Aalto-yliopisto perustajaosakkaaksi ekologista tekstiilikuitua kehittävään Ioncell-yhtiöön
Vastaperustetun yhtiön tavoitteena on kaupallistaa Ioncell®-teknologia, jonka avulla tekstiilijätteestä ja puusta voidaan valmistaa ekologisesti kestävällä tavalla korkealaatuista tekstiilikuitua. Ioncell Oy tavoittelee 10 vuoden aikana 5–10 prosentin osuutta kansainvälisestä yli 200 miljardin euron tekstiilikuitumarkkinasta, mikä toisi yhtiölle satojen miljoonien vuosittaiset lisensiointitulot.

Aalto-yliopisto on yksi Ioncell Oy:n perustajaosakkaista. Yhtiö kaupallistaa Aalto-yliopistossa kehitettyä Ioncell®-teknologiaa, jonka avulla puusta ja selluloosapitoisesta tekstiilijätteestä voidaan tuottaa ekologisesti kestävällä tavalla korkealaatuista tekstiilikuitua esimerkiksi vaatteisiin, kodintuotteisiin ja kuitukankaisiin. Yhtiön toimitusjohtaja ja pääosakas on KTM Antti Rönkkö, joka siirtyy tehtävään Nanso Group Oy:n toimitusjohtajan paikalta 11.07.2022.
”Maailma tarvitsee täysin uudenlaisia ratkaisuja vastaamaan tekstiiliteollisuuden vakaviin kestävyyshaasteisiin. Ioncell-kuidun kilpailuedut ovat sen ekologinen tuotantoprosessi, korkea laatu ja kierrätettävyys. Uskon, että yhtiöllä on lupaava tulevaisuus kansainvälisillä markkinoilla”, sanoo Rönkkö.
Yhtiön kolmas perustajaosakas on professori Herbert Sixta, joka on kehittänyt teknologiaa Aalto-yliopistossa. Hän jatkaa teknologian kehittämistä yhtiössä.
”Olemme jo todistaneet Ioncell-teknologian toimivuuden pienemmässä mittakaavassa. Seuraavaksi kehitämme kuidun valmistusprosessia kohti teollista tuotantoa”, Sixta sanoo.
Rönkkö arvioi, että Ioncell-teknologia on valmis kaupalliseen valmistukseen noin 5-10 vuoden kuluttua.
Tutkimuslähtöisen yritystoiminnan vauhdittaminen on Aalto-yliopistolle tärkeä tehtävä.
”Aalto-yliopiston piirissä syntyy vuosittain lähes 100 yritystä, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun lähdemme yrityksen perustajaosakkaaksi. Haluamme olla saattamassa alkuun liiketoimintaa, joka edistää kestävää kehitystä globaalisti vaikuttavalla tavalla”, sanoo innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine Aalto-yliopistosta.
“Aiomme olla jatkossakin mukana perustamassa yrityksiä, joiden tavoitteena on kaupallistaa Aalto-yliopistossa tehdystä tutkimuksesta syntyneitä lupaavia innovaatioita”, hän sanoo.
200 miljardin euron markkinat
Maailmassa tuotetaan tekstiilikuitua runsaat 100 miljoonaa tonnia vuodessa. Markkinan arvo on noin 200 miljardia euroa, ja se koostuu lukuisista erilaisista tekstiilikuiduista, joita käytetään eri tarkoituksiin.
Samalla kun tekstiilikuitujen kysyntä maailmassa kasvaa voimakkaasti, puuvillan viljelyala supistuu ja tieto öljypohjaisten tekokuitujen ympäristöhaitoista, kuten mikromuoveista, lisääntyy. Yhtiön perustajat ovat vakuuttuneita, että Ioncell-teknologia tarjoaa ratkaisuja tekstiiliteollisuuden kestävyyshaasteeseen. Kuidun valmistuksessa käytetään kierrätettäviä, ympäristölle ja ihmiselle turvallisia ionisia nesteitä, joiden kehittämisessä Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläisellä on ollut merkittävä rooli.
Ioncell-teknologia on saanut myös kansainvälistä huomiota. Viimeisimpänä tunnustuksena Kilpeläiselle ja Sixtalle on myönnetty vuoden 2022 Marcus Wallenberg -palkinto.
Lujaa ja helposti kierrätettävää kuitua
Ioncell-kuitu on lujaa, tuntuu iholla miellyttävältä ja se voidaan kierrättää. Aalto-yliopistossa tehdyissä kokeissa kuidun tekniset ominaisuudet ovat osoittautuneet paremmiksi kuin puuvillalla ja nykyisillä muuntokuiduilla.
Puusta tehty tekstiilikuitu myös sitoo puuhun varastoituneen hiilen itseensä koko kuidun käyttöiän ajan, joka kierrätysmahdollisuuden ansiosta voi olla hyvinkin pitkä. Ioncell® on selluloosapohjainen kuitu, joka on biohajoava, eikä siitä irtoa mikromuoveja, toisin kuin öljypohjaisista kuiduista.
Kuidun valmistusprosessia on kehitetty pilottilinjastolla Aalto-yliopiston tiloissa Otaniemessä. Ioncell Oy jatkaa teknologian kehittämistä Otaniemessä. Yhtiön tavoitteena on rakentaa oma koetuotantolaitos kahden vuoden kuluessa.
Lisätietoa Ioncell®-teknologiasta:
Videot:
Artikkelit Aalto-yliopiston verkkosivustolla:
- Ioncellin pilottilinjasto käynnistyi – ekokuidusta tuli puuvillaa lujempaa ja siitä tehty toppi sai sinisen värinsä suomalaiselta pellolta
- Marcus Wallenberg -palkinto professori Herbert Sixtalle puupohjaisten tekstiilikuitujen kehittämisestä
Lisää kuvia täällä:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Rönkkö, toimitusjohtaja 11.7.2022 alkaen, Ioncell Oy, antti_ronkko@hotmail.com, 050 5184 750
Janne Laine, vararehtori, innovaatiot, Aalto-yliopisto, janne.laine@aalto.fi, 050 465 6835
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 12 000 opiskelijaa ja yli 4000 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Mitä koirien ja kissojen aivoissa tapahtuu? Uusi kuvantamismenetelmä selvittää lemmikkien mielen saloja20.6.2022 10:05:21 EEST | Tiedote
Kvanttioptisiin antureihin perustuva aivokuvantamislaite avaa uusia mahdollisuuksia myös ihmisvauvojen aivojen tutkimiseen.
TILAISUUS PERUUTETTU: Mediakutsu: Mitä kvanttiteknologiassa tapahtuu juuri nyt? Vielä ehdit mukaan kvanttikahveille 16. kesäkuuta!13.6.2022 08:32:55 EEST | Tiedote
Kvanttikahveilla voit kysyä alan huipuilta mitä vain kvanttiteknologiasta. Kvanttikahveilla on paikalla useita tutkijoita, joiden erikoisaloja ovat muun muassa kvanttilaskenta, kubitit, kvanttimateriaalit, aivomittaukset ja kvanttivalonlähteet.
Ikuinen liike on mahdollista – Aalto-yliopiston Kylmälaboratoriossa havainnoitiin kahden fysiikan lait haastavan aikakiteen välistä vuorovaikutusta10.6.2022 12:35:47 EEST | Tiedote
Aikakiteet ovat aineen olomuoto, jossa hiukkaset liikkuvat ikuisesti toistuvassa rytmissä ilman ulkopuolista energiaa. Tutkijat onnistuivat luomaan Aalto-yliopiston Kylmälaboratoriossa kaksi aikakidettä ja tarkkailemaan niiden välistä vuorovaikutusta. Tulevaisuudessa aikakiteitä voi hyödyntää erilaisissa laitteissa, kuten kvanttitietokoneiden muistina.
Kannettava ja nopea analysointityökalu voi mullistaa kipulääkkeiden diagnostiikkamarkkinat8.6.2022 12:13:33 EEST | Tiedote
Aalto-yliopistosta ponnistanut startup-yritys Fepod Oy Ltd on kehittänyt diagnoosimenetelmän, jolla veren kipulääkepitoisuus voidaan selvittää nopeasti ja edullisesti suoraan hoitopaikalla. Yritys sai juuri Almaral Oy:ltä 750 000 euron siemenrahoituksen kliinisten tutkimusten jatkamiseen sekä sensoriteknologian ja ohjelmistoalustan kehittämiseen.
Suomi 100 -satelliitti teki sen, mihin aiemmin pystyivät vain paljon suuremmat: kuvasi ja tutki revontulia8.6.2022 07:14:29 EEST | Tiedote
Revontulialueen tutkiminen auttaa esimerkiksi turvallisten tietoliikenneyhteyksien kehittämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme