Pirkanmaan ELY-keskus

Aiotko kunnostaa rantaasi? Muistilista ruoppaukseen ja vesikasvien niittoon

Jaa

Jos haluat kunnostaa kotirantaasi, aloita suunnittelu nyt. Ruoppauksesta ja koneellisesta vesikasvien niitosta tulee ilmoittaa ELY-keskukseen ja vesialueen omistajalle vähintään 30 päivää etukäteen. Kokosimme muistilistan avuksesi huomioon otettavista asioista.

Vesikasvien koneellisesta niitosta tulee ilmoittaa etukäteen. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus
Vesikasvien koneellisesta niitosta tulee ilmoittaa etukäteen. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Ruoppaus on sallittua pääsääntöisesti 1.9.-30.4. välisenä aikana. Ruoppaus on hyvä suunnitella ja toteuttaa huolella. Siitä kannattaa keskustella ja sopia lähinaapureiden ja vesialueen omistajan kanssa. Näin vältät ongelmia ja riitoja.

Ruoppaus on helpointa tehdä silloin, kun vesi on mahdollisimman matalalla. Myös talvi on otollista aikaa, jos jää on niin vahvaa, että se kantaa kaivinkoneen.

Hae lupaa tai ilmoita ruoppauksesta

Tilavuudeltaan yli 500 m3 ruoppaus:

 • Hae aina aluehallintovirastolta (AVI) lupa yli 500 m3 ruoppaukseen.
 • Hae lupaa ajoissa, sillä lupahakemuksen tavoitteellinen käsittelyaika on 4–9 kuukautta.
 • AVIn päätös on maksullinen ja sen hinta riippuu mm. ruopattavan massan määrästä.
 • Massamäärällä tarkoitetaan pohjasta nostettavan massan määrää eli pohjaan syntyy 500 m3:n ”kuoppa”. Maanpäälle nostettuna tämä massamäärä on löystyneenä ja veteen seonneena jo usein moninkertainen

Massamäärältään enintään 500 m3 koneellinen ruoppaus:

 • Tee ilmoitus koneellisesta ruoppauksesta ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloitusajankohtaa.
 • Tee ilmoitus sähköisellä ilmoituslomakkeella, joka löytyy ymparisto.fi-verkkosivulta. ELY-keskus ilmoittaa vastaanottaneensa ruoppausta koskevan ilmoituksen ja antaa siihen vastauksen.
 • ELY-keskus ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa tarkempia ohjeita tai kehottaa ilmoittajaa hakemaan 30 vuorokauden kuluessa vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta.
 • Ilmoituksen käsittelystä ELY-keskuksessa ei peritä maksua.

Lue lisätietoja ruoppauksesta, lupien hakemisesta ja ruoppausilmoituksista ymparisto.fi-sivustolta.

Ajoita vesikasvien niitto oikein

Vesikasveja voidaan joutua niittämään järven rehevöitymisen takia. Niitto voi myös parantaa veden virtausta sekä kalojen ja lintujen elinoloja.

Vesikasvien niitto on tärkeää toteuttaa oikeana ajankohtana. Tehokkain niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa.

Jos niittokertoja on useampia, ensimmäinen niitto kannattaa tehdä juuri ennen kasvien kukkimista kesäkuun lopulla ja seuraavat niitot 3-4 viikon välein.

Ilmoita koneellisesta niitosta

 • Vain pienimuotoiset, esimerkiksi viikatteella tehdyt niitot saa tehdä ilman lupaa.
 • Koneellisesta niitosta on kuitenkin ilmoitettava 30 vuorokautta ennen työn toteuttamista vesialueen omistajalle ja alueelliselle ELY-keskukselle.
 • Laajaan vesikasvien niittoon saatetaan tarvita aluehallintoviraston lupa. Laajoja niittoja suunniteltaessa tulee niittokohteelta tehdä perusteellinen kasvillisuuskartoitus.
 • Jos niittoja aiotaan tehdä suojelualueilla, ne tulee suunnitella viranomaisten kanssa yhteistyössä.
 • Kaikki niittojäte tulee kerätä pois vesistöstä.

Lue lisää vesikasvien niitosta ymparisto.fi -sivustolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, p. 0295 020 900, ma–pe klo 9–16

sähköposti: ympariston.asiakaspalvelu(a)ely-keskus.fi tai ympariston.asiakaspalvelu(a)avi.fi

Kuvat

Vesikasvien koneellisesta niitosta tulee ilmoittaa etukäteen. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus
Vesikasvien koneellisesta niitosta tulee ilmoittaa etukäteen. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Maaseuturahoitus tuotti tulosta Pirkanmaalla – maakuntaan satoja uusia työpaikkoja ja investointeja25.1.2023 08:58:40 EET | Tiedote

Pirkanmaalla on saatu erinomaisia tuloksia viime vuoden lopussa päättyneestä kahdeksan vuotta kestäneestä EU:n maaseudun kehittämisen rahoituskaudesta. Sen myötä Pirkanmaalla rahoitettiin vuosina 2014-2022 kaikkiaan 112 miljoonalla eurolla maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeita, investointeja sekä maatilainvestointeja ja nuorten viljelijöiden aloitustukia. Investointien seurauksena maakuntaan syntyi yli 700 uutta työpaikkaa.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Tevaniemen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta24.1.2023 13:18:12 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Tevaniemen Tuuli Oy:n suunnitteleman Tevaniemen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi pohjaveden suojeluun sekä maisemavaikutusten ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten minimoimiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme