Akava ry

Akava: Osaamisen ja sivistyksen rakentaminen kuntien tärkein tehtävä

Jaa
Akava painottaa kuntavaalitavoitteissaan, että laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kaiken osaamisen perusta. Osaaminen ja koulutus sekä laajat sivistyspalvelut ovat jatkossakin kunnan ydintehtäviä. Kuntien pitää saada taloutensa kestävälle pohjalle. Kuntien tehtäviä pitää tarkastella ja kuntarakenne pitää sovittaa yhteen kuntien talouden kanssa.

Kuntien vastuulla säilyy jatkossakin koulutuksen ja sivistyspalvelujen tuottaminen, vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät hyvinvointialueille sote-uudistuksessa.

– Kuntatalouden kestävyydestä on huolehdittava koronakriisin jälkeenkin. Kuntien pitää saada taloutensa kestävälle pohjalle. Uusien kuntapäättäjien pitää löytää keinoja vahvistaa kuntien elinvoimaisuutta, työllisyyttä ja yrittäjyyttä, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

– On syytä pohtia, onko nykyinen yli kolmensadan kunnan määrä liikaa. Ovatko pienimmät kunnat liian pieniä tuottaakseen palveluja kustannustehokkaasti? Akavan keskeisenä tavoitteena on, että osaamistasoa nostetaan ja jokaiselle nuorelle varmistetaan toisen asteen tutkinto. Kuntapäättäjillä on ratkaiseva vastuu tämän varmistamiseksi, Fjäder huomauttaa.

Kuntalaisten oikeuden sivistykseen pitää näkyä kunnan budjetissa. Kulttuuri-, museo-, kirjasto-, nuoriso-, liikuntapalvelut ovat tärkeä osa vapaa-aikaa ja lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Akava painottaa, että niihin pitää jatkossakin riittää rahoitusta.

Akava katsoo, että kuntarakennetta ja kuntien yhteistyötä on kehitettävä, jotta kunnat voivat turvata laadukkaat palvelut.

– Kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita pitää tarkastella kuntatalouden kestävyyden näkökulmasta. Jos kunnille säädetään uusia tehtäviä, valtion on kompensoitava niiden aiheuttamat kustannukset kunnille, Fjäder toteaa.

Sote-uudistuksessa varmistettava yrittäjien mahdollisuus tuottaa palveluita

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen tehtävien siirrossa hyvinvointialueille on tavoitteena hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua ja turvata palveluiden yhdenvertaisuus ja saavutettavuus kaikkialla Suomessa. Tämä edellyttää, että julkisen palvelutuotannon lisäksi hyödynnetään tehokkaasti ostopalveluita.

Hallituksen sote-esityksen palvelutuotannon monituottajamallia on vielä selvennettävä eduskuntakäsittelyssä. Uhkana on, että erityisesti pienten yritysten asema ja kansalaisten pääsy palveluihin heikkenee.

– Yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden pitää voida osallistua palvelutuotantoon tasavertaisesti julkisen tuotannon rinnalla. Kaikki resurssit on otettava käyttöön palveluiden saatavuuden turvaamiseksi, Fjäder sanoo.

Huolta herättävät myös laajojen hyvinvointialueiden hankinnat, joiden koko saattaa suurentua. Hankintoja pitäisi päinvastoin pilkkoa pienemmiksi, jotta pienyrittäjillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin.

– Pienyrittäjillä ja ammatinharjoittajilla täytyy olla mahdollisuus tuottaa palveluita itsenäisesti eikä vain alihankintaketjun osana. Palveluiden järjestämisessä on hyödynnettävä tehokkaammin palveluseteliä. Tämä on olennaista myös hoitotakuun toteutumiseksi, Fjäder korostaa.

Akavan kuntavaalitavoitteet ovat käytettävissä osoitteessa: akava.fi/kuntavaalitavoitteet/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ry



Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akava: Työkyky ja työssä jaksaminen on miljardiluokan yhteiskunnallinen kysymys8.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Akava vaatii, että maan hallitus panostaa vaikuttaviin toimiin, joilla tuetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti työikäisten työkykyä. Hallitusohjelmassa on tavoite vähentää puolella työpahoinvoinnin ja -uupumuksen aiheuttamat sairauspoissaolot viiden vuoden aikana, mikä on Akavallekin tärkeä tavoite. Toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat kuitenkin jääneet puuttumaan, ja työkyvyn tukemisen sijaan hallitus pyrkii suitsimaan sairauspoissaoloja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye