Suomen Akatemia

Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja

Jaa
Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.

COHORTissa sovellettiin uudella tavalla Akatemian strategian mukaista tieteen uudistumista. Ohjelmassa tuettiin käynnissä olevien hankkeiden välistä integraatiota kokoamalla olemassa olevia syntymäkohortteja uusiksi ja elinvoimaisiksi kokonaisuuksiksi. Yhteistyötä lisättiin esimerkiksi perustutkimuksen, kliinisen tutkimuksen, kansanterveyden tutkimuksen ja terveyspalvelujärjestelmän tutkimuksen välillä, mikä paransi aihepiirin tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Ohjelman kuusi monitieteistä hankekokonaisuutta ovat perustuneet useisiin erilaisiin syntymäkohortteihin. Ohjelma on edistänyt myös biopankkeihin kerättyjen näytteiden hyödyntämistä tutkimuksessa.

CoCoBi-hanke loi mallin erilaisten tietoaineistojen yhdistämiselle ja tutkimuskäytölle terveen ikääntymisen tutkimuksessa. Aineistoina käytettiin THL Biopankin tutkimuskohortteja, Pohjois-Suomen syntymäkohortteja ja Pohjois-Suomen biopankki Borealisin aineistoja lähes 1,4 miljoonasta henkilöstä. ”COHORT-ohjelma käynnisti merkittävän yhteistyön laajoihin väestötutkimuksen aineistoihin liittyen”, kiittelee hankkeen johtaja, tutkimusjohtaja Minna Ruddock. Hankkeen aikana perustettiin myös Arctic Biopankki – Oulun yliopisto. Yhteistyö jatkuu Suomen biopankkien BBMRI.fi-yhteisössä.

Professori Juha Pekkasen vetämä FINMIC-projekti loi toimivan yhteistyöverkoston merkittävistä suomalaisista syntymäkohorteista, joista oli saatavissa tietoja lasten allergioiden kehittymisestä ja ympäristön ja ihmisen mikrobiomista. Kerättyjen tietojen harmonisoinnin jälkeen on aloitettu ensimmäiset yhteiset analyysit 5500 lapsella. Näytteiden keruuta ympäristön mikrobiomin merkityksen selvittämiseksi on standardoitu ja verkosto on poikinut myös useita uusia yhteistyöhankkeita ja anomuksia. 

Sydän- ja verisuoni- sekä lisääntymisterveyden varhaiset altisteet-tutkimuksessa selvitettiin murrosiän alkuhetken löytämistä käyttäen pituusmittaustietoja ja niiden kasvukäyrämallia. ”Tutkimme myös koko lapsuusiän ajan vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia käyttäneiden nuorten murrosiän hormonaalisia muutoksia, ja totesimme, etteivät ne poikkea muiden nuorten vastaavista. Parhaillaan tutkimme ylipainoisuuden ja lihavuuden vaikutuksia poikien sukuhormonipitoisuuksiin läpi lapsuus- ja nuoruusiän”, kertoo EDCar-hanketta vetänyt professori Harri Niinikoski.

Professori Pekka Martikaisen johtamassa BIRTHFAM-hankkeessa on luotu ainutlaatuinen aineistokokonaisuus, joka kattaa koko Suomen väestön viiden vuosikymmenen ajalta. ”Olemme luoneet metodologisen perustan näiden monimutkaisten tietojen analysointiin. Perhe- ja sukulaisuustiedot ovat antaneet meille mahdollisuuden arvioida sosiaalisten ja geneettisten riskitekijöiden vuorovaikutusta terveyserojen syiden ja ylisukupolvisen jatkuvuuden ymmärtämiseksi”, arvioi Martikainen.

Sleep in Development -hanke yhdisti CHILD-SLEEP- ja Finnbrain-kohorttien tutkijoita ja on selvittänyt muun muassa lapsen unen määrän, laadun ja vuorokausirytmin kehitystä kolmesta kuukaudesta kahden vuoden ikään sekä hyvän unen merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta. ”Olemme myös laatineet vanhemmille ja terveydenhuollon ammattilaisille nettisivuston, jossa on paljon tietoa lasten nukkumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Parempia unia -ohjelehtisistä löytyy vinkkejä vanhemmille, miten auttaa lasta nukkumaan paremmin”, kertoo hankkeen johtaja, tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen THL:stä.  

COHORT-ohjelman loppuseminaari pidetään keskiviikkona 16.12. klo 12-16 verkossa. Seminaarin kieli on englanti. Sitä voi seurata ohjelman tapahtumasivulle tulevan linkin kautta.

 

Lisätietoja:

- COHORT-akatemiaohjelma

- CoCoBi-konsortio

- FINMIC-konsortio

- EDCar-konsortio

  • professori Harri Niinikoski, Turun yliopisto, p. 044 3388 488, hjniin@utu.fi

- BIRTHFAM-konsortio

- PSYCOHORTS-konsortio

  • professori Andre Sourander, Turun yliopisto, p. 050 365 3447, andsou@utu.fi

- Sleep in Development -konsortio

Suomen Akatemian viestintä
Viestintäasiantuntija Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta noin 500 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye