Aktiivimalli kumoutuu

Jaa

Hallitus on jättänyt tänään eduskunnalle esityksen aktiivimallin purkamisesta (HE 80/2019). Työttömyysturvan aktiivimalli on poistumassa 1.1.2020 alkaen.

Infograafi työttömyysturvan aktiivimallin kumoutumisesta
Infograafi työttömyysturvan aktiivimallin kumoutumisesta

Hallituksen suunnitelmien mukaan 1.1.2020 astuu voimaan työttömyysturvalain muutos, jonka mukaan aktiivimallin edellyttämää aktiivisuutta kerryttävää toimintaa ei enää seurata, eikä se ole ehto työttömyysetuuden maksulle täysimääräisenä.

Lakimuutoksen voimaantulo tarkoittaisi sitä, että työttömyysetuuteen ei tehtäisi enää alennusta 1.1.2020 jälkeen. Vastaavasti ennen lakimuutosta alennettu päiväraha palautuisi jälleen täydeksi 1.1.2020 lähtien.

Aktiivimallin poistuminen ei vaikuta muihin työttömyysetuuden ehtoihin. Työttömän työnhakijan yleisenä velvollisuutena on jatkossakin hakea työtä ja koulutusta.

Työttömyyden alun omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta päivärahaa, pysyy viidessä päivässä.

Hyvä lakimuutos

Aktiivimalli on ollut työttömyysetuuden maksajan ja saajan näkökulmasta monimutkainen ja vaikeaselkoinen. Etuuden hakijat ovat lisäksi kokeneet sen epäoikeudenmukaisena. Se on kohdellut hakijoita eriarvoisesti riippuen esimerkiksi hakijan asuinpaikasta tai iästä. 

YTK:lla aktiivimallin käyttöönotto ja soveltaminen aiheutti lisätyötä neuvonnassa sekä etuuskäsittelyssä lain vaikeaselkoisuuden ja byrokraattisuuden vuoksi. Toimeen­panon kuluja on aiheutunut järjestelmämuutoksista ja koulutuksesta. 

Lain voimassaolon aikana 2019 elokuun loppuun mennessä aktiivisuuden on täyttänyt noin 51 pro­senttia YTK:n etuudensaajista. Noin 49 prosenttia etuudensaajista ei ole täyttänyt aktiivisuutta. Lain voimassaolon aikana ehdot täyttäneiden osuus on laskenut. Vuonna 2018 ensimmäisen tarkastelu­jakson jälkeen 53,5 % täytti aktiivisuuden ja 46,5 % ei täyttänyt. Alennuspäätöksiä YTK on antanut yli 81 000 kappaletta. 

Työttömän elämäntilanne tulisi huomioida lainsäädäntötyössä paremmin

Aktiivimallilainsäädäntö on malliesimerkki monimutkaisesta lainsäädännöstä, jollaista lain sovelta­ja ei toimenpanon kannalta toivo. Saajan näkökulmasta malli on ollut kohtuuton ja se on kohdellut eriarvoisesti eri tilanteessa olevia työttömiä.

-Olisi hyvä, jos työttömyysturvalainsäädännön valmistelussa otettai­siin jatkossa enemmän huomioon myös lainsäädännön vaikutus työttömän elämäntilanteeseen sekä kohtuus­näkökulma, toteaa YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Infograafi työttömyysturvan aktiivimallin kumoutumisesta
Infograafi työttömyysturvan aktiivimallin kumoutumisesta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka viidennen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Kysely: Koronatilanne kurittaa erityisesti tiettyjä aloja – 40 prosenttia kamppailee epävarman työtilanteen kanssa29.7.2020 06:00:00 EESTTiedote

Yleinen työttömyyskassa YTK kartoitti laajalla kyselyllä jäsentensä työtilannetta ja näkymiä tulevasta. Kysely* toteutettiin alkukesästä koronarajoitusten ollessa vielä voimassa, ja siihen vastasi yhteensä 21 715 henkilöä. Tulokset kertovat, että haasteellisin tilanne on erityisesti palvelu-, matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja kaupan alalla. Koronakeväästä palautuminen on kesken, ja vastauksissa nousivat esille epävarmuus ja epätietoisuus myös tulevaisuuden suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme