Messukeskus

VUODEN VALAISTUSKOHDE 2013 -PALKINNOT JAETTIIN VALOLIGHT-TAPAHTUMASSA

Jaa
P-Hämppi ja Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus voittajiksi – Säiliö 468:lle kunniamaininta. Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei P-Hämppi Tampereelta, ja ulkovalaistussarjan voitti Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus. Säiliö 468 Helsingistä palkittiin kunniamaininnalla.

Tuomariston lausunnot

Sisävalaistus
P-Hämppi, Tampere
Tampereella sijaitseva kalliopysäköintiluola P-Hämppi poikkeaa lennokkaalla valaistuksellaan oleellisesti yleensä niin ankeista pysäköintihalleista. Hämpissä valaistus on toteutettu innovatiivisesti ja lopputulokseksi on saatu näyttävä, turvallisen tuntuinen, näkömukavuudeltaan erinomainen ja siten helposti hahmotettava tila. Jo sisäänajo halliin antaa odottaa jotain tavanomaista parempaa, eikä kävijä pety nähdessään ilmavan ja avaran värivaloissa kylpevän hallin. Valkoisten seinäpintojen kautta toteutettu epäsuora valaistus luo halliin valoisan tunnelman, jossa häikäisyn tunnetta ei ole lainkaan. Värivalaistusta on käytetty oivallisesti visuaaliseen ohjaukseen. Älykkään liiketunnistimiin perustuvan ohjauksen ja energiatehokkaiden valonlähteiden avulla voidaan valaistuksen energiankulutusta minimoida. Orientointia helpottavien värivalojen, muuntuvan valaistuksen sekä valaistujen seinä- ja kattopintojen avulla pysäköintihallista on saatu tila, joka antaa kävijälleen hyvää mieltä ja jonne voi jättää turvallisin mielin autonsa.

Ulkovalaistus
Stockmann Oyj, Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus
Stockmannin valaistuksen suunnittelussa kaupunkikuvalliset ja kaupalliset vaatimukset on sovitettu hyvin yhteen, vaikka asemakaavalla suojellun ja kaupungin keskustassa sijaitsevan rakennuksen valaistuksen suunnittelumahdollisuudet ovat olleet rajoitetut. Valaistusta on uusittu pitkäjänteisesti osin uudistamalla perinteisiä valaistusaiheita nykyaikaisiksi ja energiatehokkaiksi sekä osin toteuttamalla kokonaan uusia ratkaisuja. Ns. Frosteruksen osan punaisten tiiliseinien aiemmin hyvin tummana näkyvää massaa on valaistu seinään varren päähän kiinnitetyillä ylöspäin suunnatuilla kohdevalaisimilla.

Tulos ei ole erityisen tasainen, mutta tuo kuitenkin pinnan muodot näkyviin ilman pahoja heittovarjoja. Vanhat perinteiset valoviivat ja Stockmann-logot on valaistu entistä tasaisemmin uudella leditekniikalla. Ledilistojen väriä voi vaihtaa, mutta onneksi kiinteistön omistajalla on malttia säästää värit erityistilanteisiin. Julkisivun yläosassa on päästy toteuttamaan alaosaa luovempia ratkaisuja rakennusosia korostamalla. Itäinen lasijulkisivu on tasaisesti värivalaistu lediheittimillä lasin takaa. Tulos on maltillinen ja tasainen. Ratkaisu antaa kuitenkin mahdollisuuden muuhunkin. Argoksen pääty on valaistu projektoritekniikalla, jossa valonjako on toteutettu niin, ettei valo osu ikkunoihin eikä jalankulkuvyöhykkeelle. Tuloksena on erittäin tasainen häikäisemätön julkisivuvalaistus, missä valon määrä on oikeassa suhteessa ympäristöön. Myös päädyn ikkunareunojen jouluvalaistus on uudistettu ja sitä käytetään maltillisesti kausivalaistuksessa. Lopputuloksesta näkee, että valaistus on toteutettu taitavasti perinteitä kunnioittaen ilman kaupallisuuden kilpavarustelua.

Kunniamaininta
Säiliö 468, Helsinki
Helsingin kaupungin tavoitteena on ollut luoda laajalle näkyvä ja merkittävä valotaideteos, ja tämän tehtävän Kruunuvuorenrantaan toteutettu Säiliö 468 täyttää erittäin hyvin. Vanhasta öljysäiliöstä on saatu aikaan valotaideteos, joka on sekä näyttävä että hyvin sopusoinnussa ympäristön kanssa. Luonnonvalon muuttuessa teos näyttää aina erilaiselta. Sisäpuolelta tarkasteltuna punaisista seinistä heijastuva valo luo vaikuttavan kontrastin valaisemattomista aukoista näkyvän muuttuvan taivaankannen valon kanssa. Nykyaikaisella tekniikalla ja älykkäällä ohjauksella toteutetut alati vaihtuvat, ympäröivästä luonnosta aiheensa saavat valokuviot tempaavat katsojan mukaansa ja teosta jää helposti ihailemaan pitkäksikin ajaksi sekä lähietäisyydeltä että kaupungin keskustan puoleiselta rannalta.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Pääarviointiperusteina olivat:
- Valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva.
- Valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset muun muassa valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden suhteen.
- Toteutuksessa on käytetty luovasti nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja.
- Ratkaisuissa on otettu huomioon taloudelliset ja ekologiset tekijät.
- Valaistus on ympäristön viihtyisyyttä lisäävä tekijä.
- Toteutus on sopusoinnussa ympäröivän miljöön kanssa.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Jo kolmatta kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä- ja ulkovalaistus. Voittajatyöt jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris -kilpailuun.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat:
Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu; Suomen Valoteknillinen Seura ry, tuomariston puheenjohtaja
Marja Kauttu, Nordea; Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry
Tatu Ahlroos, TCD; Sisustusarkkitehdit SIO ry
Henna Helander, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto; Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
Veli-Pekka Vitikka; Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Juha Kiviniemi, Yhtyneet Insinöörit Oy; Sähkösuunnittelijat NSS ry
Jouko Pulli, SLO Oy; Sähköteknisen Kaupan Liitto ry

Vuoden valaistuskohde -kilpailussa aikaisemmin palkitut kohteet:
2011 Sisävalaistus – Pyhän Laurin kappeli, Vantaa
2011 Ulkovalaistus – Saunalahden lastentalo, Espoo
2009 Sisävalaistus – Luonnontieteellinen museo, Helsinki
2009 Ulkovalaistus – Merikeskus Vellamo, Kotka
2008 Korjausrakentaminen – Porthania, Helsinki
2005 Valaistut rakennukset – Metla-talo, Joensuu
2003 Yleisölle avoimet tilat – Tikkurilan asemaympäristö ja kosken puistoalue, Vantaa
2001 Toimisto- ja liikerakennukset – Kauppakeskus Iso Omena , Espoo
1999 Yleiskilpailu – Tammerkosken yläjuoksun maisemavalaistus, Tampere
1997 Yleiskilpailu – Jyväskylän kävelykatu
1995 Kokonaistaloudellinen valaistus – IVO Voimansiirron aluevalvomo, Hämeenlinna
1994 Korjausrakentaminen – Fennia, Helsinki
1993 Ulkovalaistus – Sapokan vesipuisto, Kotka
1992 Ravintolat ja hotellit – Sally Albatross
1991 Julkiset sisätilat – Ekono Oy, OTA 4, toimitalo, Espoo

P-Hämppi, Tampere
Rakennuttaja ja käyttäjä: Finnpark Oy
Arkkitehti ja sisustussuunnittelija: Aihio Arkkitehdit Oy
Sähkösuunnittelija: Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy
Valaistussuunnittelija: Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy (Jarmo Jumppanen)
Pääurakoitsija: Lemminkäinen Infra Oy
Sähköurakoitsija: ESP Tekniikka Oy

Stockmann Oyj, Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus
Rakennuttaja ja käyttäjä: Stockmann Oyj
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Pekka Laatio Oy

Valaistussuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Pekka Laatio Oy (Pekka Laatio, Weikko Kotila), Stockmann Oyj (Riku Vihervaara), Granlund Oy (Sanna Forsman, Jari Vuorinen)
Sähkösuunnittelu: Granlund Oy

Säiliö 468, Helsinki
Valaistussuunnittelu: Lighting Design Collective (Tapio Rosenius, Oscar Martin, Rodolfo Lorenzo, Victor Sofia, Gorka Cortazar, Reinaldo Alcala, Rodrico Arcaya)
Tilaaja: Helsingin kaupunki
Ideasuunnitelma: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Kruunuvuorenrantaprojekti
Toteutussuunnittelu: HKR-Rakennuttaja
Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, HKR-Rakennuttaja
Pääsuunnittelija: Pöyry Finland Oy
Sähkösuunnittelija: Granlund Oy
Kokonaisurakoitsija: VRJ Etelä-Suomi Oy

Lisätietoja:
Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki, puh. 050 3645264
Kilpailun asiamies Heikki Härkönen, puh. 0400 869339, heikki.harkonen@valosto.com

Valokuvia palkituista kohteista: http://www.valosto.com/tiedostot/vuodenvalaistuskohde2013_kuvat/


 

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.

Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.

Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Messukeskus Areena rakentuu Pasilaan kesän aikana – 5000 henkilön liikuteltava katsomo nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa27.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin Messukeskuksen uuden tapahtuma-areenan rakennus- ja asennustyöt ovat alkaneet Pasilassa. Kesän lopussa käytössä on 5000 henkilön liikuteltava katsomokokonaisuus, joka nähdään Nordic Business Forumissa syyskuussa ja Suomen suurimmassa vuosittaisessa sisäurheilutapahtumassa Helsinki International Horse Show:ssa helmi–maaliskuussa 2026. Messukeskus Areena täydentää Helsingin tapahtumatilatarjontaa keskikokoisten areenojen osalta.

Kiinteistömessut 2025 pureutuu uudistuneessa ohjelmassaan toimialan akuutteihin aiheisiin25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Ohjelmassa on luvassa viimeisintä tietoa korjausrakentamisesta, energiaremonteista, rahoitusratkaisuista sekä ajankohtaisista lainsäädäntömuutoksista. Uutuutena isännöintilava, jossa käsitellään mm. taloyhtiöiden taloudenhoitoon liittyviä asioita. Korjausrakentamisen ja kiinteistöjen ylläpidon suurin ammattitapahtuma Kiinteistömessut 2025 järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 8.–9.10.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye