Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Adoptionsnämnden informerar: Adoption lämpar sig inte för att hjälpa till i Afghanistan − hjälp till barnen på andra sätt

Dela

Adoptionsnämnden som fungerar i anslutning till Valvira, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, har fått förfrågningar om huruvida adoption skulle kunna vara ett sätt att hjälpa i Afghanistan. Adoptionsnämnden anser dock att det i nuläget inte finns de lagstiftnings- och myndighetsstrukturer som adoption fordrar, och därför är det inte möjligt att trygga barnens rättigheter. Adoptionssamarbete kräver en stabil förvaltning, fungerande barnskyddssystem samt en lagstiftning som skyddar barnens rättigheter och lämpar sig för samarbete.

Barn i Kabul år 2020. BIld: Unsplash
Barn i Kabul år 2020. BIld: Unsplash

”Internationell adoption bör undvikas vid katastrof- och undantagsförhållanden då risken är särskilt stor att barn av olika anledningar hamnar ifrån sina föräldrar. Dessutom är det bra att komma ihåg att internationell adoption även under stabila förhållanden är ett sistahandsalternativ för barnet”, konstaterar adoptionsnämndens ordförande Irene Pärssinen-Hentula.

”Det primära är för närvarande att med alla medel förebygga att barn skiljs åt från sina föräldrar och att arbeta för att förena familjer i Afghanistan, så fort det är möjligt.”

Adoptionsnämnden anser att det vore viktigt att kanalisera finländarnas naturliga vilja att hjälpa via biståndsorganisationernas humanitära hjälp.

”Om en familj bosatt i Finland önskar adoptera ett barn till familjen framskrider processen via inhemsk adoption eller de etablerade samarbetsländerna som de finländska adoptionsorganisationerna erbjuder”, säger Pärssinen-Hentula.

Adoptionsorganisationer i Finland är Rädda Barnen rf och Interpedia rf.

Nyckelord

Kontakter

Adoptionsnämndens ordförande Irene Pärssinen-Hentula, 0295 209 247

Bilder

Barn i Kabul år 2020. BIld: Unsplash
Barn i Kabul år 2020. BIld: Unsplash
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Följ Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum