Vaasan kaupunki - Vasa stad

72 tunnin liikennehaasteen voittaneessa työssä visioitiin Vaasaan älybaana ja elämyskeskus

Jaa

Vaasassa järjestetyn 72 tunnin liikennehaasteen voittajat visioivat yhteisöllisempää, elämyksellisempää ja älykkäämpää Vaasaa. Työn punaisena lankana oli älybaana sekä luonnollisena kohtaamispaikkana toimiva tori ja Wärtsilän väistyvän tehtaan alueelle nouseva elämyskeskus Wäre. Tuomaristo kiitti voittajatyötä visionäärisyydestä, rohkeudesta ja taitavasta konseptoinnista.

Kuvassa 72 tunnin liikennehaasteen voittajat vuosimallia 2021 eli Heidi-Maria Marttila (vasemmalla), Viivi Lehtinen, Veera Röyttä, Sanna Karppinen ja Oona Sarkaranta. Kuvasta puuttuu joukkueessa mukana ollut Mari Einola. Kuva: Ramboll Finland
Kuvassa 72 tunnin liikennehaasteen voittajat vuosimallia 2021 eli Heidi-Maria Marttila (vasemmalla), Viivi Lehtinen, Veera Röyttä, Sanna Karppinen ja Oona Sarkaranta. Kuvasta puuttuu joukkueessa mukana ollut Mari Einola. Kuva: Ramboll Finland

72 tunnin liikennehaaste on nimensä mukaisesti 72 tunnin aikana suoritettava liikenneaiheinen kilpailu. Tänä vuonna kilpailu toteutettiin Vaasassa. Opiskelijoiden päätehtävänä oli esittää, miten Vaasan visio maailman onnellisimmasta ja ympäristöystävällisimmästä kaupungista toteutuu käytännössä kolmella kilpailuun valitulla alueella, jotka ovat Vaasan keskusta, GigaVaasan alue sekä Strömberg Parkin teollisuuspuistot ympäristöineen. Lisäksi kilpailutöissä tuli pohtia kansainvälistä yhteistyötä erityisesti Uumajan kanssa.

Liikennehaaste käynnistyi 26.10.2021. Kilpailuun osallistui yhteensä 34 eri alojen opiskelijaa Vaasan yliopistosta, Noviasta ja VAMKista. Kilpailutöitä arvioivat Vaasan kaupungin, Väyläviraston, ABB:n ja osallistuvien oppilaitosten ja Rambollin monialaiset edustajat. Tuomariston puheenjohtajana toimi kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi Vaasan kaupungilta.

Kilpailun 72 tunnin aikana ehdittiin myös vierailla Uumajassa Wasalinen uudella Aurora Botnia -aluksella Uumajan kunnan vieraana.

Tänä vuonna haasteessa oli ensimmäistä kertaa mukana kilpailutöiden päästövaikutusten analyysi osana arvosteluprosessia. Kilpailutöiden hiilidioksidipäästöjen arvioinnissa käytettiin Rambollin kehittämää liikenteen kysynnän simulointimallia, jolla mallinnettiin Vaasan seudun työssäkäyntialueen asukkaiden tekemät matkat yksilölliset kulkutapavalinnat ja matkaketjut huomioiden. Arviossa otettiin huomioon myös suunnitelmien tasapainoisuus ja realistisuus.

Voittajaksi julistettiin joukkue Puhtaan kaupungin janoiset. Joukkueessa olivat mukana projektipäällikkönä toiminut Viivi Lehtinen sekä Heidi-Maria Marttila, Sanna Karppinen, Mari Einola, Veera Röyttä ja Oona Sarkaranta.

Voittajatyö käsitteli Vaasan keskustaa. Sen punaisena lankana oli älybaana, joka johdattaa läpi kaupungin sykkivän keskustan, mukautuu käyttäjien ja tilaisuuksien mukaan ja valjastaa ihmisten liikkumisenergian hyötykäyttöön. Älybaanan ohella tärkeässä roolissa oli luonnollisena ihmisten kohtaamispaikkana toimiva tori sekä Wärtsilän väistyvän tehtaan alueelle nouseva elämyskeskus Wäre.

Tuomaristo antoi kiitosta voittajatyölle erityisesti visionäärisyydestä, rohkeudesta, tulevaisuusorientoituneisuudesta, taitavasta konseptoinnista ja brändäyksestä, tulevaisuuden teknologioiden tutkimisesta ja soveltamisesta ja kaupunkitilan mukautumisesta muuttuviin tarpeisiin.

– Liikennehaaste oli mahtava ja unohtumaton kokemus. Opimme paljon käytännön työskentelystä, josta saimme runsaasti inspiraatiota ja energiaa opiskeluun ja työelämään. Parasta voitossa on päästä tutustumaan Kööpenhaminaan yhdessä juuri tämän joukkueen kanssa, meistä tuli kilpailun aikana hyviä ystäviä. Kiitos kaikille järjestäjille tästä mahdollisuudesta ja hyvistä sparrauksista, kiteyttää projektipäällikkö Viivi Lehtinen voittajajoukkueen tunnelmia.

Tuomaristo kiitteli kaikkia joukkueita ennakkoluulottomasta heittäytymisestä haasteeseen. Jokaisella joukkueella oli työssään vahvoja ideoita, joita olivat mm. hologrammivierailut, modernien palvelujen työpaikkakeskittymät, robottiminibussi, erilaiset raideliikenteen ratkaisut, uudenlaiset asumismuodot, yhteisö- ja superkorttelit, älybaana, shared space -alueet ja informatiiviset taideteokset. Lisäksi kaikki joukkueet kiinnittivät huomiota ympäristöystävällisiin, viihtyisyyttä lisääviin ja uutta liiketoimintaa synnyttäviin ratkaisuihin. Myös tasa-arvoa edistävät ratkaisut näkyivät töissä Uumajan esimerkin innoittamana.

– Kilpailutyöt olivat todella laadukkaita ja oli mukava huomata, kuinka paljon ne olivat kehittyneet viime viikon harjoitusesityksistä. Ideoissa oli kaupungille useita ahaa-elämyksiäkin kilpailussa käsiteltyjen alueiden kehittämiseen, kuten duoraitiotie ja sen linjausvaihtoehdot. Voimme hyödyntää monia ideoita jo nyt ajankohtaisissa kehityshankkeissamme, osaa myöhemmin ja osaa ideoista yhdistellen, iloitsee Jukka Talvi.

– Meille oli tärkeää kuulla opiskelijoilta raikkaita ideoita, jotka auttavat meitäkin ajattelemaan uudella tavalla Strömberg Parkin kehittämistä ja saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteemme. Erityisen kiinnostavia näkökulmia olivat alueen palveluiden ja toiminnan monipuolistaminen sekä yhteyksien kehittäminen niin alueen sisällä kuin keskustan ja GigaVaasan suuntaan, sanoo Country Real Estate Manager Jukka Parkkamäki ABB:ltä.

Kilpailun järjestivät Vaasan kaupunki, Väylävirasto, ABB, Wasaline, ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelma, Vaasan yliopisto, Novia, VAMK ja Ramboll Finland. Järjestäjien edustajat toimivat työn ohjaajina ja tuomareina. Kilpailun koordinaattorina toimi Ramboll Finland Oy.

Kilpailutyöt löytyvät liikennehaasteen verkkosivuilta.

 

Yhteyshenkilöt

Jukka-Pekka Pitkänen, johtaja, Smart Mobility, Ramboll Group, puh. 040 7384190, jukka-pekka.pitkanen@ramboll.fi

Inna Ampuja, projektipäällikkö, Ramboll Finland, puh. 050 4318273, inna.ampuja@ramboll.fi

Jukka Talvi, kuntatekniikan johtaja, Vaasan kaupunki, puh. 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Aimo Huhdanmäki, liikennejärjestelmän ja maankäytön asiantuntija, Väylävirasto, puh. 029 534 3281, aimo.huhdanmaki@vayla.fi

Kuvat

Kuvassa 72 tunnin liikennehaasteen voittajat vuosimallia 2021 eli Heidi-Maria Marttila (vasemmalla), Viivi Lehtinen, Veera Röyttä, Sanna Karppinen ja Oona Sarkaranta. Kuvasta puuttuu joukkueessa mukana ollut Mari Einola. Kuva: Ramboll Finland
Kuvassa 72 tunnin liikennehaasteen voittajat vuosimallia 2021 eli Heidi-Maria Marttila (vasemmalla), Viivi Lehtinen, Veera Röyttä, Sanna Karppinen ja Oona Sarkaranta. Kuvasta puuttuu joukkueessa mukana ollut Mari Einola. Kuva: Ramboll Finland
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välbefinnandet bland barnfamiljer har utretts övergripande i sex kommuner25.11.2021 15:26:21 EET | Tiedote

Inom det riksomfattande projektet gällande avancerad analys för barnfamiljer (LEA) har en unik lägesbild skapats över välbefinnandet bland barnfamiljer i Tammerfors, Ylöjärvi, Vanda, Björneborg, Vasa och Laihela. Materialet har sammanställts från tio nationella registerkällor, och det täcker totalt nästan 80 000 barnfamiljer i sex kommuner. Någon motsvarande analys har inte gjorts i Finland tidigare.

Lapsiperheiden hyvinvointia selvitetty laajasti kuudessa kunnassa25.11.2021 15:25:33 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Lapsiperheiden edistynyt analytiikka (LEA) -hankkeessa on luotu ainutlaatuista tilannekuvaa Tampereen, Ylöjärven, Vantaan, Porin, Vaasan ja Laihian lapsiperheiden hyvinvoinnista. Aineisto on koottu kymmenestä valtakunnallisesta rekisterilähteestä, ja se kattaa yhteensä lähes 80 000 lapsiperhettä kuuden kunnan alueelta. Vastaavanlaista analyysiä ei ole aikaisemmin Suomessa tehty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme