Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abborrvägens studentbostäder utvecklas genom en detaljplaneändring

Dela

Planläggningen inleder en ändring av detaljplanen för Abborrvägen i Brändö. Genom ändringen främjas utvecklandet av området och skapas förutsättningar för ytterligare byggande. En del av byggnaderna kommer eventuellt att ersättas med nybyggande och en del kan höjas på med en våning.

Ändringen görs på initiativ av Stiftelsen Vasa studiebostäder VOAS, vars mål utöver att öka antalet studentbostäder också är att utveckla området så att det blir bättre fungerande och trivsammare än tidigare. Området ligger nära Vasa universitets campus och andra högskolor och läroinrättningar samt också nära servicen i centrum och mångsidiga frilufts- och rekreationsmöjligheter, och är följaktligen till sitt läge utmärkt för studentboende.

Studentbostadsområdet har bebyggts i flera etapper från slutet av 1960-talet till 1990-talet. Brändö är ett med tanke på kulturmiljön landskapsmässigt eller lokalt värdefullt område. Dessutom har det föreslagits att VOAS 1-radhusobjektet bör skyddas med stöd av lagen om skyddande av byggnadsarvet, men NTM-centralen i Södra Österbotten har gett ett negativt beslut i ärendet enligt vilket objektet har ett betydande lokalt kulturhistoriskt värde men inte uppfyller de förutsättningar för skydd som anges i lagen om skyddande av byggnadsarvet. Beslutet har överklagats hos Miljöministeriet. Något beslut om besvären har ännu inte meddelats.

Att bevara och utveckla radhusen som attraktiva studentbostadsobjekt har i planprocessen konstaterats vara mycket utmanande till följd av de omfattande renoveringsbehoven och de byggnadstekniska problemen. Objekten motsvarar enligt VOAS inte heller de nutida boendepreferenserna. VOAS har därför som mål att ersätta radhusen med nybyggnader och att samtidigt förbättra studentbyns attraktivitet och funktionalitet genom studentbostadsbyggande som beaktar de nutida boendebehoven.

Ett detaljplaneutkast finns framlagt i april och det kan man bekanta sig med på adressen www.vaasa.fi/ak1107. Ett elektroniskt växelverkansmöte om utkastet ordnas på Teams 8.4 kl. 16–17.30. Till mötet ska man anmäla sig senast 6.4 genom att sända e-post till planberedaren, anne.majaneva@vaasa.fi.

Kontakter

Planläggningsarkitekt Anne Majaneva, anne.majaneva@vaasa.fi, +358407438149

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum