Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Järjestöt saivat hengähdystauon, yhdistelmävakuutus ei edennyt

Jaa

Akavan Erityisalat kiittää budjettiriihtä muun muassa veikkaustuottojen pudotuksen kompensoinnista. Tällä päätöksellä yleishyödyllistä kulttuuri-, liikunta- ja nuoristyötä tekevät järjestöt saivat hengähdystauon.

Akavan Erityisalat on tyytyväinen moniin budjettiriihen tuloksiin. On helpotus, että rahapelituottojen alentuessa edunsaajien rahoitus turvataan edes vuoden 2021 osalta.

- Hienoa, että hallituksessa nähdään - tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon sanoin -  että liikunnalla, kulttuurilla, tieteellä, nuoristoiminnalla ja lukemattomien sote-alan järjestöjen työllä on mittaamattoman arvokas merkitys suomalaisten hyvinvoinnille, Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki kiittää.

- On kuitenkin muistettava, että päätös tuo järjestöille ja muille edunsaajille vain lyhyen hengäsdystauon. Eettinen kysymys ylipäätänsä yleishyödyllisen toiminnan ja rahapelituottojen sekä niihin liittyvien pelihaittojen epäterveestä kytkystä jää ratkottavaksi myöhemmin. Vaarana on, että jo 2022 rahoitusta leikataan. 

- Veikkausrahoitus koskettaa yllättävän montaa yhteiskunnallista toimijaa. Järjestöjen lisäksi myös monet pienet kunnat ja esimerkiksi Kotimaisten kielten keskus (Kotus) saa rahoitusta veikkausvaroista, Luomanmäki muistuttaa.  

TE-toimistojen resursointi tarpeen 

Akavan Erityisalojen mielestä on erittäin myönteistä, että työnhakua tukeviin palveluihin panostetaan jatkossa enemmän ja että TE-toimistojen resursseja lisätään. Sen sijaan nyt esitetyn määrällisen työnhakuvelvoitteen toteutuksessa on liiton mielestä oltava tarkkana.

- Työnhakijalle asetetaan määrällinen työnhakuvelvoite, toki monin lieventävin reunaehdoin.  Epäilemme edelleen, ettei määrällinen työnhakuvelvoite sovellu kovin hyvin ainakaan edustamillemme korkeakoulutettua asiantuntijuutta edellyttäville aloille. Kääntöpuolena voi olla turhauttavaa ja energiaa vievää hakemustehtailua, mikä ei liene myöskään työnantajanäkökulmasta hyvä asia, Luomanmäki pohtii.

Liitto on pettynyt siihen, ettei yhdistelmävakuutus vieläkään edennyt. Juuri yhdistelmävakuutuksella rakennettaisiin vuoroin palkkatyössä ja vuoroin yrittäjänä työskentelevien turvaverkkoa. Sen turvin useampi myös uskaltaisi heittäytyä ja kokeilla eri työntekomuotoja, joiden avulla onnistua ja työllistyä.

-  Nyt kolmikantainen työryhmä ratkoo maaliskuuhun asti työttömyysturvan kehittämistä ja seuraavia päätöksiä tehdään kehysriihessä. Odotamme, että yhdistelmävakuutus pääsee silloin mukaan. 

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Salla Luomanmäki, Akavan ErityisalatToiminnanjohtaja, FM.

Liiton johtaminen, hallinto, työmarkkina-asiat ja ulkoiset suhteet. Akavan hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Monimuotoinen työelämä, veropolitiikka.

Puh:040 700 7800salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksiin kuuluu yhteensä vajaat 27 000 jäsentä.   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

”Et olisi viihtynyt nuorekkaassa tiimissä” - Rekrytointisyrjinnän kitkeminen vaatii lain tiukennuksen lisäksi asennemuutoksen, Akavan Erityisalat esittää13.1.2021 08:10:13 EETTiedote

Rekrytointisyrjintä on polttava ja vaiettu ongelma myös hallinnon, viestinnän ja kulttuurin erityisaloilla, vahvistaa Akavan Erityisalojen jäsentutkimus. – Ilmiön kitkemiseksi tulee hyödyntää vuonna 2021 käynnistyvä yhdenvertaisuuslain osauudistus. Säädöstien lisäksi tarvitsemme ison asennemuutoksen, Akavan Erityisalat esittää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme