Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Aalto-yliopiston taloustieteellinen tarkastelu Hitas-järjestelmästä valmistunut – työryhmän ensisijainen suositus on mallista luopuminen

Jaa

Helsingin kaupunki valmistelee uuden kohtuuhintaisen omistusasumisen mallia vuonna 2020 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman (AM-ohjelman) mukaisesti. Osana valmistelua kaupunki on tilannut Aalto-yliopistolta taloustieteellisen tarkastelun. Aalto-yliopiston työryhmä suosittelee ensisijaisesti luopumaan Hitas-järjestelmästä kokonaan.

Aalto-yliopiston taustaraportti Hitas-järjestelmästä on valmistunut. Raportin tarkoituksena on antaa syötteitä uuden järjestelmän valmisteluun sekä jäsentää nykyisen Hitas-järjestelmän vaikutuksia asuntomarkkinoilla.

”Toivoimme Aalto-yliopiston asiantuntijoiden tuovan taloustieteellisiä näkökulmia siihen, mitkä ovat nykyjärjestelmän suurimmat heikkoudet ja mitkä vahvuudet suhteessa sille asetettuihin tavoitteisiin ja miten voimme vahvistaa uuden järjestelmän vaikuttavuutta. Työn lopputuloksena syntynyttä selvitystä hyödynnetään uuden mallin suunnittelussa yhdessä muun valmistelua ja päätöksentekoa tukevan materiaalin kanssa”, toteaa Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Hanna Dhalmann.

Tekeillä on vielä muun muassa erilaisia kaupungin omia selvityksiä sekä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin laitokselta tilattu selvitys Hitas-asuntosuunnittelun laadusta.

Aalto-yliopiston raportissa on analysoitu nykyistä Hitas-järjestelmää muun muassa kustannusten ja tavoitteiden näkökulmasta. Sen mukaan kaupunki ei ole seurannut riittävällä tasolla sille järjestelmästä koituvia kustannuksia eikä niitä ole huomioitu asetettaessa tavoitteita järjestelmälle.

Työryhmä näkee nykyisen järjestelmän mahdollisen hyödyn sen vaikutuksessa kaupunginosien väestörakenteisiin. Tällekin hyödylle tulisi kuitenkin asettaa tarkemmat tavoitteet ja huomioitava sen kustannukset.

Työryhmän suositukset

Aalto-yliopiston työryhmä suosittelee ensisijaisesti luopumaan Hitas-järjestelmästä kokonaan, perustellen suositustaan järjestelmän suurilla kustannuksilla. Lisäksi työryhmän näkemyksen mukaan väestörakenteen ohjaamiseen kaupunginosissa on tehokkaampia keinoja, joita ei kuitenkaan ole raportissa eritelty. Hitas-järjestelmä aiheuttaa myös hallinnollisia kustannuksia alueilla, joilla Hitas-hinta ei eroa markkinahinnasta.

Toisena vaihtoehtona työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämistä siten, että läpinäkyvyyttä lisätään sekä kustannukset selvitetään ja niille asetetaan enimmäistaso. Järjestelmän vaikutusten arviointia ja tavoitteiden asettamista tulee myös kehittää sekä seurata kustannuksia ja vaikuttavuutta säännönmukaisesti.

Lisäksi työryhmä ehdottaa järjestelmän kehittämiseksi ylärajaa Hitas-hinnan ja markkinahinnan väliselle erotukselle. Yläraja tarkoittaisi, että uudiskohteiden Hitas-asunnot olisivat ostettavissa ohi Hitas-järjestelmän tilanteessa, jossa Hitas-hinnan ja markkinahinnan erotus ylittää määritellyn enimmäistason.

”Nykyjärjestelmässä Hitas-asuntoihin sisältyvää hintatukea ei tunnisteta, sille ei ole asetettu ylärajaa eikä se näy budjetissa. Tämä vaikeuttaa poliittista päätöksentekoa. Ehdottamamme välirahamalli on menetelmä tämän ongelman korjaamiseksi. Ehdotamme että kaupunginvaltuusto tekee ainakin päätöksen siitä, mikä on maksimaalinen kohtuuhintaisiin omistusasuntoihin kohdennettava hintatuki euroissa per neliömetri”, Aalto-yliopiston työryhmän jäsen Marko Terviö sanoo.

Aalto-yliopiston raportin voi lukea tämän linkin kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Asunto-ohjelmapäällikkö
Hanna Dhalmann
040 534 6242
hanna.dhalmann@hel.fi

Aalto-yliopisto
Oskari Nokso-Koivisto
044 045 0732
oskari.nokso-koivisto@aalto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme