Kemianteollisuus ry

AKT:n lakoilla ajettaisiin vientiteollisuus ja Suomi vauhdilla päin seinää

Jaa
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ilmoittamat lakkovaroitukset osoittavat kylmäpäistä päättäväisyyttä ajaa vientiteollisuus ja koko Suomi päin seinää. Seuraukset ja vahingot lakoista olisivat suuret, ja niiden seurauksista kärsittäisiin vielä pitkään.

AKT on antanut lakkovaroituksen satamiin, kuorma-autoalalle, säiliöauto- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. Jos ratkaisuun ei AKT:n neuvottelupöydissä päästä, AKT:n lakot alkavat keskiviikkona 15.2. AKT:n lakkovaroitukset ovat jatkoa ammattiliittojen aloittamalle lakkokeväälle.

Elämme talvella 2023 aikaa, jossa olemme toipumassa globaalista pandemiasta, Euroopassa käydään täysimittaista hyökkäyssotaa ja talous on vajoamassa taantumaan. Lisäksi muutosneuvotteluja käydään useammalla kemianteollisuuden toimialalla. Kun malttia kipeimmin kaivataan selvitäksemme vaikeista ajoista, heittää ammattiyhdistysliike vain bensaa liekkeihin, kuin millään ei olisi mitään merkitystä.

Herättää myös kummastusta, onko AKT:n työtaistelutoimet todella vientiteollisuuden TES-neuvottelupöydissä istuvien Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron ja heidän jäsentensä etu. 

Suomen satamissa kulkee 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin

Satamien merkitys on Pohjolan porukoilla sijaitsevalle Suomelle valtava. Tonneissa mitattuna yli 95 % tuonnista ja viennistä kulkee satamien kautta. Euromääräisesti satamien kautta kulkevan tavaraviennin ja -tuonnin arvo on yli 80 %. Satamien kautta kulkee noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin.

AKT:n lakko ei kohdistu vain vientiin, vaan myös kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin. Yhtä lailla lakko katkoo kumipyöräliikennettä, joka on pitkien etäisyyksien maassa elinehto.

– AKT:n lakonuhilla isketään siihen, mihin kansainvälinen kauppa perustuu: luotettavuuteen ja toimintavarmuuteen. Kun tähän luottamukseen tulee häiriö, käännytään hyvin nopeasti niiden toimijoiden puoleen, jotka pystyvät tilauksensa hoitamaan. Jos satamat nyt laitetaan säppiin, ongelmat eivät pääty lakon päättyessä, vaan luottamuspulaa joudutaan kuromaan umpeen todella pitkään, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme