Helsingin yliopisto

Suomen seitikkilajien määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Jaa
DNA-tunnistus ja tietokanta ovat avanneet uudet mahdollisuudet sienten tunnistamiseen.
Monivyöseitikki, Cortinarius triumphans, on koivun läheisyydessä viihtyvä, syötävä sieni. Kuva: Kare Liimatainen
Monivyöseitikki, Cortinarius triumphans, on koivun läheisyydessä viihtyvä, syötävä sieni. Kuva: Kare Liimatainen

Sieniä on luokiteltu silminnähtävien ominaisuuksien perusteella jo yli kahdensadan vuoden ajan. Kymmenen viime vuoden ajan luokittelussa on voitu käyttää myös tietoa sienten perimästä.

– Silti tietämyksemme sienten todellisesta monimuotoisuudesta ja nimistön oikeellisuudesta on vielä hyvin puutteellista. Tietoa tarvitaan, jotta sekä sienten perustutkimus että myös tiedon soveltaminen esimerkiksi luonnonsuojelullisissa päätöksissä olisi mielekästä, sanoo Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Kare Liimatainen.

Kare Liimatainen on perehtynyt erityisesti helttasienten lajirikkaimpaan sukuun, seitikkeihin. Vaikka useimmat seitikkilajit eivät olekaan syötäväksi kelpaavia, seitikeillä on Suomessa tärkeä merkitys. Kaikki taloudellisesti tärkeät puulajimme tarvitsevat seitikkejä kasvaakseen, sillä seitikit elävät symbioosissa monien puulajien kanssa.

Väitöstutkimuksen yhteydessä kehitetyn DNA-tunnistuksen ja tietokannan ansiosta Suomen tunnettujen seitikkilajien lukumäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Todellinen lajimäärä on vähintään 500 tienoilla.

DNA-tietokanta on toistaiseksi suurin helttasienten luotettavaan tunnistukseen tarkoitettu. Tietokanta sisältää luotettavasti nimetyt ja luokitellut DNA-sekvenssit mahdollisimman monesta sienilajista. Tietokannassa on yli 200 seitikkilajia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tietokanta tulee olemaan puolen vuoden sisällä esimerkiksi UNITE-palvelimella.

FM Kare Liimatainen väittelee 15.11.2013 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Towards a better understanding of the systematics and diversity of Cortinarius, with an emphasis on species growing in boreal and temperate zones of Europe and North America". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa B-siipi, luentosali 4, Latokartanonkaari 7.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa.

Lisätietoja:

Kare Liimatainen, puh. 050 308 7471

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Kuvat

Monivyöseitikki, Cortinarius triumphans, on koivun läheisyydessä viihtyvä, syötävä sieni. Kuva: Kare Liimatainen
Monivyöseitikki, Cortinarius triumphans, on koivun läheisyydessä viihtyvä, syötävä sieni. Kuva: Kare Liimatainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye