SAK ja MTK vetoavat työllisyyden puolesta
Suomen Ammattiliitojen Keskusjärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly pitää Suomen työllisyyden kannalta ensiarvoisen tärkeänä, että työnantaja- ja työntekijäliitot onnistuvat työllisyys- ja kasvusopimuksen soveltamisneuvotteluissa.
- Tilaisuutta ei saa nyt hukata. Pitkäkestoisen sopimuksen hyväksyminen kääntäisi Suomen vakaammalle kasvu-uralle. Työllisyys- ja kasvusopimuksen pohjalta syntyneellä neuvottelutuloksellaan Metalliliitto ja Teknologiateollisuus näyttivät hyvää esimerkkiä ja vastuuottoa.
Lyly korostaa työnantajien ja yritysten vastuuta työllisyyden nostamisessa. Palkansaajat sitoutuvat maltilliseen palkkakehitykseen sopimuksen kautta. Päätavoitteena on kuitenkin, että kustannuksiltaan maltillinen työmarkkinaratkaisu kannustaisi yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja.
- Tuntuvan yhteisöveroalennuksen jo aiemmin saaneet yritykset eivät saa luistaa tässä vastusta, Lyly painottaa.
Vaikka nykyinen talous- ja työllisyystilanne on haasteellinen, SAK ei ole luopunut täystyöllisyystavoitteestaan. Lylyn mukaan vain työllisyyttä parantamalla nykyinen hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää. Täystyöllisyyttä kohti mentäessä etenkin pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten asemaa on oleellisesti parannettava.
Lisäksi Lyly korosti työllisyydestä puhuessaan, että suomalainen elintarvikeketju investoisi mahdollisimman paljon kotimaisiin koneisiin ja laitteisiin.
Vakautta elintarvikeketjuun
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo, että työllisyys- ja kasvusopimus loisi vakautta myös kotimaiselle ruoantuotannolle. Elintarvikeketju Suomessa on tärkeä työllistäjä. Se työllistää suoraan tai välillisesti kaiken kaikkiaan lähes 300 000 ihmistä.
Maatilojen lisäksi työpaikkoja on rakennusalalla, konepaja- ja metalliteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa, kuljetusalalla, energiateollisuudessa, palveluissa ja kaupassa, neuvonnassa sekä julkisella sektorilla hallinto- ja valvontatehtävissä.
Marttila korostaa, että nykyisessä taloustilanteessa työpaikoista huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Kotimaisen maataloustuotannon mahdollistamien työpaikkojen säilymiseen voi jokainen meistä vaikuttaa.
- Avainasemassa ovat suomalaiset kuluttajat. Kotimainen valinta ruokakaupassa on valinta kotimaisen työn puolesta. Syödään porukalla Suomi kuntoon, kehottaa Marttila.
Marttila muistuttaa, että viljelijä haluaa tulonsa markkinoilta, mutta liian suuri osa elintarvikeketjun rahavirrasta katoaa väliportaan rattaisiin. Tulevaisuuden kannattavuus on yhä enemmän riippuvainen siitä, miten avoimesti ja oikeudenmukaisesti ruokamarkkinat toimivat.
- Jaksaminen on yhteydessä työvoiman saatavuuteen yhä kasvaville tiloille, navetoihin ja sikaloihin sekä oikea-aikaisiin sukupolvenvaihdoksiin. Vielä on paljon tehtävää politiikassa ja markkinoilla, jotta viljelijän osuus ruoan hinnasta kasvaisi. Kilpailupolitiikkaan tehnyt muutokset ovat ensimmäinen askel parempaan suuntaan, sanoo Marttila.
Lisätiedot
SAK, puheenjohtaja Lauri Lyly, puh. 020 774 0100
MTK, puheenjohtaja Juha Marttila, puh. 020 413 2340, 050 341 3167
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme