det historiska Stengårds sjukhusområde förnyas till ett bostadsområde28.11.2025 08:55:19 EET | Pressmeddelande
En ändring av detaljplanen inleds i Stengårds sjukhusområde i Bortre Tölö. Under de kommande åren kommer de sjukhustjänster som för närvarande finns i byggnaderna på Stengårds sjukhusområde till stor del att flyttas till nya platser. Därför söker man nya användningsändamål för byggnaderna. Dessutom planeras nytt bostadsbyggande i området.
Historiallinen Kivelän sairaala-alue uudistetaan asuinalueeksi28.11.2025 08:55:19 EET | Tiedote
Taka-Töölössä sijaitsevalla Kivelän sairaala-alueella käynnistyy asemakaavan muutos. Alueen rakennuksissa nykyisin toimivat sairaalapalvelut siirtyvät tulevina vuosina suurelta osin uusiin paikkoihin, ja siksi rakennuksille etsitään uutta käyttöä. Lisäksi alueelle suunnitellaan uutta asuinrakentamista.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum