Akava, Arene ja Unifi vaativat koulutuksen pitkän aikavälin rahoitussuunnitelmaa hallitusohjelmaan
Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren esitti koko koulutusjärjestelmän kattavan rahoitussuunnitelman kirjaamista seuraavan hallituksen ohjelmaan Akavan eduskuntavaalipaneelissa tammikuun puolivälissä. Esitys sai puolueilta myönteisen vastaanoton.
– Parlamentaarinen sopu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioasioissa on osoittanut, että eduskuntapuolueiden yhteistyöllä on mahdollista saada aikaan kestäviä uudistuksia ja jatkuvuutta. Koulutusjärjestelmä on yhteiskuntamme kulmakivi, mutta sen rahoitus on liian epävarmalla pohjalla. Suunnitelmaa ja sitoutumista vaalikausien yli tarvitaan, Löfgren sanoo.
Löfgren pitää kestämättömänä, että kiristyviä vaatimuksia koulutusmäärien lisäämisestä ja jatkuvan oppimisen koulutustarjonnan laajentamisesta esitetään korkeakouluille, mutta samalla rahoitusta tai henkilöstöresursseja ei nosteta tai kasvateta läheskään samassa suhteessa.
Korkeakouluihin on tällä hallituskaudella lisätty yli 12 000 aloituspaikkaa. Rahoitus näille lisäyksille on ollut riittämätön ja korkeakoulutusta on edelleen lisättävä voimakkaasti. Jo tulevana kesänä ollaan tilanteessa, jossa korkeakoulut joutuvat tekemään esitykset tutkintomääristä opetus- ja kulttuuriministeriölle ilman tietoa tulevien vuosien resursseista.
Unifin puheenjohtaja, rehtori Jukka Kola toteaa, että pitkän aikavälin suunnitelman ohella tämä rahoitusvaje tulisi huomioida jo nyt valmisteltaessa julkisen talouden suunnitelmaa vuodelle 2024. Työmarkkinoille tarvitaan yhä enemmän korkea-asteen tutkinnon suorittaneita osaajia. Kola painottaa, että tässä tavoitteessa ei ole varaa pitää yhtäkään välivuotta.
– Kunnianhimoisten TKI-tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan myös suuri määrä lisää tohtoreita. Tohtorikoulutuksen lisäämiseksi TKI-panostuksia on kohdennettava korkeatasoiseen tutkimukseen, johon väitöskirjatutkijat kiinnittyvät, Kola toteaa.
Arenen puheenjohtaja, rehtori Mervi Vidgrén painottaa, että monimutkaiset globaalit ja kansalliset haasteet edellyttävät moninaista korkeakoulutusta.
– Nyt on aika vahvistaa koulutusmahdollisuuksia, ei kaventaa niitä. Tämä edellyttää, että huolehdimme sekä korkeakoulutuksen että tutkimuksen monipuolisuudesta koko maassa ja luomme mahdollisuuksia korkeakoulutukseen erilaisista taustoista tuleville, Vidgrén toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida MielityinenToiminnajohtajaAmmattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Puh:0505940731ida.mielityinen@arene.fiTietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
Hallitus tekee kohtalokkaat leikkaukset ammattikorkeakoulujen perusrahoitukseen - T&K-lisäeurot lohduttavat vain vähän24.4.2025 08:02:03 EEST | Tiedote
Kehysriihen päätös leikkaa korkeakoulujen koulutustehtävän perusrahoitusta. Leikkaukset on kohdennettava perusrahoitusten suhteessa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kesken. Hallitus kohdentaa viimein perusrahoitusta tutkimus- ja kehittämistoimintaan myös ammattikorkeakouluille. Rahoitus toteutuu kuitenkin paljon toivottua pienempänä.
Lisäleikkaukset ammattikorkeakouluista olisivat täysin kohtalokkaita koulutuksen laadulle26.3.2025 10:59:23 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta leikattiin heti hallituskauden alussa merkittävästi. Ammattikorkeakoulujen tilanne on erityisen tukala, sillä niiden rahoitusta on leikattu rajusti jo aiemmin. Reaalinen perusrahoitus on laskenut vuodesta 2011 yli 200 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan tutkintotavoitteet ovat lähes kaksinkertaistuneet.
Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia28.2.2025 12:03:43 EET | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.
Suomen talouskasvu ja tuottavuus pysähtyvät ilman lisäpanostuk-sia korkeakoulutukseen – ammattikorkeakouluilla on erityinen rooli Suomen osaamistason nostajana14.2.2025 09:51:55 EET | Tiedote
Suomi tarvitsee nopeita toimia kasvun ja tuottavuuden parantamiseksi. Panostukset osaamispääomaan lisäävät tutkitusti kasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta. Ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteita nostetiin 20 prosenttia vuosille 2025–2028 vaikka samaan aikaan rahoitusta on leikattu. Puoliväliriihessä tulee vahvistaa ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Tämä edistää myös yksityisen sektorin kasvumahdollisuuksia. T&K-rahoitusta tulee kanavoida suoraan ammattikorkeakouluille parlamentaarisen vahvan tahdon mukaisesti. Pelkkä hankerahoitus ei mahdollista ammattikorkeakoulujen T&K-toiminnan kehittämistä ja uusien yritysten tukemista tutkimuksessa, kehittämisessä ja kasvussa. Kasvu ja hyvinvointi syntyvät vain korkealla osaamisella. Sitä tuotetaan kustannustehokkaimmin korkeakouluissa tutkimuksella ja koulutuksella.
Järjestöt: Pysyvän oleskeluluvan muutosten koskettava myös AMK-tutkinnon suorittaneita6.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet kansainväliset osaajat jäämässä eriarvioiseen asemaan ulkomaalaislain uudistuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme