Atena

Äärioikeiston juurille johdattava SS-pastorin elämäkerta Kanava-palkintoehdokkaana

Jaa

André Swanströmin ansiokas teos avaa Kalervo Kurkialan elämää, jota värittivät venäläisviha, uskonto ja isänmaa.

André Swanström: Valkoisen uskon soturi – jääkäri, pappi ja SS-mies Kalervo Kurkiala

Sortovuodet, jääkäriliike, lapuanliike, SS-pataljoona – Kalervo Kurkialan elämänkaari kulkee rinnakkain Suomen itsenäisyystaistelun ja sisällissodan sekä 1930-luvun oikeistoradikalismin ja suomalais-saksalaisen aseveljeyden kanssa. Valkoisen uskon soturi seuraa ristiriitaisen SS-pastorin elämää traumaattisesta lapsuudesta ääriliikkeiden liepeille, natsien kabinetteihin ja lopulta maanpakoon. Suurmieshistorian sijaan teos kohdistaa katseensa Kurkialan elämän emotionaaliseen ja yksityiseen puoleen ja pohdintoihin, joissa isänmaallisuus ja uskonnollisuus punnittiin.

Perusteellinen ja runsaaseen lähdeaineistoon perustuva teos piirtää kuvan ehdottomasta ja ajattelultaan mustavalkoisesta hahmosta, jonka elämässä oli kuitenkin myös harmaan sävyjä.

Valkoisen uskon soturi on ehdolla vuoden 2022 Kanava-palkinnon saajaksi. Kanava-tietokirjapalkinto on kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön yhteinen tietokirjoille tarkoitettu tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään vuosittain suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan uutuustietokirjan tekijälle. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Raadin perustelut teoksen ehdokkuudelle:

André Swanström jatkaa uraauurtavaa työtään suomalaisten SS-miesten historian kartoittajana kohdistamalla nyt tarkastelunsa yhden henkilön elämäntarinaan. Katseen tarkentaminen auttaa häntä tuomaan hieman lisää valoa myös siihen, kuinka konkreettisesti suomalaiset SS-miehet olivat saksalaisten rinnalla mukana juutalaisiin kohdistuneissa sotarikoksissa. Swanströmin tarkkanäköinen kuvaus siitä, mihin kaikkeen fanaattisuus voi johtaa, antaa osaltaan perspektiiviä myös oman aikamme ääriliikkeiden tarkasteluun. 

Dosentti André Swanström tutki kiitetyssä teoksessaan Hakaristin ritarit suomalaisten SS-miesten sotarikoksia. Teos herätti laajasti huomiota kansainvälisestikin, ja sen ansiosta suomalaisten SS-vapaaehtoisten sotarikoksista tehtiin virallinen selvitys.

kansi: Mika Tuominen

Haastattelupyynnöt, arvosteluvedokset, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Herkkä kasvutarina 1970-luvun Oulusta25.1.2023 00:00:00 EET | Tiedote

Johanna Hulkko: Onnenpäiviä Ilmestyy 28.2. Kymmenvuotias Hannele elää hyvässä perheessä korkeassa tornitalossa. Hänen elämänsä on kuitenkin verhottu salaisuuksilla, joita hän ei ymmärrä. Turvaa tuovat vanhemmat käyttäytyvät arvaamattomasti, isosisko muuttaa pois kotoa. Pian selviää, ettei yksin jääneen Hannelen koulu juhlapuheistaan huolimatta tunnista kiusaamista. 1970-luvun arkea tarkasti kuvaava Onnenpäiviä näyttää näennäisen hyväosaisuuden takana surun, väkivallan ja lapsen pohjattoman yksinäisyyden. Vaikka kotona periaatteessa jatkuvat onnenpäivät ja lapsesta huolehditaan, lapsi jää yksin huolineen ja pelkoineen. Koti ei tarjoakaan suojaa, ja seinä alkavat kaatua Hannelen ympäriltä. Kirjoja rakastavana lapsena hän sekoittaa herkästi toden ja tarinat. Lasten armottomuus toisiaan kohtaan näyttäytyy Hannelen elämässä julmana ja väkivaltaisena. Samaan aikaan kun hänen ymmärryksensä lähipiirin tapahtumista kasvaa, vähenee ymmärrys häntä itseään kohtaan. Johanna Hulkko (s. 1969) on oulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme