Aivokasvaimen leikkaushoito kannattaa harkiten myös iäkkäillä

Aivoja ympäröivistä aivokalvoista lähtöisin oleva meningeooma on yleisin hyvänlaatuisista aivokasvaimista. Meningeoomia hoidetaan pääasiallisesti neurokirurgisilla leikkauksilla. Koska leikkaushoidon riskit lisääntyvät iän ja muiden sairauksien myötä, yli 80-vuotiaita aivokasvainpotilaita ei suuressa osassa maailmaa leikata.
Suomessa vanhusväestön elinajanodote ja toimintakyky ovat parantuneet viime vuosikymmeninä ja iäkkäiden mutta hyväkuntoisten aivokasvainpotilaiden määrä kasvaa jatkuvasti. Siksi HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgian yksikössä on hoidettu yhä useammin leikkauksella aivokasvaimen takia toimintakykynsä menettäneitä iäkkäitä potilaita.
Aikaisemman tutkimusnäytön puutteellisuuden vuoksi Helsingin yliopisto ja HUS ovat tutkimuksessaan selvittäneet leikkausten tuloksia. Tutkimus koostui kaikista HUS neurokirurgian klinikassa vuodesta 2010 lähtien leikatuista 80-vuotiaista tai vanhemmista meningeoomapotilaista. Potilaita oli yhteensä 83. Tutkimuksen tulokset on julkaistu vastikään Scientific Reports -tiedelehdessä.
Leikkaushoito parantaa iäkkäiden aivokasvainpotilaiden ennustetta
Tulosten mukaan tarkkaan harkittu leikkaushoito korkeatasoisessa yliopistosairaalassa näyttäisi olevan kannattavaa jopa iäkkäille aivokasvainpotilaille. Leikattujen potilaiden pitkäaikaisennuste ei poikennut saman ikäisen suomalaisväestön elinajanennusteesta. Lisäksi lähes puolet laitoshoitoon aivokasvaimen takia päätyneistä potilaista pääsi palaamaan omaan kotiinsa leikkaushoidon ansiosta.
– Tuloksemme osoittavat, että kasvaimen kirurginen poisto saattaa olla elämänlaatua parantava ja jopa hengenpelastava hoito hyvinkin iäkkäillä aivokasvainpotilailla, erityisesti kun huomioidaan yli 80-vuotiaiden, toimintakykynsä menettäneiden aivokasvainpotilaiden huono ennuste ilman leikkaushoitoa, päätutkija Ilari Rautalin valottaa.
Tutkimuksen ohjaaja, HUS neurokirurgian osastonylilääkäri ja dosentti Miikka Korja korostaa tutkimustulosten merkitystä neurokirurgin näkökulmasta. Korja on yksi iäkkäiden potilaiden meningeoomaleikkauksia tekevistä neurokirurgeista.
– Nämä leikkaukset ovat vaativia ja komplikaatioiden riski on suuri. Siksi olemme jokaisen leikkauksen kohdalla joutuneet pohtimaan, kestävätkö nämä suhteellisen hauraat vanhukset elimistölle raskasta ja vaativaa leikkausta vai aiheutammeko loppujen lopuksi enemmän haittaa kuin hyötyä. Alustavat tutkimuksemme ovat huojentavia ja rohkaisevia – leikkaushoitomme mahdollistaa osalle iäkkäistä paluun laitoksesta kotiin ja parantaa myös jäljellä olevien elinvuosien toimintakykyä, Korja iloitsee.
Lisätietoja
Ilari Rautalin, LL, tutkija, Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Neurokirurgian klinikka
ilari.rautalin@helsinki.fi
p. 040 5257709
Alkuperäinen artikkeli: Rautalin I, Schwartz C, Niemelä M, Korja M.: Mortality of surgically treated 80-year-old or older intracranial meningioma patients in comparison to matched general population. Sci Rep. 2021 Jun 1;11(1):11454. doi: 10.1038/s41598-021-90842-y
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme