Vaasan kaupunki - Vasa stad

Akkuteollisuuden arvoketju GigaVaasa-alueella täydentyy – suunnitteluvaraus katodimateriaalitehtaan tontista FREYR Batteryn kanssa

Jaa
FREYR Battery on tehnyt suunnitteluvarauksen tontista katodimateriaalitehtaan rakentamiseksi GigaVaasa-alueelle. Tehtaalle on varattu tontti numero 16, joka vapautui Johnson Mattheyn myytyä akkumateriaaliliiketoimintansa.
Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan.
Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan.

– Katodimateriaalitehdas täydentää GigaVaasa-alueelle rakentuvaa akkuteollisuuden ekosysteemiä, joten FREYR Batteryn aiesopimus ja tavoite rakentaa sekä akkukenno- että katodimateriaalitehdas alueelle on todella hieno uutinen, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry iloitsee.

Suunnitteluvaraus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa 7.11.22. Yrityksen varaama tontti numero 16 on kooltaan noin 51 hehtaaria.

Paikallinen katodituotanto on ympäristön kannalta todella merkittävä asia. Nykyisessä akkuarvoketjussa akkujen tarvitsemia materiaaleja kuljetetaan globaalisti eri maanosista (Australia, Etelä-Amerikka, Aasia), jolloin sekä kustannukset, riskit että päästöt lisääntyvät.

Katoditehdashanke käynnistyy ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA) laadinnalla, joka on toimitettu Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus).

Tähän mennessä tapahtunutta GigaVaasa-alueella:

 • Tammikuu 2023: FREYR Batteryn ympäristövaikutusten arviointi katoditehtaan tontista etenee
 • Marraskuu 2022: FREYR Battery on tehnyt suunnitteluvarauksen tontista katoditehtaan rakentamiseksi.
 • Lokakuu 2022: Suomen Malmijalostus ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen, jonka puitteissa arvioidaan mahdollisuus perustaa Vaasaan akkuteollisuuden anodimateriaalitehdas.
 • Syyskuu 2022: Aiesopimus Grafintec Oy:n ja Epsilon Advanced Materialsin kanssa on muodollisesti purettava yritysten yhteistyön loputtua ja jotta kyseisestä tontista voidaan käynnistää uudet neuvottelut yritysten kanssa.
 • Elokuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials purkavat keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Keskustelu Vaasan kaupungin kanssa jatkuu
 • Toukokuu 2022: FREY Battery ja Vaasan kaupunki solmivat määräaikaisen vuokrasopimuksen 130 hehtaarin tontista.
 • Tammikuu 2022: FREYR Batteryn ympäristövaikutusten arviointi etenee.
 • Tammikuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta GigaVaasa-alueelle.
 • Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa jatkaa kuitenkin neuvotteluja yrityksen tulevan uuden omistajan kanssa.
 • Elokuu 2021: FREYR Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaan sijaintipaikaksi, aiesopimus solmittu 90 hehtaarin tontista.
 • Huhtikuu 2021: GigaVaasa-alueelle ensimmäinen varaus; Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan.
Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme