Työeläkeyhtiö Elo

95 % eläkeläisistä on huolissaan hintojen noususta – kaksi kolmesta uskoo taloudellisen tilanteensa heikkenevän tulevaisuudessa

Jaa
Poikkeuksellinen energian ja ruoan hinnan nousu on osunut eläkeläisten kukkaroon. 78 % vanhuuseläkkeen saajista sanoo kiristäneensä kulutustaan hintojen nousun seurauksena. Eniten on karsittu ruoasta, sähköstä ja matkustamisesta.

Kaksi kolmesta (62 %) eläkeläisestä uskoo oman taloudellisen tilanteensa heikkenevän tulevaisuudessa. Ylipäätään hintojen noususta sanoo olevansa huolissaan 95 % vanhuuseläkkeen saajista. Tiedot selviävät työeläkeyhtiö Elon kyselystä, johon vastasi marras-joulukuun aikana 9 150 vanhuuseläkkeellä olevaa suomalaista.

– Huoli tulevasta on tällä hetkellä suuri. Kuluttajien luottamus on ylipäätään poikkeuksellisen matalalla tasolla. Elinkustannusten nousu iskee erityisesti yksineläviin eläkeläisiin, sanoo Elon eläkejohtaja Saija Sundén.

78 % vanhuuseläkkeen saajista sanoo kiristäneensä kulutustaan hintojen nousun seurauksena.

Eniten eläkeläiset ovat karsineet peruselämisestä. 57 % sanoo ostavansa halvempaa ruokaa ja 56 % kertoo käyttävänsä vähemmän sähköä. Puolet eläkeläisistä (49 %) on karsinut vaatekuluista, 44 % on vähentänyt oman auton käyttöä ja 41 % on säästänyt matkustamisessa.

Joka neljäs (25 %) vanhuseläkkeen saaja sanoo kuluttavansa tällä hetkellä säästöjään.

– Vuodenvaihteessa eläkkeitä korottaa poikkeuksellisen suuri indeksikorotus. Tämä mekanismi huolehtii eläkkeensaajien ostovoiman säilymisestä näinä poikkeuksellisina aikoina. Kyselymme perusteella moni joutuu kuitenkin karsimaan elintasostaan,kuvaa Sundén.

Joka kolmas haluaisi jatkaa työntekoa, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus

Yksi keino vaikuttaa omaan taloustilanteeseen on tehdä töitä eläkkeen rinnalla. Vanhuuseläkkeellä oleva saa tienata vapaasti ilman tulorajoja. 28 % vastaajista sanoo, että haluaisi jatkaa työntekoa, jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus. Se, että eläkkeen rinnalla työskenneltäisiin laajemmin, olisi Sundénin mukaan sekä yksittäisten ihmisten että koko yhteiskunnan etu.

– Monilta kokeneilta työntekijöiltä löytyy työkykyä ja työhalua. Työvoimapulan ratkomisessa kannattaisi luoda katsetta myös tähän porukkaan. Työpaikoilla olisi syytä käydä aktiivista keskustelua siitä, voisiko eläkkeelle jääviä tai jo jääneitä ihmisiä houkutella töihin. Tässä on myös asennemuutoksen paikka. Työelämässä tulee olla tilaa kaiken ikäisille ihmisille, sanoo Sundén.

Kyselyn mukaan joka kolmas (34 %) eläkeläinen ei tiedä, että vanhuuseläkkeen rinnalla saa työskennellä vapaasti ilman ansaintarajaa. Lähes puolet (48 %) on epätietoisia siitä, että eläkkeen aikaisesta työskentelystä kertyy myös lisää eläkettä.

– Liian moni eläkeläinen on epätietoinen näistä faktoista. Tässä on peiliin katsomisen paikka sekä meillä eläkeyhtiöissä että myös työpaikoilla. On meidän kaikkien etu, että eläkkeelle jääneet tietävät, millä eri tavoin he voivat pidentää työelämässä oloa ja miten he hyötyvät siitä taloudellisesti, toteaa Sundén.

Lisätietoa kyselystä:

Kyselyn vastaukset kerättiin 22.11.-21.12. välisenä aikana sähköpostikyselyllä. Kyselyyn vastasi 9 150 Elon eläkeasiakasta, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2017–2021 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Taina Erkkilä Elon viestintäpäälliköksi25.5.2023 07:38:02 EEST | Tiedote

Taina Erkkilä (FM) on nimitetty Elon viestintäpäälliköksi 1.8.2023 alkaen. Eloon hän siirtyy Solwers Oyj:stä, jossa hän on viestintäjohtajana vastannut pörssiyhtiön viestinnästä, brändistä ja sijoittajasuhteista sekä toiminut johtoryhmän jäsenenä. Aiempaa työkokemusta Erkkilällä on viestintäjohdon muun muassa Fortumista, Huhtamäeltä, Pihlajalinnasta sekä Nissanilta, jossa hän toimi Pohjoismaiden ja Baltian viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtajana. Taina Erkkilä ottaa vastuulleen Elon viestintä, vaikuttaminen ja vastuullisuus -toiminnon ja raportoi ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliölle. – Yleinen kiinnostus eläkeyhtiöitä kohtaan on kasvanut toimintaympäristön muutosten vuoksi. On ilo astua uuteen tehtävään, johon Elon strateginen tavoite kehittyä vetovoimaisimmaksi alallaan ja toisaalta avoimuus, aktiivisuus sekä sitoutuneisuus arvoina luovat selkeät raamit. Tässä tehtävässä uskon pääseväni hyvin hyödyntämään aiempaa kokemustani ja toisaalta oppimaan uutta, toteaa Taina Erkki

Elon kesätoimittajatilaisuus: Puhetta taloudesta, työelämästä ja eläkejärjestelmän tulevaisuudesta to 25.5. klo 175.5.2023 09:41:59 EEST | Kutsu

Hei kesätoimittaja! Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan talouden, työelämän ja eläkejärjestelmän tulevaisuuden näkymistä. Jos nyt pohdit, että eivätkö enää harmaampaa aihetta saaneet aikaan – olet ilmoittautumassa juuri oikeaan tapahtumaan! Takaamme, että tämän reilun tunnin aikana sinulle herää jonkinlainen innostus eläkejärjestelmää, työelämän kehittämistä ja makrotalouden kiemuroita kohtaan.

Elos placeringsintäkter var 1,6 % i början av året – Aktieplaceringarna gav god avkastning på den osäkra placeringsmarknaden26.4.2023 11:12:19 EEST | Tiedote

Största delen av Elos tillgångsslag avkastade positivt i det krävande marknadsläget. Den ekonomiska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades, då vissa banker hamnade i svårigheter som en följd av den förhöjda räntenivån.

Elon suorat kiinteistöt hiilineutraaleiksi vuonna 202716.3.2023 12:26:22 EET | Tiedote

Elo on vuoteen 2027 mennessä kotimaisten suoraan omistamiensa kiinteistöjen energiankäytön osalta hiilineutraali. Elo on keskittynyt toimintansa alusta asti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Kaikki Elon ostama sähkö on jo nyt hiilineutraalia, ja yhtiö siirtyy uusiutuvaan kaukolämpöön vaiheittain lähivuosien aikana. Elo kasvattaa myös kiinteistöjensä omaa energiatuotantoa ja lisää ympäristösertifioitujen kiinteistöjen osuutta. Elon kotimaisten suorien kiinteistöjen arvo on 2,6 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme