Akava ry

Akavan liittojen jäsenmäärä kasvoi hienoisesti

Jaa
Akavan liittojen jäsenmäärä vuoden 2023 alussa oli 616 000, missä oli kasvua edelliseen vuoteen 1 200 jäsentä. Maksavien jäsenten määrä kasvoi 177:llä ja opiskelijajäsenten määrä nousi 3 393:lla. Eniten uusia jäseniä sai Insinööriliitto ja suhteellisesti eniten kasvoi Akavan sairaanhoitajat ja Taja.

– Jäsenmäärämme kasvu jatkui vuonna 2022, mikä kertoo siitä, että Akavan liitot ovat tehneet hyvää ja tärkeää työtä vuoden aikana. Jäsenet ovat saaneet liitoistaan apua monissa työelämäasioissa. Liittomme ja neuvottelujärjestömme ovat neuvotelleet lukuisia työehtosopimuksia palkankorotuksineen. Tällä on iso merkitys erityisesti tässä ajassa, jossa raju inflaatio on heikentänyt ostovoimaa, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Akavan jäsenliitoissa on 121 308 opiskelijajäsentä, jotka suorittavat opintojaan yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Vuoden 2022 aikana liittoihin tuli yli 3 600 opiskelijajäsentä lisää.

– Opiskelijajäsenten määrän kasvu oli vahvaa, mistä olen erittäin iloinen. Teemme yhdessä Akavan opiskelijoiden ja liittojemme kanssa työtä, jotta opiskelijat ja nuoret pitävät yhteisiä tavoitteitamme ja edunvalvonnan tapaamme sekä jäsenyyttään hyödyllisenä jatkossakin. Toimimme aktiivisesti, jotta voimme rakentaa hyviä edellytyksiä opiskeluun ja työelämään siirtymiseen, mutta myös kestävään työelämään kaikissa työnteon muodoissa ja ikäluokissa, Löfgren jatkaa. 

Akavalaisista 54 prosenttia työskentelee yksityisellä sektorilla, kunnissa 23 prosenttia ja vuoden alussa työnsä aloittaneilla hyvinvointialueilla 9 prosenttia. Valtiolla työskentelee 10 prosenttia ja seurakunnissa 1 prosentti akavalaisista. Ammatinharjoittajina toimii 3 prosenttia akavalaisista.

Akavan hallitus vahvisti liittojen jäsenmäärät kokouksessaan 28. helmikuuta 2023.

Jäsenmäärätiedot ovat käytettävissä osoitteessa 
https://akava.fi/keita-olemme/jasenliitot/jasenmaarat/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava liittoineen ottaa kantaa ay-jäsenmaksun verovähennysoikeudesta työntekijän verotuksessa5.6.2023 14:00:09 EEST | Tiedote

Akava ja sen 36 jäsenliittoa ovat ottaneet kantaa ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden puolesta. Ne korostavat, että ay-jäsenmaksu on tulonhankkimiskulu ja sen verovähennysoikeuden poistaminen kiristäisi työn verotusta. Ammattiliiton jäsenmaksun verovähennysoikeus työntekijän verotuksessa on olennainen osa yhdenvertaista työmarkkinajärjestelmää ja sopimusyhteiskuntaa, Akava liittoineen painottaa. Kannanotto on toimitettu julkisuudessa käydyn keskustelun takia hallitusohjelmaneuvottelijoille tänään 5. kesäkuuta.

Akavan opiskelijat: Tavoitteemme vahvemmasta asemasta Akavan hallituksessa toteutui29.5.2023 14:01:20 EEST | Tiedote

– Olemme iloisia, kun Akavan opiskelijoiden ääni kuuluu jatkossa yhä paremmin Akavassa ja asemamme on jatkossa vahvempi Akavan hallituksessa. Saimme sääntömuutoksen kautta oman jäsenen ja varajäsenen paikan Akavan hallitukseen. Meillä on siis jatkossa äänioikeus Akavan hallituksen päätöksenteossa pelkän puhe- ja läsnäolo-oikeuden sijaan, toteaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Nicole Ojala.

Hallitusneuvotteluissa suunnitellaan jättileikkauksia koulutukseen – voisi johtaa yli 100 oppilaitoksen lakkauttamiseen23.5.2023 14:10:01 EEST | Tiedote

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta jopa 50 prosentin leikkausta vapaan sivistystyön rahoituksesta. Tällä olisi rajuja seurauksia muun muassa työllisyydelle, jatkuvalle oppimiselle, kansan hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle. Leikkausten seurauksena moni oppilaitos joutuisi panemaan lapun luukulle, todetaan 14 tahon yhteisessä kannanotossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme