Pelipaussilla hyvää mieltä arkeen
Arjen rytmistä huolehtiminen tukee niin lapsen kuin aikuisenkin mielenterveyttä. ”Vasta riittävä määrä unta, lepoa ja joutenoloa käynnistää lapsen leikin ja luovuuden”, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa.
Mediankäytön lopettamisajankohta on yleinen riidanaihe lapsiperheissä. Liian myöhään ja liian pelottavien pelien pelaaminen näkyy huonona unen laatuna sekä levottomuutena ja keskittymisongelmina koulussa seuraavana päivänä. Kasvattajan keskeinen tehtävä on suojella lasta liialliselta viriketulvalta ja kehityskaudelle sopimattomilta vaikutteilta. Siitä huolimatta ikärajojen noudattaminen näyttää ontuvan; suurin osa 10 – 12 -vuotiaista pojista nimeää suosituimmaksi pelikseen K-18 -sotapelin Call of Duty’n.
Pelipaussilla avitetaan lapset huomaamaan, mitä kivaa ja hyvää mieltä virittävää voi tehdä, kun vapaa-aikaa ei vietetä vain pelikoneiden ja ruudun ääressä. Ideoita vapaa-ajalle voi ammentaa Hyvän mielen päiväkirjasta tai videoklipiltä, jossa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen puhuu pelaamisen vaikutuksista ja Järvenpään Kinnarin koulun oppilaat kertovat puuhista, joihin pelipaussi innosti.
”Mä pelasin yhes vaihees aika paljon tietokoneella, mut se jäi, ku ei kukaan muukaan enää pelannu tai kattonu teeveetä nii paljon”, kuvailee järvenpääläinen kuudesluokkalainen Pihla Rättyä kokemuksiaan pelipaussista.
Kasvuympäristön yhteinen pelipaussi helpottaa rajojen asettamista. Vanhempainillassa käynnistettävä paussi tarjoaa mahdollisuuden yhteisten sääntöjen sopimiseen lapsen ja heidän kavereidensa kotiväen kanssa. Keskustelua ruutuajan rajoittamisesta voi avata täydennettävien sarjakuvien avulla.
Hyvän mielen päiväkirja, täydennettävät sarjakuvat ja Jari Sinkkosen videoklippi ovat vapaasti käytettävissä sivuilla http://www.mielenterveystaidot.fi/alakoulu/koti_ja_koulu/.
Perheet, vanhempainyhdistykset ja koulut voivat yhdessä päättää sopivan ajankohdan pelipaussille. Esimerkiksi Ylästön koulu Vantaalla aloittaa pelipaussin lauantaina 28.9. vanhempien ja lasten yhteisellä koulupäivällä, jossa käsitellään digipelaamista ja sen vaikutuksia Hyvää mieltä pelipaussista -aineiston avulla. Päivän päätteeksi vanhemmat ja opettajat opettavat lapsille omasta lapsuudestaan tuttuja pihapelejä.
Lisätiedot:Suomen Mielenterveysseura: Projektisuunnittelija Riikka Nurmi Mielenterveystaidot alakouluun -hanke riikka.nurmi(at)mielenterveysseura.fi, p. 040 678 7392
Ylästön koulu: Rehtori Erkki Tulkki, erkki.tulkki(at)vantaa.fi, p. 839 34254
Kodin ja koulun päivän vastuuopettaja erityisopettaja Marita Sandberg, marita.sandberg(at)eduvantaa.fi.
Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. Seura edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. www.mielenterveysseura.fi www.facebook.com/mielenterveys www.twitter.com/mielenterveys
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. MIELI ry edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. Mieli.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme