Akava: Työllisyystoimista on päätettävä budjettiriihessä
– Koronakriisi vaatii vielä ensi vuonnakin elvyttäviä toimenpiteitä, mutta työllisyystavoitteesta pitää ottaa lujempi ote jo nyt. Pysyvät menolisäykset, jotka eivät luo uutta työtä, pitää jättää tässä tilanteessa tekemättä. Korkea työllisyysaste on paras keino uudistaa hyvinvointiyhteiskuntaa, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
Nuorten tulo- ja uranäkymät ovat koronakriisin vuoksi heikot ja heidän työttömyytensä on kasvanut.
– Nuorten uskoa tulevaisuuteen pitää vahvistaa koulutusta ja työllisyyttä edistävin erityistoimenpitein. Ehdotukset irtisanomismallista, jossa työvoiman vähentämisjärjestys määräytyisi työsuhteen keston mukaan, nakertavat luottamusta. Akava ei kannata minkään tyyppistä irtisanomisjärjestystä, Fjäder toteaa.
– Tarvittavista rakenteellisista uudistuksista pitää uskaltaa keskustella jo budjettiriihessä ja sopia niiden valmistelun aloittamisesta. Edessä on muutoin hallitsemattomia julkisten menojen leikkauksia tai veronkorotuksia, Fjäder jatkaa.
Akava puolustaa työttömyyskassoihin perustuvan ansiosidonnaisen työttömyysturvan järjestämistapaa.
– Kassojen elinvoimasta on huolehdittava ja niiden toiminta-aluetta voitaisiin laajentaa. Niiden pitäisi pystyä hankkimaan ammattiliitoilta työllistymistä edistäviä palveluja, kuten urapalveluja ja koulutusta. Olen varma, että nykyiset kassat tuntevat jäsentensä tilanteen ja avun tarpeen paremmin kuin jokin jättimäinen uusi toimija, jota jotkut näyttävät kaipaavan, Fjäder toteaa.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla ja aikuiskoulutustuki on säilytettävä. Kouluttautuminen työttömyysaikana ehkäisee työttömyyden pitkittymistä. Päivittämällä osaamista opintovapaalla voi vastata työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin.
– Myös työllisyysasteen kasvattaminen edellyttää koulutusasteen nostamista ja osaamisen pitämistä ajan tasalla. Emme hyväksy heikennyksiä omaehtoiseen opiskeluun työttömyysturvalla tai aikuiskoulutustuen leikkaamista. Leikkausesitysten sijasta tarvitaan uusia välineitä, kuten osaamisseteliä ja verokannusteita jatkuvan oppimisen edistämiseksi, Fjäder sanoo.
Korkeakoulutettujen lomautukset vähentyneet kesän aikana
– Korkeakoulutettujen lomautusten määrä oli korkeimmillaan toukokuussa ja on sen jälkeen laskenut. Heinäkuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 17 600 korkeakoulutettua, mikä on 48 prosenttia vähemmän kuin toukokuussa, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.
– Korkeakoulutettujen työttömien määrä näyttää laskelmiemme perusteella kohonneen noin 8 000 henkilöllä maaliskuun jälkeen. Tämä nousu näyttää tapahtuneen pääasiassa huhtikuun aikana. Edelleen on jäljellä huoli, että työpaikkoja katoaa pysyvämmin, jos lomautukset pysyvät pidempään poikkeuksellisen korkeina, Sorjonen jatkaa.
Tutustu Akavan budjettiriihikannanottoon
Tutustu Akava Works -lomautuskatsaukseen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sture Fjäderpuheenjohtaja
Puh:+358400609717sture.fjäder@akava.fiPasi Sorjonenpääekonomisti
Puh:+358505575271pasi.sorjonen@akava.fiTietoja julkaisijasta
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Tuore Akava Works -talousennuste: talouden toipuminen on jatkunut odotettua hauraampana12.6.2025 10:01:42 EEST | Tiedote
Uusi Akava Works -talousennuste alentaa talouden kasvuarviota. Sen mukaan Suomen talous kasvaa 0,8 prosenttia vuonna 2025, kun aiempi ennuste oli 1,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2026 aiemman 1,9 prosentin arvion sijaan. Avoimia työpaikkoja on niukasti, joten työttömyydet pitkittyvät ja työttömien määrä nousee yhä. Työllisyyden kohentuminen alkaa syksyllä, ennuste arvioi.
Kutsu medialle: Akava Works -talousennusteen esittely torstaina 12.6. kello 109.6.2025 13:09:04 EEST | Kutsu
Talousennusteemme kertoo, millaiset Suomen talousnäkymät ovat vuoden 2025 jälkipuoliskolla ja vuonna 2026. Viekö tulleihin liittyvä epävarmuus puhdin pitkään odotetusta talouden elpymisestä? Milloin työllisyyden parantuminen kääntää työttömyyden laskuun ja korkojen aleneminen rakentamisen nousuun? Entä palaako kotitalouksien halukkuus ottaa lainaa?
Akava: Esitys määräaikaisuuksien helpottamisesta pitää ottaa jatkovalmisteluun – ei saa lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää2.6.2025 13:26:12 EEST | Tiedote
Akava vastustaa muiden palkansaajakeskusjärjestöjen tavoin hallituksen aietta helpottaa määräaikaisten työsuhteiden solmimista ja vaatii, että esitys otetaan jatkovalmisteluun. Akava korostaa, että muutokset eivät saa lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Akava pitää erittäin tärkeänä, että irtisanoutumismahdollisuus kesken määräaikaisen työsuhteen muutetaan koskemaan vain työntekijää.
Akava: Talouskasvun saavuttaminen vaatii osaavia palkansaajia27.5.2025 13:33:22 EEST | Tiedote
Akava muistuttaa, että palkansaajien osaaminen ja työpanos ovat keskeisiä talouskasvun saavuttamiseksi. Akava vaatii, että hallitus ottaa työelämän kehittämiseen jälleen mukaan palkansaajan näkökulman.
Tuore Akava Works -selvitys: Työntekijöitä kohdellaan eriarvoisesti työajalla oppimisessa – lainsäädäntöä pitää selkeyttää21.5.2025 13:01:53 EEST | Tiedote
Työelämän osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja asiantuntijuus vanhenee. Työpaikkojen tulisi olla yhä enemmän jatkuvan oppimisen paikkoja. Jatkuva oppiminen työajalla edellyttää työnantajilta selkeitä käytäntöjä ja vahvempaa lainsäädäntöä, osoittaa tuore oikeudellinen selvitys. Akava korostaa, että jokaisen työikäisen ulottuvilla pitää olla mahdollisuus osaamisen kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme