Suomen seitikkilajien määrä kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Sieniä on luokiteltu silminnähtävien ominaisuuksien perusteella jo yli kahdensadan vuoden ajan. Kymmenen viime vuoden ajan luokittelussa on voitu käyttää myös tietoa sienten perimästä.
– Silti tietämyksemme sienten todellisesta monimuotoisuudesta ja nimistön oikeellisuudesta on vielä hyvin puutteellista. Tietoa tarvitaan, jotta sekä sienten perustutkimus että myös tiedon soveltaminen esimerkiksi luonnonsuojelullisissa päätöksissä olisi mielekästä, sanoo Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Kare Liimatainen.
Kare Liimatainen on perehtynyt erityisesti helttasienten lajirikkaimpaan sukuun, seitikkeihin. Vaikka useimmat seitikkilajit eivät olekaan syötäväksi kelpaavia, seitikeillä on Suomessa tärkeä merkitys. Kaikki taloudellisesti tärkeät puulajimme tarvitsevat seitikkejä kasvaakseen, sillä seitikit elävät symbioosissa monien puulajien kanssa.
Väitöstutkimuksen yhteydessä kehitetyn DNA-tunnistuksen ja tietokannan ansiosta Suomen tunnettujen seitikkilajien lukumäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Todellinen lajimäärä on vähintään 500 tienoilla.
DNA-tietokanta on toistaiseksi suurin helttasienten luotettavaan tunnistukseen tarkoitettu. Tietokanta sisältää luotettavasti nimetyt ja luokitellut DNA-sekvenssit mahdollisimman monesta sienilajista. Tietokannassa on yli 200 seitikkilajia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Tietokanta tulee olemaan puolen vuoden sisällä esimerkiksi UNITE-palvelimella.
FM Kare Liimatainen väittelee 15.11.2013 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Towards a better understanding of the systematics and diversity of Cortinarius, with an emphasis on species growing in boreal and temperate zones of Europe and North America". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa B-siipi, luentosali 4, Latokartanonkaari 7.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa.
Lisätietoja:
Kare Liimatainen, puh. 050 308 7471
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme