Aalto-yliopiston taloustieteellinen tarkastelu Hitas-järjestelmästä valmistunut – työryhmän ensisijainen suositus on mallista luopuminen
Aalto-yliopiston taustaraportti Hitas-järjestelmästä on valmistunut. Raportin tarkoituksena on antaa syötteitä uuden järjestelmän valmisteluun sekä jäsentää nykyisen Hitas-järjestelmän vaikutuksia asuntomarkkinoilla.
”Toivoimme Aalto-yliopiston asiantuntijoiden tuovan taloustieteellisiä näkökulmia siihen, mitkä ovat nykyjärjestelmän suurimmat heikkoudet ja mitkä vahvuudet suhteessa sille asetettuihin tavoitteisiin ja miten voimme vahvistaa uuden järjestelmän vaikuttavuutta. Työn lopputuloksena syntynyttä selvitystä hyödynnetään uuden mallin suunnittelussa yhdessä muun valmistelua ja päätöksentekoa tukevan materiaalin kanssa”, toteaa Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann.
Tekeillä on vielä muun muassa erilaisia kaupungin omia selvityksiä sekä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta tilattu selvitys Hitas-asuntosuunnittelun laadusta.
Aalto-yliopiston raportissa on analysoitu nykyistä Hitas-järjestelmää muun muassa kustannusten ja tavoitteiden näkökulmasta. Sen mukaan kaupunki ei ole seurannut riittävällä tasolla sille järjestelmästä koituvia kustannuksia eikä niitä ole huomioitu asetettaessa tavoitteita järjestelmälle.
Työryhmä näkee nykyisen järjestelmän mahdollisen hyödyn sen vaikutuksessa kaupunginosien väestörakenteisiin. Tällekin hyödylle tulisi kuitenkin asettaa tarkemmat tavoitteet ja huomioitava sen kustannukset.
Työryhmän suositukset
Aalto-yliopiston työryhmä suosittelee ensisijaisesti luopumaan Hitas-järjestelmästä kokonaan, perustellen suositustaan järjestelmän suurilla kustannuksilla. Lisäksi työryhmän näkemyksen mukaan väestörakenteen ohjaamiseen kaupunginosissa on tehokkaampia keinoja, joita ei kuitenkaan ole raportissa eritelty. Hitas-järjestelmä aiheuttaa myös hallinnollisia kustannuksia alueilla, joilla Hitas-hinta ei eroa markkinahinnasta.
Toisena vaihtoehtona työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämistä siten, että läpinäkyvyyttä lisätään sekä kustannukset selvitetään ja niille asetetaan enimmäistaso. Järjestelmän vaikutusten arviointia ja tavoitteiden asettamista tulee myös kehittää sekä seurata kustannuksia ja vaikuttavuutta säännönmukaisesti.
Lisäksi työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämiseksi ylärajaa Hitas-hinnan ja markkinahinnan väliselle erotukselle. Yläraja tarkoittaisi, että uudiskohteiden Hitas-asunnot olisivat ostettavissa ohi Hitas-järjestelmän tilanteessa, jossa Hitas-hinnan ja markkinahinnan erotus ylittää määritellyn enimmäistason.
”Nykyjärjestelmässä Hitas-asuntoihin sisältyvää hintatukea ei tunnisteta, sille ei ole asetettu ylärajaa eikä se näy budjetissa. Tämä vaikeuttaa poliittista päätöksentekoa. Ehdottamamme välirahamalli on menetelmä tämän ongelman korjaamiseksi. Ehdotamme että kaupunginvaltuusto tekee ainakin päätöksen siitä, mikä on maksimaalinen kohtuuhintaisiin omistusasuntoihin kohdennettava hintatuki euroissa per neliömetri”, Aalto-yliopiston työryhmän jäsen Marko Terviö sanoo.
Aalto-yliopiston raportin voi lukea tämän linkin kautta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupunki
Asunto-ohjelmapäällikkö
Hanna Dhalmann
040 534 6242
hanna.dhalmann@hel.fi
Aalto-yliopisto
Oskari Nokso-Koivisto
044 045 0732
oskari.nokso-koivisto@aalto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme