Akava ry

Akava: EU:n elvytysrahaston varoja on suunnattava investointeihin ja uudistamiseen

Jaa

Akava korostaa, että EU:n elvytysrahaston varoja on Suomessa suunnattava TKI-investointeihin, uudistamiseen ja vähähiilisyyteen. Näin voidaan luoda korkean jalostusasteen työtä ja vahvistaa talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia.

– Nyt pitää käyttää hyödyksi koronakriisin aiheuttamaa mahdollisuutta uudistumiseen. Akavan mielestä pitää painottaa hiilineutraalisuutta, teknologiaa, tutkimusta ja digitalisaatiota sekä kriteerit täyttäviä infrahankkeita, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Elvytysrahojen käytön pitää tietenkin vastata EU:n talouspolitiikan maakohtaisia suosituksia ja tukea siirtymää vihreään ja digitaaliseen talouteen. Akava ei kannata elvytysrahaston varojen suuntaamista pysyvien menojen kattamiseen. Elvytysrahaston varoilla pitää rahoittaa hankkeita, joita ei ole päätetty hallitusohjelmassa, Fjäder jatkaa.

Investoinnit hiilineutraalisuuteen, kiertotalouteen ja oikeudenmukaiseen siirtymään olisivat tärkeä osa vihreää siirtymää. Esimerkiksi kiertotalous luo paljon mahdollisuuksia uusiin kestäviin työpaikkoihin ja vahvaan liiketoimintaan.

Uusiutumista tuettaisiin investoimalla laajoihin teknologia- tai tutkimushankkeisiin, esimerkiksi energian varastoinnin ohjelmaan, tekoälyohjelmaan tai itseohjautuvan julkisen liikenteen ohjelmaan. Komission seitsemän kohdan suosituslista antaa osviittaa näiden valintaan.

– Infrahankkeista pitäisi valita kaksi kohdetta, joilla tuetaan tulevaisuuden liikennemuotojen kehittymistä. Lisäksi EU:n elvytysvaroilla pitäisi vahvistaa ja nopeuttaa digitalisaatiota pk-yrityksissä ja julkisissa palveluissa, Fjäder sanoo.

– Varojen käyttöä koskevan suunnitelman valmistelu tarjoaisi Suomelle oivan pohjan käydä keskustelua Euroopan unionista ja koronasta toipumisesta. Koronatoimien jatkoksi on odotettavissa, että eurooppalainen keskustelu EU:n tulevasta suunnasta pysyy vilkkaana, Fjäder toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava Works -selvitys vertailee työriitojen sovittelujärjestelmiä ja nostaa esiin Suomen kehittämistarpeita29.9.2020 11:45:06 EESTTiedote

Tuore Akava Works -selvitys "Työriitojen sovittelujärjestelmä vertailevasta näkökulmasta" tarkastelee työriitojen sovittelujärjestelmiä ja niihin liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä eri maissa. Emeritusprofessori Niklas Bruun on laatinut Akava Worksin toimeksiannosta selvityksen Pohjoismaiden, Viron, Saksan ja Belgian sovittelujärjestelmistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme