Alvar Aalto -säätiö

Aino Aallon syntymästä 125 vuotta

Jaa

25. tammikuuta 2019 tulee kuluneeksi 125 vuotta Alvar Aallon ensimmäisen vaimon, arkkitehti Aino Aallon (1894 ̶ 1949) syntymästä.

Aino Maria Aalto (os. Marsio) 1894-1949. Kuva Alvar Aalto -säätiö.
Aino Maria Aalto (os. Marsio) 1894-1949. Kuva Alvar Aalto -säätiö.

Aino Aallolla (os. Marsio) oli arkkitehtipariskunnan yhteisten projektien ohessa tärkeä rooli myös itsenäisenä suunnittelijana. Hän toimi taiteellisena johtajana vuonna 1935 perustetussa sisustusliike Artekissa ja johti yhtiötä vuosina 1941 ̶ 49, aina varhaiseen kuolemaansa saakka.

Aino Aalto työskenteli aikakautensa modernien ja sosiaalisten ihanteiden mukaisesti. Hänen suunnittelutyönsä kumpusi useimmiten arkipäivän käytännöllisestä tarpeesta, olipa kyse sitten lastentarha- ja neuvolakalusteiden piirtämisestä, pienasuntojen monikäyttöisistä kalustusratkaisuista tai yksityiskotien kokonaisvaltaisesta sisustussuunnittelusta.

Kaikki Ainon suunnittelupöydällä syntynyt oli laadukasta ja esteettisyydessään viimeiseen asti harkittua. Voisi sanoa, että hän pyrki suunnittelutyössään ”ylevöittämään arkea”, siinä ansiokkaasti onnistuen. Hänen kynästään syntyi mm. tänä päivänä kotienkin klassikkona tunnettu Aino Aalto -lasisarja (ent. Bölgeblick), Artekin valikoimassa olleita painokankaita kuin myös uniikkeja valaisimia ja huonekaluja.


Merkkipäivää juhlistetaan sekä Jyväskylässä että Helsingissä

Aino Aallon syntymäpäivänä 25.1.2019 pidetyn suunnittelijan työskentelyyn voi tutustua Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä sekä Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä.

Klo 13.00 Alvar Aallon kotitalon (Riihitie 20, Helsinki) yleisökierroksen alkajaisiksi Alvar Aalto -säätiön intendentti Mia Hipeli kertoo Aino Aallon elämästä ja suunnittelutyöstä, joka näkyy mm. arkkitehtiperheen oman kodin käytännönläheisissä sisutusratkaisuissa ja kalustuksessa, taloa ympäröivää kaunista puutarhaa unohtamatta. Yleisökierrokselle mahtuu max. 20 henkilöä. Kierrokselle voi ostaa lipun etukäteen verkkokaupasta shop.alvaraalto.fi

Klo 17.00 Alvar Aalto -museossa (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä) Aino Aaltoon ja hänen tuotantoonsa tutustuttaa Alvar Aalto -museon intendentti Katariina Pakoma, joka johdattaa kävijät Ainon töiden ja suunnitteluperiaatteiden äärelle museon perusnäyttelyssä. Esittelykierroksen aluksi nähdään kuvakimara Aino Aallon elämänvaiheista ja keskeisistä töistä.

Café Alvarissa leivotaan juhlapäivän kunniaksi Aino Aallon reseptivihkon inspiroimia leivonnaisia.

Aino Aalto -aiheisista kirjoista ja Ainon suunnittelemista muotoilutuotteista saa päivän aikana 20% alennuksen Alvar Aalto -säätiön omissa museokaupoissa Jyväskylässä ja Helsingissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Intendentti Katariina Pakoma, Alvar Aalto -museo
puh. 0400 849 315
katariina.pakoma@alvaraalto.fi

Kuvat

Aino Maria Aalto (os. Marsio) 1894-1949. Kuva Alvar Aalto -säätiö.
Aino Maria Aalto (os. Marsio) 1894-1949. Kuva Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Aino Aallon suunnittelema Bölgeblick -lasisarja on vuodelta 1932. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -museo.
Aino Aallon suunnittelema Bölgeblick -lasisarja on vuodelta 1932. Kuva Maija Holma, Alvar Aalto -museo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -matkailureitti tukee kotimaisia matkailualan pienyrittäjiä ja suomalaisen kulttuuriperinnön säilymistä2.6.2020 17:38:07 EESTTiedote

Viime vuosina Alvar Aalto -säätiössä on panostettu vahvasti Aallon kohteisiin matkaavan yleisön palveluun. Verkkosivusto Visit Alvar Aalto kokoaa ensimmäistä kertaa yhden osoitteen alle kaikki matkailijoille avoinna olevat Aalto-kohteet ja saatavilla olevat palvelut. Matkailureitti on suunniteltu yhdessä yli kahdenkymmenen Alvar Aalto -kaupungin matkailuasiantuntijan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme