Kutsu 13.11.: Pohjoismainen hyvinvointimalli vientituotteena

Mikä on pohjoismainen hyvinvointivaltio, ja onko se viemisen arvoinen vielä 2010-luvulla? Voiko hyvinvointia ja erityisesti koulutusosaamista viedä ulkomaille?
Helsingin yliopistossa on käsitelty tulevaisuuden maailmanjärjestystä ja nousevia talousmahteja syksyn ajan. Keskusteluteeman viimeisellä viikolla kysytään, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Pohjoismainen hyvinvointimalli vientituotteena -keskustelu järjestetään yliopiston Tiedekulmassa keskiviikkona 13.11. klo 16–18. Keskustelemassa ovat professori Pauli Kettunen Helsingin yliopistosta, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Future Learning Finlandin projektijohtaja Eeva Nuutinen Finprosta.
Saman viikon muut keskustelut ovat:
Ti 12.11. klo 16–18: Afrikka, arktinen alue, avaruus – mitä seuraavaksi?
To 14.11. klo 16–18: Suomi-kuva maailmalla
Kaikki kolme tilaisuutta järjestetään yliopiston Tiedekulmassa Porthaniassa (katutaso, Yliopistonkatu 3, Helsinki). Paneelikeskustelut ovat katsottavissa myös suorana lähetyksenä osoitteessa www.helsinki.fi/tiedekulma.
Tulevaisuuden maailmanjärjestys -teema päättyy, mutta Tiedekulma jatkaa ajankohtaisten aiheiden käsittelyä. Joulukuun alussa aiheena on eläinten hyvinvointi. Tutustu Tiedekulman koko ohjelmaan.
Tervetuloa!
Lisätietoja:
Tiedottaja Elina Mattila-Niemi, puh. 050 415 0494, elina.mattila-niemi@helsinki.fi
Viestintäkoordinaattori Toni Rönni, puh. 050 318 5214, toni.ronni@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Miksi härkäpapu ei maistu? Tutkimus auttaa parantamaan härkäpaputuotteiden makua28.5.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Härkäpapu on lupaava kasvipohjainen proteiininlähde, mutta moni kokee sen maun epämiellyttävänä. Helsingin yliopistossa tehty tutkimus selvitti, mistä makuongelmat johtuvat, ja auttaa kehittämään ratkaisuja härkäpavun maun parantamiseksi.
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Kutsu medialle: Eläinsuojeluvalvontaa ja eläinsuojelurikoksia koskevan raportin julkistamistilaisuus eduskunnassa 3.6. klo 9–1027.5.2025 11:13:45 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eläinten kaltoinkohtelun ja siihen puuttumisen tilasta ja kehittämistarpeista. Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.
Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme