Espoon kaupunki - Esbo stad

Äitiys- ja lastenneuvoloiden toimintatapoihin ja käyntien sisältöihin uudistuksia

Jaa

Neuvoloiden terveystarkastusohjelmia on päivitetty vastaamaan paremmin perheiden ja lasten yksilöllisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Teemme enemmän yhteistyötä vanhempien ja huoltajien sekä eri toimijoiden kanssa, jotta palvelusta olisi eniten hyötyä perheelle. Äitiys- ja lastenneuvoloiden terveystarkastusohjelmien toimintatapoihin ja käyntien sisältöihin on tehty uudistuksia.

Koko perhe neuvolassa.
Koko perhe neuvolassa.

Syksystä alkaen neuvola-asiakkaille ei enää lähetetä erillistä kutsukirjettä leikki-ikäisten tarkastuksiin, vaan vanhemmat voivat tarkistaa leikki-ikäisen lapsen määräaikaistarkastuksen ajankohdan nettisivujen hoitopolulta, ja sen jälkeen varata ajan neuvolaan. Hoitopolut uudistuvat lokakuun aikana.

Äitiys- ja lastenneuvolassa uusi vastaanottoaika annetaan joko neuvolakäynnin yhteydessä, tai asiakas voi tehdä itse ajanvarauksen verkossa, tai puhelimitse neuvolan keskitetystä ajanvaraus- ja neuvontayksiköstä p. 09 816 22800 arkisin klo 8.30–14.30.

21.10.2019 alkaen laajennamme asteittain iltavastaanottoaikojen tarjontaa eri alueiden neuvoloihin. Ilta-ajat on tarkoitettu pääsääntöisesti lasta odottaville ja vauvaikäisten perheille. Samalla avoneuvoloiden ajankohdat voivat muuttua. Avoneuvolat palvelevat ilman ajanvarausta kaikkia Espoon neuvoloiden asiakkaita kuten ennenkin.

Uusia palveluja perheille

Uutena palveluna aloitamme isien/ puolisoiden synnytyksen jälkeisen masennuksen seulonnan, jota äideille on tehty jo useamman vuoden ajan.

Turun yliopiston kanssa tehtävä yhteistyö, Voimaperheet, laajenee koskemaan kaikkia espoolaisia perheitä. Kaikki 4-vuotiaiden lasten vanhemmat saavat jatkossa kyselyn postitse kotiin, jossa he arvioivat, onko heidän lapsellaan arkea kuormittavia käyttäytymisen vaikeuksia. Mikäli näin on, heille tarjotaan mahdollisuutta osallistua sähköisesti tapahtuvaan maksuttomaan vanhempien valmennukseen. Lue lisätietoa Turun yliopiston nettisivulla www.utu.fi/voimaperheet

Useita kanavia käytössäsi

Terveydenhoitajat vastaavat neuvolan asiakkaiden kysymyksiin ja antavat neuvontaa ja ohjausta keskitetyssä ajanvaraus- ja neuvontayksikössä sekä neuvolan chatissa saman päivän aikana. Voit halutessasi jättää omalle terveydenhoitajalle soittopyynnön, johon hän vastaa pääsääntöisesti 1–2 arkipäivän sisällä.

Neuvolan laboratoriotuloksista soitetaan asiakkaalle aina, mikäli niissä on poikkeavia tuloksia. Kaikki laboratoriotulokset ja mahdollinen hoito-ohje ovat myös luettavissa OmaKannassa.

Ajankohtaisista asioista kerromme vastaanotoilla, neuvoloiden ilmoitustauluilla ja nettisivuillamme. Espoon neuvoloilla on myös oma Facebook-sivusto https://www.facebook.com/espoonneuvolat/, jonne päivitämme ajankohtaisia asioita ja tapahtumia, annamme vinkkejä vauvan ja lapsen hoitoon.

espoo.fi-sivuston kautta voitte antaa palautetta neuvolapalveluista – ruusuja ja risuja, toimenpide-ehdotuksia ja kysymyksiä.

OmaNeuvola sulkeutuu loppuvuodesta

Lasta odottavien perheiden OmaNeuvola-sähköinen palvelukanava suljetaan tämän vuoden lopulla. OmaNeuvolassa oleva materiaali siirretään espoo.fi-nettisivuille, äitiysneuvolan hoitopolun sisään syksyn aikana.

Myös terveystarkastuksiin liittyvä materiaali, kuten etukäteen täytettävät lomakkeet ja kyselyt, löytyvät äitiys- ja lastenneuvolan hoitopoluista. Hoitopoluissa kuvataan myös neuvolakäyntien ajankohdat ja sisällöt sekä kerrotaan, miten neuvolakäynnille voi valmistautua etukäteen. Materiaalin saa halutessaan myös edellisen neuvolakäynnin yhteydessä terveydenhoitajalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

neuvolatoiminnan esimies Arja Erma, p. 050 344 4583, arja.erma@espoo.fi
terveydenhoidon päällikkö Raija Vanhatalo, p. 046 877 2774, raija.vanhatalo@espoo.fi

Kuvat

Koko perhe neuvolassa.
Koko perhe neuvolassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon ja koko kuntatalouden taloudellinen toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu5.6.2020 11:18:23 EESTTiedote

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään. Paineet kohdistuvat niihin kaupunkeihin, jotka rahoittavat palvelut verotuloillaan, erityisesti Espooseen. On selvää, että talouden tasapainottamiseksi nyt tehty lisätalousarvio ei riitä, vaan taloutta pitää tasapainottaa ja sopeuttaa erityisesti vuosi 2021 ja koko tuleva uusi valtuustokausi 2021-2025”, Mäkelä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme