Ainutlaatuinen Sibelius-käsikirjoituskokoelma pelastettiin Kansalliskirjastoon

Kokoelma on peräisin saksalaisesta Lienau-kustantamosta, joka julkaisi 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä useita Sibeliuksen keskeisiä teoksia, mm. viulukonserton, kolmannen sinfonian, sinfoniset runot Pohjolan tytär ja Öinen ratsastus ja auringonnousu sekä Voces intimae -jousikvarteton. Nyt hankittuun aineistoon sisältyy käsikirjoituksia kaikista näistä teoksista Pohjolan tytärtä lukuun ottamatta. Sen käsikirjoitus myytiin huutokaupassa 2016.
Hankitun kokoelman ytimen muodostavat Sibeliuksen merkittävät omakätiset puhtaaksikirjoitetut partituurit. Näitä ovat muun muassa Voces intimaen, Svanevit-näytelmämusiikkisarjan ja kahdeksan laulun op. 57 puhtaaksikirjoitukset. Muun kiinnostavan aineiston pohjalta käy ilmi vaikkapa se, mikä osa kolmannen sinfonian pianolle nelikätisesti soitettavaksi laaditusta sovituksesta on sveitsiläisen Paul Juonin ja mikä Sibeliuksen käsialaa. Erikoisuutena aineistoon sisältyy viulukonserton oikovedoksista koottu partituuri, jota Richard Strauss käytti johtaessaan teoksen uudistetun version kantaesityksen Berliinissä vuonna 1905. Partituuri sisältää Straussin lyijykynällä tekemiä merkintöjä.
Ratkaisevan tärkeää tutkimusaineistoa ja ainutlaatuista kansallisomaisuutta
Käsikirjoitusaineisto on ratkaisevan tärkeä tutkimukselle ja musiikkielämälle, mutta se on myös arvokasta kulttuuriperintöä ja kansallisomaisuutta. Sibeliuksen käsikirjoitusten maastavientiin ei Suomessa nykyisin myönnetä lupia. Kansalliskirjastossa aineisto säilyy ihanteellisissa olosuhteissa nykyisille ja tuleville tutkija- ja muusikkosukupolville. "Sibeliuksen käsikirjoitukset houkuttelevat tutkijoita ja muusikoita kaikkialta maailmasta Kansalliskirjastoon, ne ovat tyhjiin ammentamaton tutkimustiedon ja inspiraation lähde. Me tutkijat olemme kiitollisia kaikille niille tahoille, jotka mahdollistivat käsikirjoituskokoelman pelastamisen Suomeen", iloitsee Kansalliskirjastossa työskentelevä Sibeliuksen teosten kriittisen kokonaisedition päätoimittaja, professori Timo Virtanen.
Käsikirjoitusaineiston hankinta Suomeen ei olisi ollut mahdollista ilman siihen myönnettyjä apurahoja ja lahjoituksia. Hankintaa ovat rahoittaneet Ella & Georg Ehrnroothin säätiö, Louise ja Göran Ehrnroothin Säätiö ja Elsa Fromond sekä kolme muuta yksityistä tukijaa. Näiden lahjoitusten turvin Kansalliskirjasto saattoi toteuttaa tämän poikkeuksellisen merkittävän ja arvokkaan hankinnan.
*****************
Jean Sibeliuksen teosten kriittinen editio (JSW) on Suomessa ainutlaatuinen kansainvälinen julkaisuhanke. Vuodesta 1996 toiminut hanke julkaisee Sibeliuksen sävellystuotannon kokonaisuudessaan, lähteiden perinpohjaiseen tutkimukseen perustuvina editioina. JSW tarjoaa sekä tietoa tutkijoille että perustan Sibeliuksen teosten esityksille. Julkaisusarja sisältää valmistuessaan 60 nidettä.
Lisätietoa:
Päätoimittaja, professori Timo Virtanen
Jean Sibeliuksen teosten kriittinen editio (JSW) -hanke
Kansalliskirjasto
timo.virtanen@helsinki.fi
Puhelin: 040 5094 773
Avainsanat
Kuvat










Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme