Tunturivesien elävä fossiili löytyi yli puolen vuosisadan tauon jälkeen - lisähavaintoja kaivataan
Helsingin yliopiston ja Metsähallituksen tutkijat pyydystivät viime vuoden elokuussa Enontekiön Somasjärvellä rautuja geneettisiä tutkimuksia varten. Kun kokonaisina pakastettujen kalojen vatsalaukun sisältöä alettiin tutkia, tutkijoita odotti yllätys. Näytteistä löytyi kilpikidusjalkaisia, jotka ovat 250 miljoonaa vuotta rakenteellisesti muuttumattomina säilyneitä eläviä fossiileja.
– Ilmeisesti Lepidurus arcticus -kilpikidusjalkaiset ovat rautujen pääravintoa, sillä suurin osa kaloista oli syönyt niitä, sanoo samaisella kalastusreissulla ollut Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen.
Ensimmäisen suomalaisen Lepidurus-havainnon teki Lauri Koli Enontekiön Pihtsusjärven ympäristössä 57 vuotta sitten. Vuosikymmenien aikana useat henkilöt ovat turhaan yrittäneet löytää lajia uudelleen niin Pihtsusjärveltä kuin muualtakin Käsivarren suurtuntureilta.
Antero Järvinen, Oula Kalttopää ja Maija Sujala Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologiselta asemalta sekä Antti Ohenoja Metsähallituksesta tekivät toisen tutkimusmatkan Somasjärvelle tämän vuoden elokuun puolivälissä. Somasjärvi on melko suuri ja huonosti tutkittu tunturijärvi, joka sijaitsee lähellä Halti-tunturia Suomen ja Norjan rajalla.
Kilpikidusjalkaisia löytyi neljän päivän aikana kuusi yksilöä, joista yksi Suomen puolelta. Eläimet liikkuivat alle metrin syvyisessä rantavedessä lähellä pohjaa. Matalaa hiekkarantaa on runsaasti sekä Suomen että Norjan puolella. Suurin yksilö oli kolmisen senttiä pitkä ja painoi 0,33 grammaa.
Viileiden vesien elävä fossiili
Kilpikidusjalkaista voidaan pitää elävänä fossiilina, koska se on pysynyt muuttumattomana 250 miljoonaa vuotta. Suuren, soikean selkäkilpensä ja pitkän kaksihaaraisen perälisäkkeensä vuoksi äyriäinen muistuttaa sammakon nuijapäätä.
Sirkumpolaarinen kilpikidusjalkainen elää makeissa vesissä Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Islannissa, Grönlannissa, Huippuvuorilla, Venäjällä ja Kanadassa. Laji esiintyy subarktisella vyöhykkeellä puurajan yläpuolella 700–1 220 metriä korkeudessa ja arktisilla alueilla meren ja jäätiköiden välisissä vesistöissä alle sadan metrin korkeudessa merenpinnasta.
Toisin kuin monet muut äyriäiset, se pystyy elämään myös vesissä, joissa on kaloja. Linnuista lapintiira ja merisirri käyttävät sitä kesäaikana ravintonaan. Kilpikidusjalkainen tulee toimeen 4–7-asteisessa vedessä eli sukulaisiaan kylmemmässä.
Antero Järvinen uumoilee, että Lepidurus arcticus on luultavasti kuulunut välivuosinakin Suomen eläimistöön, mutta sitä on yritetty pyydystää väärillä välineillä.
– Elävä rautu on paras tutkimusväline. Haaveilla ja pohjanoutimilla sitä on vaikea saada, Järvinen toteaa.
Pohjoisen tunturimaastossa retkeileviä ja kalastavia pyydetäänkin nyt katselemaan rantavesiä ja saaliskalojen vatsojen sisältöä sillä silmällä. Kaikki havainnot kilpikidusjalkaisista ovat tieteellisesti arvokkaita.
– Näitä äyriäisiä voi löytyä esimerkiksi Yliperän suurtuntureiden vesien yli 25-senttisten rautujen ja siikojen mahalaukuista. Otamme mielellämme vastaan havaintoja. Niistä tulisi käydä ilmi aika, paikka ja mahdolliset lisätiedot. Mukaan voi liittää näytteen tai valokuvan otuksesta, Antero Järvinen sanoo.
Havainnot voi toimittaa sähköpostilla Kilpisjärven biologiselle asemalle tai postittaa osoitteeseen Kilpisjärven biologinen asema, 99490 Kilpisjärvi.
Lisätietoja:
Antero Järvinen, puh. 040 503 4473
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme