Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Irtisanomislakiin tehdyt lievennykset eivät riitä

Jaa

Akavan Erityisalat on edelleen sitä mieltä, että hallituksen on vedettävä takaisin irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava esityksensä.

Hallitus on tehnyt ns. irtisanomislakia koskevaan esitykseensä lievennyksiä. Ne eivät Akavan Erityisalojen mielestä kuitenkaan muuta toiseksi sitä epäkohtaa, että esitys on työntekijän suojeluperiaatteen vastainen. Myös muut aikaisemman esitysluonnoksen moneen kertaan todetut ongelmat ovat jäljellä.  

– Irtisanomista helpotettaisiin uudessa esityksessä alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä, kun aikaisempi raja oli 20 henkeä. Työntekijät olisivat edelleen eri asemassa vain sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä sattuisivat olemaan työssä, muistuttaa toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista. 

–Työttömyyskarenssin lyhentäminen kuukaudella lieventää, mutta ei korjaa henkilöperusteella irtisanotulle lankeavan  ”tuplarangaistuksen” ongelmaa. Kahden kuukauden karenssi on edelleen pitkä,  Luomanmäki sanoo.

– On hyvä, ettei ”luottamussuhteeseen” enää viitata esitysluonnoksen muotoilussa. Tarkoituksena oli varmaankin näin lieventää mahdollisuutta mielivaltaiseen irtisanomiseen. Kohta on kuitenkin edelleen tulkinnanvarainen. Jos tällainen esitys etenisi, luvassa olisivat vuosien ja vuosien oikeusprosessit, joiden kuluessa tulkinta vasta vakiintuisi, huomauttaa edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

– Irtisanomislain sijaan tulisi nyt yhteisessä neuvottelupöydässä löytää pienille yrityksille kannustavat keinot palkata ensimmäinen, toinen ja kolmaskin työntekijä, Luomanmäki sanoo.

Akavan Erityisalat ei ole toistaiseksi itse toteuttamassa järjestöllisiä toimia irtisanomislain vastustamiseksi. Liiton hallitus teki kuitenkin jo 14.9. järjestöpäätöksen, mikä mahdollistaa jäsenten turvallisen osallistumisen irtisanomislakia vastustaviin toisten liittojen mielenilmauksiin. Jäseniä on ohjeistettu asiasta. Akavan Erityisalat muistuttaa, että virkasuhteiset jäsenet eivät voi osallistua työaikana poliittiseen mielenilmaukseen.

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme