Maailmankuulu Viipurin kirjasto avautuu restauroituna
”Viipurin kirjaston kilpailu- ja suunnitteluhistoria liittyy keskeisesti Alvar Aallon siirtymiseen klassismista funktionalismiin. Viipurin kirjastokilpailun yhteydessä kehitetyt ideat säilyivät keskeisinä Aallon toimistossa koko sen toiminnan ajan. Säätiö on tukenut Viipurin kirjaston restaurointiyhdistyksen toimintaa monin tavoin ja Alvar Aallon ateljee Helsingin Tiilimäessä on toiminut yhdistyksen kotipaikkana”, sanoo Alvar Aalto -säätiön ja -museon johtaja Tommi Lindh.
Vuonna 1935 valmistunut Viipurin kirjasto oli yksi niistä rakennuksista, jotka tekivät Alvar Aallosta tunnetun maailmalla. Sotien jälkeen rakennus pääsi huonoon kuntoon ja 1990-luvun alussa Viipurin kaupunki pyysi Aallon arkkitehtitoimistolta apua kirjaston korjausten suunnitteluun. Arkkitehti Elissa Aalto perusti tuolloin ympäristöministeriön avustuksella entistämistyöryhmän, josta kehittyi nykyinen restaurointiyhdistys. Alussa taloudellisista syistä johtuen hitaasti edennyttä peruskorjausta vauhditti joulukuussa 2010 Venäjän hallitukselta saatu lisärahoitus.
Valtioiden rajat ylittävän restaurointihankkeen tavoitteena on ollut herättää henkiin rakennuksen alkuperäinen arkkitehtoninen arvo. Kirjaston lainaus-, luento- ja lukusalit on entistetty originaaliin loistoon. Tekniset järjestelmät on puolestaan uusittu tätä päivää vastaaviksi.
”Viipurin kirjastoa voidaan pitää esimerkillisenä korjaushankkeena ja mielenkiintoisena oppimisprosessina. Kirjaston kunnostuksesta vastasi arvokiinteistöjen entistämiseen erikoistunut pietarilainen rakennusyhtiö. Yhteistyö heidän kanssaan on sujunut hienosti ja restauroinnissa on kiinnitetty huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin”, kertoo restaurointiyhdistyksen pääsihteeri Maija Kairamo.
Kesällä 2014 Viipurin kirjasto on näyttävästi esillä Alvar Aalto -museossa. Valmisteilla on näyttely, jossa paneudutaan Viipurin kirjastoon korjausrakentamisen ja rakennussuojelun näkökulmasta.
Lisätietoja:
johtaja Tommi Lindh, tommi.lindh@alvaraalto.fi, puh. +358 44 562 1625, Alvar Aalto -säätiö ja -museo
pääsihteeri Maija Kairamo, vyborg@alvaraalto.fi, Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Kuvataiteilija Emilia Tannerille Maire Gullichsenin palkinto 202426.3.2025 12:32:30 EET | Tiedote
Vuoden 2024 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty kuvataiteilija Emilia Tannerille, joka tunnetaan erityisen taidokkaasta ja hienovaraisesta työskentelystään. Nyt yhdennentoista kerran jaettavan Maire Gullichsenin palkinnon arvo on 10 000 euroa.
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Checkpoint: themes and first speakers listed13.3.2025 16:12:07 EET | Press release
Checkpoint! How is the design heritage renewing itself? How will authentic and human design, crafts and cohabitation flourish in the age of AI?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme