Kiputuntemuksen voimakkuudella myös geneettinen pohja
Ihmiset sietävät ja aistivat kipua eri tavalla. Kipuaistimuksen voimakkuutta ja kivunsietokykyä on testattu esimerkiksi sillä, kuinka kauan koehenkilö pystyy pitämään kättään jääkylmässä vedessä.
Farmasian tiedekunnassa väittelevä proviisori Oleg Kambur on tutkinut kivunsietokyvyn ja COMT-geenin välistä yhteyttä. COMT tuottaa katekoli-O-metyylitransferaasientsyymiä, joka puolestaan hajottaa esimerkiksi keskushermoston välittäjäainetta dopamiinia.
– Ne, joilla on COMT-geenin tietty variaatio, raportoivat jäävesikokeessa jopa 40 prosenttia vähemmän kipua kuin muut. He kestivät esimerkiksi kylmäkipua keskimäärin huomattavasti pitempään kuin muut koehenkilöt. Suojaavan mutaation löytäminen on harvinaista, sillä yleensä tämän geenin variaatiot herkistävät kivulle, Oleg Kambur toteaa.
Entsyymin toiminnan estäjistä hermokipulääkkeitä?
Oleg Kambur on myös saanut hyviä tuloksia COMT-entsyymin toimintaa estävistä lääkkeistä kivun lievittäjinä. Niistä voisi olla apua varsinkin hermovauriokivuissa, joita on edelleen hyvin vaikea lievittää.
– Eläinmalleissa nämä lääkkeet ovat tehonneet vähintään yhtä hyvin kuin nyt kliinisessä käytössä olevat lääkkeet aiemmissa kokeissa samankaltaisilla eläinmalleilla. Samantyyppisiä lääkkeitä käytetään ihmisillä jo esimerkiksi Parkinsonin tautiin. Ne ovat hyvin siedettyjä muun muassa siksi, että ne vaikuttavat ääreiskudoksissa. Näin keskushermostoon kohdistuvat haittavaikutukset puuttuvat kokonaan. Lisätutkimuksia tietenkin tarvitaan, toteaa Oleg Kambur.
________________
Proviisori Oleg Kambur väittelee 6.9.2013 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Catechol-O-methyltransferase and pain in rodents and humans" (Katekoli-O-metyylitransferaasi ja kipu jyrsijöillä ja ihmisillä.). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Infokeskus, luentosali 2, Viikinkaari 11, Helsinki.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Biocentri Viikki Universitatis Helsingiensis 21/2013.
Väitöskirja on luettavissa myös E-thesis -palvelussa.
Lisätiedot:
Oleg Kambur, puh. (09) 191 59 474, 040 767 4909
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme