Helsingin yliopisto

Siirretty suo herää henkiin

Jaa
Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan siirrettiin viime talvena pala suomalaista suota. Näin alkusyksystä suolämpäreellä näkyy jo mukavasti elonmerkkejä.
Pyöreälehtikihokki, lehden halkaisija n. 1 cm (kuva: Mikael Lindholm)
Pyöreälehtikihokki, lehden halkaisija n. 1 cm (kuva: Mikael Lindholm)

Muutaman aarin kokoinen suo näyttää ulkopuolisin silmin vaatimattomalta; ruskeaa turvetta on paljon ja reunoilla ei vielä tässä vaiheessa kasva mitään. Puutarhuri Mikael Lindholm kuitenkin tasapainottelee mättäillä ja esittelee pieniä elämänalkuja.

- Tässä on pyöreälehtikihokki, suopursu, tupasvilla ja karpalothan ovat suorastaan villiintyneet, hän esittelee vaatimattoman kokoisia, mutta vauhdilla kasvavia suokasveja.

Toden totta, vähitellen silmiin osuu kasvi toisensa perään. Ehkä tässä on jo ensi kesänä vehreä minisuo! Ja reunoille istutetaan ensi kaudella suonlaidan kasvillisuutta, kenties ihanasti tuoksuvaa suopursua ja lisää vaivaiskoivua.

Rahkasammal on suon ydin

Rahkasammal muodostaa soiden perustan, turpeen. Kumpulan suo rakennettiin painanteeseen, joka eristettiin muovimatolla ja täytettiin mustalla pohjaturpeella. Sitten päälle rakennettiin palapeli talvella Punkalaitumen turpeenottosuosta sahatuista pintasuonpaloista.

Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen on vakuuttunut, että rahkasammal lähtee ensi kevään ja kesän aikana hyvin kasvuun.

- ”Oikeallakin” suolla rahkasammal kasvaa esivanhempiensa päällä ja sammalen itiöt selviävät parhaiten turpeessa. Siirtosuossa on samat elementit olemassa, Pehkonen kertoo.

Siirtosuota täytyy vain näin alkuvaiheessa kastella. Jatkossa suo on toivottavasti vesiomavarainen ja pärjää sulamis- ja sadevesien avulla.

- Ennemmin harmia saattaa tulla liian suuresta ravinnemäärästä. Suomalaiset suot ovat useimmiten hyvin karuja ja vähäravinteisia, Pehkonen pohtii.

Suo on nimittäin rakennettu rehevän etelärinteen alapuolelle. Ravinteiden valumista sadeveden mukana pyritään estämään suon yläpuolelle rakennetulla maavalilla. Aika vasta kuitenkin näyttää, millaiseksi Kumpulan suon ravinnetasapaino muodostuu. 

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna yleisölle syyskuun loppuun – vielä on viikon verran aikaa saapua ihmettelemään suota ja vähitellen alkavaa ruskaa.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha
Jyrängöntie 2, Helsinki
Sisäänpääsy 5/3 e, myynti kahvila Lineeassa
Lisätietoa: www.luomus.fi/kumpula

Kasvitieteelliset puutarhat Facebookissa: www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pyöreälehtikihokki, lehden halkaisija n. 1 cm (kuva: Mikael Lindholm)
Pyöreälehtikihokki, lehden halkaisija n. 1 cm (kuva: Mikael Lindholm)
Lataa
Suo levittäytyy Kumpulan kartanon alapuolelle (kuva: Laura Hiisivuori)
Suo levittäytyy Kumpulan kartanon alapuolelle (kuva: Laura Hiisivuori)
Lataa
Puutarhuri Mikael Lindholm esittelee kasveja (kuva: Laura Hiisivuori)
Puutarhuri Mikael Lindholm esittelee kasveja (kuva: Laura Hiisivuori)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye