Tampereen ammattikorkeakoulu

Ahaa-elämys siivitti opiskelijakaksikon innovaatiokilpailun voittoon - ideana droonien hyödyntäminen metsätaloudessa ja luonnonsuojelussa

Jaa
Tampereen ammattikorkeakoulun metsätalouden monimuoto-opiskelijat Janne Tuominen ja Mikko Riimala veivät voiton FinDrones 2023 -innovaatiokilpailussa. Kilpailutyön aiheena oli Puun latvassa pesivien petolintujen, kalasääksen ja merikotkan, pesäpaikkojen turvaaminen sekä pesintään kelpaavien puiden säästäminen metsän talouskäytössä hyödyntäen droonia.
Janne Tuominen (vas.) ja Mikko Riimala FinDrones-konferenssissa.
Janne Tuominen (vas.) ja Mikko Riimala FinDrones-konferenssissa.

FinDrones 2023 -innovaatiokilpailu oli Oulun ammattikorkeakoulun CampusOnlinen kautta järjestetty opintojakso. 

– Pääsimme esittelemään innovaatiotamme FinDrones-konferenssissa Salossa. Idea otettiin mielenkiinnolla vastaan, kaikki olivat kiinnostuneita, Mikko Riimala ja Janne Tuominen iloitsevat. 

Idea innovaatiosta sai alkunsa TAMKin kurssilta 

– Kun kävimme luokkamme kanssa katsomassa kalasääksen pesää Oriveden suoalueella, emme nähneet sitä selkeästi lähietäisyydeltä, koska se oli puun latvassa. Saimme ahaa-elämyksen ja siitä idea syntyi, Riimala ja Tuominen kertovat. 

Kurssi liittyi metsäluonnon monimuotoisuuteen. Droonien käyttö ei kuulunut kurssiin, joten idea lähti kaksikon omasta mielenkiinnosta. He alkoivat pohtia, voisiko pesän ja tulevat pesimäpuut nähdä selkeämmin droonia hyödyntäen. 

– Droonilla otettujen kuvien perusteella totesimme yhdessä, että lintujen pesimäpuiksi sopivat puun latvat erottuivat todella hyvin ympäristöstään. Siitä teimme kilpailutyömme, Tuominen kertoo. 

Edulliset droonit metsänhoidossa ja luonnonsuojelussa 

Nelihenkinen raati arvosteli kilpailutyöt. Kaksikon innovaatio perustuu ajatukseen, että edullisen droonin avulla pystytään nousemaan nopeasti yläilmoihin ja kartoittamaan metsänsuunnittelualue, mihin hakkuita on tarkoitus tehdä. 

– Erityisesti raatiin kuuluneen metsänhoitajan Juha Tiaisen näkemys jäi mieleemme, sillä hänestä ideamme oli toteuttamiskelpoinen ja sille oli selkeä tilaus sekä tarve. Lisäksi siinä luotiin uutta käyttötarkoitusta, kaksikko tiivistää. 

– Esimerkiksi metsätoimihenkilö, joka tekee metsäsuunnittelua työkseen, voi tutustua tuleviin hakkuukohteisiin edullisen droonin avulla, ja samalla hän pystyy kartoittamaan luonnonsuojeluaspektin pesäpuineen tai säästöpuuryhmäkohteineen, Riimala perustelee. 

– Metsänhoitajille droonit ovat tulevaisuudessa tärkeä väline, ei pelkästään lintujen pesimäpuiden hakemiseen, vaan laajemminkin metsäsuunnittelukäyttöön, Tuominen vakuuttaa. 

– Kilpailutyön idea on juuri siinä, että tässä pärjätään edullisella laitteella ilman isoja investointeja, jolloin se on metsäammattilaisten ja metsänomistajien ulottuvilla, kiteyttää Tuominen. 

TAMKista hyvät eväät 

Riimalan mukaan droonit eivät ole utopistista tulevaisuutta, vaan lennokit ovat käytössä eri toimialoilla ja yrityksissä sekä pian myös metsäalalla. 

– Droonit eivät ole vielä kovin isossa roolissa metsätaloudessa ja luonnonsuojelussa, mutta se tulee kasvamaan koko ajan merkittävästi, Tuominen tarkentaa. 

Droonikoulutus ei sisälly TAMKissa metsätalouden opetussuunnitelmaan. Sen sijaan luonnonsuojelun opetus on tärkeää. 

Riimalasta ja Tuomisesta on hienoa, että TAMKissa kuitenkin on metsäalan opiskelijoille vapaavalintainen viiden opintopisteen kurssi droonien hyödyntämisestä metsäsuunnittelussa ja metsätaloudessa. Tuominen kiittää projektipäällikkö Kalle Tammea mielenkiintoisesta ja loistavasti järjestetystä kurssista, jota Riimala puolestaan jo odottaa innokkaasti. 

– TAMKin metsäekologian lehtorilta Petri Keto-Tokoilta saimme hyvät eväät metsän monimuotoisuuden tärkeydestä Metsäluonnon monimuotoisuus -kurssilta. Se auttoi ymmärtämään luonnonsuojelun merkitystä. Lehtori Ari Vanamo puolestaan edesauttoi innovaatiotyömme jälkimainingeissa, kaksikko kiittelee. 


Lisätietoa:

Janne Tuominen, janne.j.tuominen@tuni.fi
Mikko Riimala, mikko.riimala@tuni.fi 


Kuva: Kalle Tammi

Avainsanat

Kuvat

Janne Tuominen (vas.) ja Mikko Riimala FinDrones-konferenssissa.
Janne Tuominen (vas.) ja Mikko Riimala FinDrones-konferenssissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Proakatemian legendaarisilla Myyntipäivillä mukana kolme tamperelaista palvelua ja tuotetta20.3.2023 08:36:19 EET | Tiedote

Proakatemian Myyntipäivät tulevat taas 22.-24.3.2023. Proakatemia on Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden ja tiimijohtamisen yksikkö, josta valmistuvilla tradenomeilla on parhaat työkalut tulevaisuuden yritys- ja työelämään. Opiskelu tapahtuu tiimiyrityksissä oikeaa liiketoimintaa yhdessä tekemällä. Proakatemiassa opiskelee tällä hetkellä noin 200 tiimiyrittäjää ja toiminnassa on 12 tiimiyritystä. Myyntipäivät ovat perinteikäs koko yhteisön tapahtuma, joka on järjestetty jo useampana vuonna.

Kätilötyön kehittäjille on tarvetta, koska seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeet muuttuvat15.3.2023 12:34:15 EET | Tiedote

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoito on muutoksessa. Syntyvyys laskee jatkuvasti ja väestö on moninaistunut: seksuaalisia suuntautumisia on enemmän ja eri kulttuureista tulevien kirjo on laaja. Kätilötyön kehittämiselle ja palveluiden uudistamiselle on laaja yhteiskunnallinen tarve. Tampereen ammattikorkeakoulussa syksyllä käynnistyvä Kliininen asiantuntija – Kätilötyön kehittäminen -ylempi amk-tutkinto pureutuu ajankohtaisiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme