Liikennevakuutuskeskus

Ajoneuvon rekisteröinnin ja vakuuttamisen laiminlyönnit näkyvät rekistereissä entistä selvemmin

Jaa

Ajoneuvon käyttö liikenteessä on kiellettyä, jos se on vakuuttamatta tai rekisteritietoihin vaikuttavat muutokset ilmoittamatta. Katsastaminenkaan ei onnistu, jos pakollinen liikennevakuutus on ottamatta. Jatkossa laiminlyönnit näkyvät viranomaisten rekistereissä aiempaa selvemmin.

Laiminlyönnit ajoneuvon vakuuttamisessa ja rekisteröinnissä näkyvät jatkossa entistä selvemmin viranomaisten rekistereissä. Kuva: Mostphotos.
Laiminlyönnit ajoneuvon vakuuttamisessa ja rekisteröinnissä näkyvät jatkossa entistä selvemmin viranomaisten rekistereissä. Kuva: Mostphotos.

Autokaupan jälkeen ostajan on seitsemän päivän kuluessa rekisteröitävä ajoneuvo omiin nimiinsä ja otettava sille lakisääteinen liikennevakuutus. Jos uusi omistaja laiminlyö ajoneuvon vakuuttamisen ja rekisteröinnin, näkyy tämä jatkossa entistä selvemmin ajoneuvon tiedoissa muun muassa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisessä palvelussa. Tieto on myös muiden viranomaisten hyödynnettävissä, esimerkiksi poliisi näkee tiedon liikennevalvonnan yhteydessä.

Vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönti voi johtaa siihen, että poliisi ottaa ajoneuvon rekisterikilvet pois, ja ajoneuvolle määrätään vakuuttamattomuusmaksu. Liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa, jossa ei ole voimassa olevaa liikennevakuutusta, ei voida hyväksyä määräaikais- tai muutoskatsastuksessa.

Ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä Traficomin tai vakuutusyhtiöiden sähköisessä palvelussa. Vakuutusyhtiön verkkopalvelussa voi samalla hoitaa kuntoon lakisääteisen liikennevakuutuksen. Jos edellisellä omistajalla on ollut liikennevakuutus voimassa, on uudella omistajalla seitsemän vuorokautta aikaa ottaa vakuutus. Muussa tapauksessa vakuutus on otettava heti.

- Jos ostettu ajoneuvo on vakuuttamaton, tulee liikennevakuutus ottaa heti ostopäivänä. Jos vakuutuksen hoitaa kuntoon vasta myöhemmin, määrätään osto- ja vakuutushetken väliseltä ajalta vakuuttamattomuusmaksu, selittää Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen.

Jos vakuutusta ei ota määräajassa edellisen vakuutuksen päättymisestä, on ylittävältä ajalta maksettava vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksu, joka voi olla suuruudeltaan vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla satoja tai jopa tuhansia euroja, tapauksesta riippuen. Liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa.

- Ostajan pitää muistaa huolehtia määräajassa myös rekisteritiedot ajan tasalle. Ajoneuvon käyttö liikenteessä on kielletty myös silloin, jos omistajan vaihdos on rekisteröimättä, kertoo Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

Tarkasta ajoneuvon tiedot ennen ostamista - osta vain rekisteriin merkityltä omistajalta

Ajoneuvo kannattaa ostaa epäselvyyksien ja harmien välttämiseksi vain myyjältä, joka on rekisterissä merkitty ajoneuvon omistajaksi. Lisäksi ajoneuvon tiedot kannattaa aina tarkastaa mahdollisten hoitamattomien asioiden varalta. Esimerkiksi maksamattomat verot, vakuuttamattomuus ja katsastamattomuus näkyvät ajoneuvon tiedoissa.

- Ajoneuvo kannattaa ostaa vain omistajalta, joka on hoitanut itsekin rekisteröinti- ja vakuuttamisvelvollisuutensa. Itse auton ostajana vaatisin myyjää kyllä hoitamaan nämä asiat sekä esimerkiksi mahdolliset avoinna olevat ajoneuvoverolaskut ajan tasalle ennen kaupantekoa, korostaa Erkheikki.

Lisätietoja:

Traficomin sähköinen asiointipalvelu

Traficomin tiedote

Traficom, kehityspäällikkö Markku Erkheikki, markku.erkheikki@traficom.fi, p. 029 534 7101

Liikennevakuutuskeskus, vakuutuspäällikkö Lauri Linna, lauri.linna@vakuutuskeskus.fi, p. 040 450 4591

Liikennevakuutuskeskus, perintäpäällikkö Vesa Korhonen, vesa.korhonen@vakuutuskeskus.fi, p. 040 450 4568 (22.6. alkaen)

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä huolehtii siitä, että Suomessa on käytettävissä toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut. Virasto on myös palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen.

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Kuvat

Laiminlyönnit ajoneuvon vakuuttamisessa ja rekisteröinnissä näkyvät jatkossa entistä selvemmin viranomaisten rekistereissä. Kuva: Mostphotos.
Laiminlyönnit ajoneuvon vakuuttamisessa ja rekisteröinnissä näkyvät jatkossa entistä selvemmin viranomaisten rekistereissä. Kuva: Mostphotos.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Kesäpelien ajokausi alkaa - velvollisuudet syytä hoitaa ensin kuntoon21.4.2022 07:31:34 EEST | Tiedote

Kevään tullen kaduille ilmestyvät taas mopot, moottoripyörät ja kesäautot. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen liikkeellelähtöä tulee hoitaa tärkeä velvollisuus: liikennekäyttöönotto. Yhtä tärkeää on muistaa vakuuttaa ajoneuvo, jos myös liikennevakuutus on irtisanottu. Ajoneuvon liikennevakuuttaminen on lakisääteinen velvollisuus, ja laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme