Oulun yliopisto

Aitouden varmistaminen lisää pohjoisten luonnontuotteiden kilpailukykyä

Jaa
Pohjoisissa metsissä kasvaa lukematon määrä luonnontuotteita, kuten marjoja, yrttejä ja muita kasveja, joista voidaan valmistaa muun muassa terveyttä edistäviä ravintoaineita ja biokosmetiikkaa. Pohjoisen ja Baltian maiden kasviraaka-aineita arvostetaan maailmalla erityisesti niiden puhtauden ja laadun vuoksi.

NovelBaltic-hankkeen tavoitteena on ollut Itämeren alueen luonnontuotteiden markkina-arvon ja kilpailukyvyn kasvattaminen kehittämällä aitouden ja laadun todentamismenetelmiä, joilla yritykset voivat todentaa tuotteidensa laadun ja edelleen hyödyntää sitä markkinoinnissa. Kohderyhminä hankkeessa olivat pienet ja keskisuuret yritykset, maanviljelijät, metsänomistajat, viljelijät ja liiketoimintaa harjoittavat välittäjät  

Erityisesti marjojen ja niistä valmistettujen tuotteiden aitouden ja laadun todentamiseksi kehitettiin ja optimoitiin useita eri menetelmiä. Esimerkiksi Oulun yliopisto on kehittänyt marjatuotteille DNA:n tunnistukseen perustuvaa menetelmää, jolla voidaan todentaa tuotteen aitous ja mahdolliset väärennökset.

Lisäksi projektikumppanit eri maista tekivät yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa ja määrittivät tuotteiden laatua optimoiduilla kemiallisilla menetelmillä. Analyyseissä selvitettiin muun muassa kokonaisfenolipitoisuutta ja antioksidanttikapasiteettia, jotka kertovat tuotteen mahdollisista terveysvaikutuksista. Pohjoisissa kasviraaka-aineissa nämä pitoisuudet ovat yleensä suhteellisen korkeat.

Jotta tutkimustieto ja menetelmät saataisiin valjastettua luonnontuotealan yrittäjien käytettäväksi, projektissa kehitettiin digitaalinen alusta, josta yritykset voivat hakea tietoa ja analyysipalveluita tarjoavia laboratorioita. Ideana on, että tällä alustalla voisivat tulevaisuudessa myös projektin ulkopuoliset tutkimuslaitokset ja yritykset tarjota palveluitaan.

Yksi hankkeen tavoitteista oli selvittää tuotteiden kysyntää ja markkinointimahdollisuuksia Aasiassa. Lisääntynyt vienti valituille Kiinan ja Aasian markkinoille mahdollistaisi Itämeren alueen yritysten liiketoiminnan kasvattamisen kansainvälisesti. Projektin tiimoilta on järjestetty useita webinaareja, joissa on käyty läpi muun muassa Kiinan markkinoille siirtymisen haasteita. Lisäksi kerättiin laajasti dataa nykyisestä markkinatilanteesta ja koottiin yleisen tason ohjeistus Kiinan ja Aasian markkinoille siirtymiseen.

Projektissa myös selvitettiin kasvien teollisen jalostustoiminnan kannattavuutta. Aalto-yliopistossa tutkittiin kokeellisesti eteeristen öljyjen uuttamistekniikoita eri kasvilajeista ja laskettiin valitulla menetelmällä tarvittavia tuotantovolyymeja kustannustehokkuuden saavuttamiseksi.

Oulun yliopiston johtama kolmevuotinen NovelBaltic-hanke toteutettiin yhteistyössä Suomen, Norjan, Latvian, Liettuan ja Viron sekä Kiinan yritys- ja tutkimuskumppanien kanssa.

Hankkeen rahoitti Euroopan aluekehitysrahaston EU:n Itämeri-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region).Ohjelma tukee rajat ylittävää valtioiden ja alueiden välistä yhteistyötä. NovelBaltic-hanke (2019–2021) on osa tätä Itämeri-ohjelmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Hely Häggman, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, puh. 040 8446 842, sähköposti: Hely.Haggman@oulu.fi
Projektipäällikkö Sanni Kinnunen, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Sanni.Kinnunen@oulu.fi


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye