MTK:n nautajaosto: Suomalainen naudanliha on terveellistä ja ympäristöystävällistä
Naudanliha tulee nostaa terveelliseksi ravintoaineeksi vihannesten ja marjojen joukkoon
MTK:n nautajaosto toteaa, että naudanliha sisältää runsaasti proteiineja, rautaa ja vitamiineja. Naudanliha on maukasta ja tärkeä osa ruokavaliota. Kotimainen naudanliha on nykyään vähärasvaista ja terveellistä.
Monet käsitykset tänä päivänä perustuvat vuosikymmenien taakse, lihaan, joka oli koostumukseltaan hyvin erilaista. Eläinten ruokinta ja jalostus ovat kehittyneet huomattavasti ja tuottajat pyrkivät aina tuottamaan vähärasvaista punaista lihaa.
Nautajaosto korostaa, että nykytiedon valossa mikään yksittäinen ruoka-aine sellaisenaan ei aiheuta esim. liikalihavuutta tai kakkostyypin diabetesta. MTK:n nautajaoston mielestä ravitsemussuosituksissa tulee kansaa kannustaa monipuoliseen ja vaihtelevaan ruokavalioon syyllistämättä yhtä ruoka-ainetta.
Kotimaisen naudanlihan ympäristövaikutuksista on monella virheellinen kuva
Naudanlihaa arvostellaan sen vesijalanjäljestä. Suomessa vesivarat ovat runsaat ja täällä vuotuinen sadanta on suurempi kuin haihtuminen. Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki ei ole suuri. Suomalainen nauta kasvatetaan nopeasti verrattuna esimerkiksi brasilialaiseen nautaan, jonka hiilijalanjälki saattaa olla kymmenkertainen. Suomen eloperäisillä mailla nurmenviljely on ympäristön ja CO2-päästöjen kannalta paras vaihtoehto. Ilman nautoja nurmiviljely Suomessa loppuisi ja maamme CO2-päästöt nousisivat.
Nurmiviljely ja nautojen laiduntaminen edesauttavat luonnon monimuotoisuutta. Ilman nurmia ja nautoja Suomen luonto olisi paljon yksipuolisempaa ja ravinnepäästöt vesistöihin olisivat suuremmat. Ravinnekierron kannalta nautatalous on järkevää.
Naudanliha kuuluu historiallisesti ja luontaisesti suomalaisen ruokavalioon. Pohjoisen ilmaston takia nurmiviljelylle ei ole vaihtoehtoja. Soija, leipävilja tai pähkinät eivät kasva pohjoisessa. Ihmisen ravinnoksi nurmirehu ei käy, mutta siitä pystytään jalostamaan korkealuokkaista naudanlihaa. Naudanlihan tuotannolla on merkittävä positiivinen vaikutus myös suomen vaihtotaseeseen.
Suomalainen naudanlihantuotanto kestää kansainvälisen vertailun myös eläinten kohtelussa ja ruokinnassa. Ympäristö- ja eläinsuojelulainsäädäntö on monessa asiassa tiukempi kuin ulkomailla. Tuottajat ovat valveutuneita ja kehittävät kaiken aikaa tuotantoaan ottaen huomioon yhteiskunnan vaatimukset ja toivomukset. Liha on Suomessa puhdasta ja eettisesti tuotettua.
MTK:n nautajaoston mielestä suomalaisen naudanlihan kohtuullisella syömisellä edesautetaan terveyttä, ympäristön tilaa, luonnon monimuotoisuutta, kestävää kehitystä, kotimaista työllisyyttä ja lisäksi sillä on positiivinen vaikutus kansantalouteen.
Lisätietoja:
Tomi Toivanen, MTK:n nautajaoston puheenjohtaja, 050 517 3249
Antero Kaappa, MTK:n nautajaoston varapuheenjohtaja, 0500 809 317
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme