88% nuorista saa pelata rahapeliautomaateilla ilman valvontaa
Nuoret saavat pelata rahapeliautomaateilla hyvin vapaasti. Helsingissä 88 % nuorista pelaajista pääsi pelaamaan rahapeliautomaateilla ilman, että heiltä kysyttiin henkilöllisyystodistusta.

Helsingissä tehtiin alkoholin, rahapelien, sähkösavukkeiden nikotiininesteiden ja energianuuskan ostokokeita marras-joulukuussa 2017. Rahapelien ostokokeissa tulokset ovat yhä huonot. Vain 12 % myyjistä kysyi rahapeliautomaateilla pelanneilta koeostajilta henkilöllisyystodistuksen. Rahapeliautomaattien osalta tilanne ei ole juurikaan parantunut verrattuna syksyyn 2016, jolloin ikä tarkistettiin vain 10 % nuorista. Raha-arpaa ostettaessa ikä tarkastettiin nyt 19 % nuorista. Rahapeliostokokeissa mukana oli pelisaleja ja kauppojen yhteydessä olevia peliautomaatteja sekä kassoilta ostettavia raha-arpoja.
Varhain aloitettu rahapelaaminen altistaa rahapeliongelmille
Lain mukaan rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta. Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeistuksen mukaan ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 23-vuotiailta vaikuttavilta henkilöiltä. Ikärajojen tarkoitus on suojata alaikäisiä rahapelaamisen haitoilta. Varhain aloitettu rahapelaaminen on tutkimuksissa todettu altistavan rahapeliongelmille.
”Kaikista ikärajavalvottavista tuotteista rahapelien valvonta toimii selvästi huonoiten. Se on ongelma, koska rahapeliautomaatit ovat korkean riskin pelejä ja juuri niitä nuoret pääsevät pelaamaan, kun lainsäädännön velvoittama valvonta ei toimi. Automaattien runsas sijoittelu nuorten arkisiin ympäristöihin lisää peliongelmien riskiä. Nuoret pelaavat usein tutussa porukassa esimerkiksi ruokakaupoissa ja huoltoasemilla”, kertoo kehittämispäällikkö Jaana Markkula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Rahapelihaittojen viestintäverkosto haastaa taas Veikkauksen
Vuosi sitten Rahapelihaittojen viestintäverkosto haastoi Veikkauksen parantamaan toimillaan ostokokeiden tuloksia niin, että tänä vuonna ostokokeissa puolelta nuorista tarkistettaisiin ikä. Veikkaus vastasi haasteeseen lupaamalla tehostaa omilla keinoillaan ikärajojen omavalvontaa. Nämä keinot eivät ole ainakaan Helsingissä toimineet.
“Rahapelihaittojen ehkäisy on lain mukaan Suomen rahapelijärjestelmän perusta. Ikärajavalvonta on ehkäisyssä yksi keskeisimpiä. Siitä huolimatta ostokokeiden tulokset ovat olleet huonot. Nyt oli erityisen huolestuttavaa, että Veikkauksen pelisaleista vain yhdessä kahdeksasta tarkistettiin ikä. Pelisaleissa on kuitenkin aina ollut 18 vuoden ikäraja ja niissä on peliyhtiön oma työntekijä paikalla”, toteaa projektipäällikkö Tapio Jaakkola Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.
Ostokokeissa nuorelta näyttävät täysi-ikäiset koeostajat testasivat ikärajojen valvontaa yrittämällä ostaa tupakka-, alkoholi- ja pelituotteita ilman henkilöllisyystodistusta. Lain mukaan rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta. Ikäraja koskee kaikkia rahapelejä kuten lottoa, arpoja ja rahapeliautomaatteja.
Ostokokeet perustuvat valtakunnalliseen Pakka-toimintamalliin, joka on THL:n kehittämä yhteisöllinen toimintamalli alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi paikallisella tasolla. Ostokokeiden tuloksia ja ikärajavalvonnan kehittämistä mietitään tarjontatyöryhmissä, joihin osallistuvat kaupunkien, poliisin, aluehallintoviraston sekä vähittäiskaupan ja ravintoloiden edustajat. Tässä tiedotteessa rahapelejä koskevat tulokset koskevat Helsingissä tehtyjä ostokokeita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaana Markkula, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 029 524 8802
Tapio Jaakkola, projektipäällikkö, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, 050 463 8212
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rahapelihaittojen viestintäverkostoon kuuluvat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Sovatek-säätiö, Kuopion kriisikeskus, Kehittämiskeskus Tyynelä, Sosped säätiö, Peluuri, A-klinikkasäätiö, Sininauhaliitto, Peliklinikka ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Verkosto toimii edistääkseen rahapelaamiseen ja rahapelihaittoihin liittyvää julkista keskustelua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kaikkien aikojen viimeisen Smokefree-kilpailun voitot Sastamalaan, Lopelle, Liperiin ja Pieksämäelle – vuosikymmeniä vaikuttanut kilpailu päättyy20.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote
EHYT ry:n Smokefree-kilpailuun osallistui 899 koulu- ja harrasteryhmää ympäri Suomen, yhteensä 16 200 nuorta. Kilpailussa koululuokat ja harrasteryhmät sitoutuivat olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita 150 päivän ajan. Kilpailun tarkoituksena on ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä.
Kysely: Korona-ajan rahapelaamisessa viitteitä kahtiajakautumisesta, koronaväsymys syventää rahapelihaittoja ja -ongelmia14.4.2021 08:05:00 EEST | Tiedote
Viidennes (20 %) tuoreeseen rahapelikyselyyn vastanneista pelaajista kertoi käyttäneensä rahapelaamiseen enemmän rahaa koronaepidemian aikana kuin ennen koronaa. Osalla rahapelihaitat ja -ongelmat ovat alkaneet syventyä, kun aikaa on enemmän esimerkiksi työttömyyden, lomautusten ja erilaisten rajoitusten vuoksi.
Rahapeliongelmia pitää ehkäistä myös työpaikoilla28.1.2021 08:15:26 EET | Tiedote
Työpaikan kimppalotto on useimmiten harmitonta hauskanpitoa, mutta joillekin työntekijöille rahapelaaminen on pakonomaista ja voi häiritä työntekoa. Äärimmillään ongelmallinen rahapelaaminen voi johtaa työpaikalta näpistämiseen tai kavallukseen. Helmikuun alussa alkava Työelämä pelissä? -kampanja haluaa havahduttaa työnantajat rahapelaamiseen: Miten työntekijän liiallista rahapelaamista voidaan ehkäistä ja tunnistaa? Entä miten ongelmallisesti rahapelaavaa työntekijää voidaan tukea? Kaksi viikkoa kestävässä kampanjassa ovat mukana EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Tieto- ja tukipiste Tiltti.
Päihdeneuvontaan tulevien avunpyyntöjen määrä lähes tuplaantunut21.12.2020 07:40:00 EET | Tiedote
EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavien määrä on lähes tuplaantunut kuluneena vuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Vastattujen puheluiden määrä on noussut 30 %, mutta soittoyritysten määrä on noussut vuoden aikana 40 %.
Ny handbok ger djupare förståelse för det digitala spelandet10.11.2020 07:51:10 EET | Tiedote
Äntligen har den populära handboken “Pelikasvattajan käsikirja 2” översatts till svenska! Spelfostrarens handbok 2 publiceras under Spelveckan 11.11.2020.
KUTSU: Helsingin Elokolo avautuu uusissa tiloissa maanantaina 26.10.21.10.2020 12:54:28 EEST | Kutsu
Päihteetön kohtaamispaikka Elokolo on toiminut Toisella linjalla Kalliossa neljännesvuosisadan ajan, uusi paikka löytyi Kolmannelta linjalta.
Digitalt spelande bland barn och unga väcker oro även om det har en hel del positivt att ge21.10.2020 06:50:00 EEST | Tiedote
Digitalt spelande är en allmän fritidssysselsättning bland unga och nästan alla barn i skolåldern spelar ibland. Digitalt spelande väcker oro hos vuxna och orsakar konflikter i många familjer. Det glöms lätt bort att spelande även har positiv påverkan på barns och ungas utveckling.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme