Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Muistetaan osaamistili ja luovien alojen työpaikat

Jaa

Akavan Erityisalat nostaa neljä näkökulmaa tänään alkavaan kolmikantaiseen työllistämistyöhön: 1. Otetaan osaamistili käyttöön 2. Hyödynnetään luovien alojen potentiaali 3. Parannetaan itsensätyöllistäjien turvaverkkoa 4. Kitketään työmarkkinoiden ikärasismi.

Akavan Eritysalat muistuttaa kolmikantaisen työllisyysseminaarin osanottajia akavalaisten liittojen ideoimasta osaamistilistä.

– Työllisyyden parantamista pohtivien on nyt huolehdittava, ettei jatkuvan oppimisen korostus jää juhlapuheeksi. Akavalaisten ideoima osaamistili on hieno innovaatio, joka olisi vakuutustyyppinen turva osaamisen kehittämiseen mm. korkeakoulutetuille. Osaamistilin ripeää käyttöönottoa tulisi vakavasti harkita, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Toiseksi liitto haluaa tuoda esille luovien alojen ja kulttuurin mahdollisuudet työllistää.

– Tuore hallitusohjelma ottaa jo hyvin huomioon kulttuurin ja luovien alojen potentiaalin.  Näillä aloilla on mahdollisuus monin tavoin lisätä alueiden elinvoimaa ja työpaikkoja. Ne ovat avainasemassa esimerkiksi, kun Suomen houkuttelevuutta matkailumaana parannetaan entisestään. On vain huolehdittava siitä, että luova työ tarjoaa myös tekijöilleen elinvoimaa, reilut työehdot, Luomanmäki sanoo.

Kolmanneksi Akavan Erityisalat haluaa nostaa työllisyyskeskusteluun erilaiset työnteon muodot, kuten itsensätyöllistämisen. Itsensätyöllistäjien turvaverkkoa on viimein paikattava.  

– Yrittäjyys ei saa olla vaihtoehto vain koville riskinottajille tai kärjistyä ns. pakkoyrittäjyyden muodoksi. Myös hieman turvallisuushakuisemmilla voi olla upeaa potentiaalia menestyä yrittäjinä, Luomanmäki pohtii.  

Luomanmäki kiittää siitä, että yhdistelmävakuutus on takkuisesta ja pitkittyneestä valmistelutaipaleestaan huolimatta uudenkin hallituksen ohjelmassa.

– Yhdistelmävakuutus toisi turvaa eri työntekomuotojen yhteensovittamiselle ja lisäisi varmasti esimerkiksi korkeakoulutettujen kiinnostusta työllistyä yrittäjänä.  

Neljänneksi Akavan Erityisalat muistuttaa työmarkkinoiden ikärasismista, mikä estää työllistymistä sekä ikähaitarin nuoriso- että +50-päässä.

– Esimerkiksi meillä Akavan Erityisalojen jäsenistössä työttömyys on pakkautunut nuorempiin ja toisaalta yli 50-vuotiaisiin. Ikärasismikysymyksessä työnantajat ja rekryväki saisivat katsoa peiliin. On varmasti  tilanteita, että valitetaan osaajapulasta mutta samalla hylätään iän vuoksi hakijoita, jotka menestyisivät tehtävässä esimerkiksi kevyen täydennyskoulutuksen jälkeen, Luomanmäki sanoo.  

Akavan Erityisalat kiittää työnsä aloittanutta hallitusta lämpimästi siitä, että vuoropuhelu työmarkkinajärjestöjen kanssa näyttää lähtevän hyvään vauhtiin.

– Tervehdimme innokkaina kolmikannan paluuta. Työllisyyden parantaminen edellyttää nyt kaikkien viisaiden ajatusten ennakkoluulotonta yhdistämistä ja näkemyksellisyyttä sekä tarpeen mukaan joustoa kaikilta osapuolilta, Luomanmäki sanoo.  

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 0201 235 341, 040 700 7800

edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen, Akavan Erityisalat, puh. 0201 235 352, 040 631 7660

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Kuntien kirjasto-, kulttuuri- ja nuorisotoimen asiantuntijoiden alipalkkaus korjattava palkkaohjelmalla15.1.2020 11:24:22 EETTiedote

Kunta-alan palkkaneuvotteluissa myös kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen alipalkattujen asiantuntijoiden palkkakuoppa on korjattava. – Kuntaneuvotteluissa on kyse monien alipalkattujen ammattiryhmien palkkauksesta. Kannatamme ratkaisuksi kattavaa palkkaohjelmaa, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki. Liiton jäseniä kuntaneuvotteluissa edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme