Kalevi Sorsa -säätiö

Ajatuspaja: Keskustelu talouskasvun tarpeellisuudesta on aloitettava

Jaa

”Ilmastonmuutoksesta on tullut yhteiskunnallisiin mullistuksiin, kuten sotiin ja pakolaiskriiseihin vaikuttava näkymätön käsi.” ”Perinteinen hyvinvointivaltio pyörii fossiilitalouteen perustuvan kasvun varassa ja on siten ekologisesti huteralla perustalla.” Lainaukset ovat Kalevi Sorsa -säätiön tuoreista julkaisuista, jotka käsittelevät aikamme ekologista kriisiä ja edistyksellisiä ratkaisuja siihen.

Julkaisuista ensimmäinen ”Vihreä elvytys ja sosialidemokratia” on saksalaisen Friedrich Ebert Stiftung -ajatuspajan hankevastaavan Matthias Jobeliuksen kirjoittama. Kirjoituksessa käsitellään miten koronakriisiä ja siihen kohdennettua elvytystä tulisi käyttää samalla oikeudenmukaisen vihreän siirtymän vauhdittamiseen. Kirjoittaja huomauttaa, että EU:n nykyinen ilmastopolitiikka on konservatiivisten tahojen määrittämää eikä perinteisesti kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan pyrkineiden edistyksellisten liikkeiden.

Jobelius huomauttaa, että itsensä edistyksellisiksi mieltävillä tahoilla, kuten sosialidemokraateilla, on tehtävänä paljon ajattelu- ja valmistelutyötä, jotta kunnianhimolta riittävää ympäristöpolitiikkaa saataisiin ensin hahmoteltua ja sitten toteutettua.

”Edistyksellisten poliittisten liikkeiden tulisi erottaa toisistaan talouskasvu ja luonnonvarojen kulutus, ja toisaalta myös talouskasvu ja elämänlaatu on erotettava toisistaan” Jobelius toteaa.

Toinen julkaisu on yksi mahdollinen vastaus kunnianhimoisen, mutta kattavan ja tasapainoisen ympäristöpolitiikan haasteeseen. Julkaisu on sosiaalipolitiikan tutkijan Tuuli Hirvilammin ”Hyvä kehä kestävän hyvinvoinnin vauhdittajana.” Tekstissä Hirvilammi käy läpi perinteisen hyvän kehän politiikkaidean historiaa ja sisältöä. Kirjoittaja tunnistaa hyvästä kehästä kaksi sokeaa pistettä: luonnonympäristön sivuuttamisen ja kapean hyvinvointikäsityksen. Lopuksi hän hahmottelee ekologisesti kestävän hyvän kehän mallia, joka rajattoman talouskasvun sijaan perustuu uusintavalle ja uudelleenjakavalle taloudelle.

”Yksikään yhteiskunta ei ole saavuttanut korkeaa hyvinvointia ja ekologista kestävyyttä. On mahdollista, että positiivisesti latautunut idea hyvästä kehästä voisi houkutella erilaisia ryhmiä mukaan murrokseen. Voisiko Suomi olla tässä edelläkävijä?” Hirvilammi toteaa julkaisussa.

Julkaisut ovat osa Kalevi Sorsa -säätiön Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle -hanketta (2019–2023). Hanke tarkastelee ekologisen kriisin syitä ja yhteiskunnallisia seurauksia sekä pyrkii löytämään oikeudenmukaisia ratkaisuja yhteiskuntien saattamiseksi kestävälle uralle.

Molemmissa julkaisuissa kyseenalaistetaan talouskasvun tavoittelu ensisijaisena poliittisena tavoitteena. Ajatus on radikaali. Ollaanko tähän ajatukseen ja keskusteluun Suomessa valmiita?

"Toivoisin, että koronakriisin myötä olisimme oppineet, että kaikkea ei voida tehdä talous edellä, vaan yhteiskuntaa ja hyvinvointia määrittävät myös muut tekijät. Tätä kehitystä ekologinen kriisi tulee korostamaan. Valitettavasti vakiintuneiden ajattelutapojen muuttaminen on aina vaikeaa, vaikka se olisikin tarpeellista.” toteaa hankkeesta vastaava tutkija Samuli Sinisalo.

Lisätiedot: Samuli Sinisalo, 040 7050398, samuli.sinisalo@sorsafoundation.fi

Julkaisut ovat luettavissa Sorsa-säätiön verkkosivuilta, ja niitä käsitellään myös Ajatuksia yhteiskunnasta -podcastissa (https://open.spotify.com/show/1C8bF0qy35c6j6ityI7x1M)


Jobelius: https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2020/12/KSS_Jobelius2_Web.pdf 
Hirvilammi: https://sorsafoundation.fi/wp-content/uploads/2020/12/KSS_Hirvilammi_Hyva-keha_Web.pdf 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Näätänen
Vt. tutkimuspäällikkö / Research manager
Kalevi Sorsa -säätiö / Kalevi Sorsa Foundation

p. / WhatsApp +358 44 505 5974
e. ari-matti.naatanen@sorsafoundation.fi
@arinaatanen

www.sorsafoundation.fi
@sorsafoundation

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja, think tank.

Säätiö on analyyttinen edelläkävijä, joka tunnistaa heikkoja signaaleja ja kansainvälisiä trendejä sekä tuo uusia virikkeitä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Demokratia ja digijätit -webinaari 16.2.202111.2.2021 06:00:00 EET | Kutsu

Taloudessa data on valtaa, ja valta keskittyy voimakkaasti kouralliselle ylikansallisia alustayrityksiä. Millaiset mahdollisuudet julkisella vallalla ja yksityisillä toimijoilla on toimia monopolisoituneessa alustataloudessa demokratiaa, hyvää hallintoa, yksilönvapauksia ja vapaita markkinoita kunnioittaen? Aihetta käsitellään MEP Miapetra Kumpula-Natrin ja Kalevi Sorsa -säätiön tilaisuudessa, jossa pääpuhujana on Werner Stengg, Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestagerin kabinetin jäsen.

Ensimmäinen Kalevi Sorsa -palkinto Yrjö Varpiolle21.12.2020 09:16:55 EET | Tiedote

Tänään 21.12.2020 tulee kuluneeksi 90 vuotta Suomen pitkäaikaisimman pääministerin Kalevi Sorsan (1930–2004) syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi Kalevi Sorsa -säätiö on päättänyt perustaa vuosittain myönnettävän Kalevi Sorsa -palkinnon. Palkinto myönnetään yhteiskunnallisesti merkittävälle teolle, joka koskee kirjallisuutta, yhteiskuntatutkimusta tai muuta Sorsan elämäntyötä sivuavaa teemaa. Palkinnon summa on 2 500 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme