AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Kasvulle luotava paremmat edellytykset

Jaa
Suomen menestyksen kannalta on oleellista, että meillä on erityisesti kasvuun ja kansainvälisille markkinoille tähtääviä yrityksiä. Yrittäjyys onkin kasvu- ja työllisyysvaikutuksiensa vuoksi yksi suomalaisen hyvinvoinnin avaintekijöistä. Suomalaisten yritysten kansainvälinen menestys syntyy korkeasta osaamisesta sekä riittävästä kyvystä ja mahdollisuuksista lähteä laajentumaan kansainvälisesti.

– Tukemalla yritysten oman pääoman kerryttämistä ja taseen vahvistamista luodaan edellytyksiä kasvuyrittäjyydelle. Verotuksen tulee kannustaa riskinottoon ja yrityksen kasvattamiseen, ja sen on oltava kannustavaa myös osaamisintensiivisille ja aloittaville yrityksille, joilla on niukat nettovarat, sanoo AKYn puheenjohtaja Timo Saranpää.

Suomeen tarvitaan lisäksi ketteriä rahoitusmalleja, jotka mahdollistavat uusien innovaatioiden, tuotteiden ja palveluiden nopean testauksen kansainvälisillä markkinoilla.

Pääoman saamista voitaisiin helpottaa esimerkiksi perustamalla businessenkeleiden rinnalle kanssasijoitusrahastoja, joiden avulla tavalliset ihmiset pystyisivät sijoittamaan yrityksiin pienellä panoksella. Myös Finnveran yrittäjälainan 100 000 euron enimmäismäärää tulee nostaa merkittävästi.

Ensimmäisten työntekijöiden palkkaamista tulee helpottaa purkamalla esteitä ja pienentämällä riskejä sekä lisäämällä ja kehittämällä kannustimia kuten yksinyrittäjien rekrytointituki. Myös TE-toimistojen ja kaupunkien yrittäjäpalvelut tulee saattaa paremmin saataville.

Kannustavampi toimintaympäristö omistajuudelle synnyttää kasvua

Tietoisuuden lisääminen ei yksin riitä, tarvitaan myös kannusteita. Etenkin sukupolvenvaihdoksia voidaan sujuvoittaa luopumalla yrityskauppojen yhteydessä perintö- ja lahjaverotuksesta Ruotsin mallin mukaisesti.

On myös selvitettävä mahdollisuus listaamattomien yritysten uudelleensijoitettavien voittovarojen luovutusvoittoverotuksen lykkäämiseen. Uudelleensijoitus tulisi tehdä luovutuksen verovuonna tai siitä seuraavana vuonna oman pääoman ehtoisena sijoituksena listaamattomaan yhtiöön. Tässä voidaan hyödyntää kokemuksia Iso-Britannian mallista.

Onnistuneet omistajanvaihdokset luovat kasvua

Yritysten omistajanvaihdoksia, kuten myös sukupolvenvaihdoksia, voidaan helpottaa lisäämällä potentiaalisten ostajien ja myyjien kohtaamisia sekä parantamalla omistajanvaihdoksiin liittyvää tietoisuutta ja osaamista.

– Yritysten kasvua ja jatkamista voitaisiin edistää esimerkiksi muodostamalla oppilaitosten ja korkeakoulujen yhteyteen lisää jatkajakouluja, joissa luopuva yrittäjä ja potentiaalinen jatkaja voisivat kohdata ja joissa voitaisiin tarjota erityisosaamista omistajanvaihdoksiin liittyen. Nuoria voidaan kannustaa olemassa olevien yritysten jatkajiksi esimerkiksi luomalla ”Yrittäjäksi yritysostoilla” -valmennuskoulutusohjelma, erityisasiantuntija Ted Apter ehdottaa.

AKY on mukana valtakunnallisen Omistajanvaihdosviikon tapahtumissa mm. yhdessä Uudenmaan Omistajanvaihdoshankkeen kanssa järjestettävissä Yritysmyyjäisissä Helsingissä 1.11.2022 sekä Omistajanvaihdosmarkkinoilla Tampereella 10.11.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry
AKY - Akavalaiset yrittäjät ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

aky@aky.fihttps://aky.fi/

AKY - Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 24 jäsenjärjestöä ja näiden noin 16 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Onnistunut hankintapolitiikka lähtee markkinadialogista18.4.2023 12:29:13 EEST | Tiedote

Toimivan monituottajamallin rakentaminen vaatii aitoa, tasa-arvoista vuoropuhelua eli markkinadialogia osapuolten välillä. Monituottajamalli on järkevin tapa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö turvaa palvelujen saatavuutta ja tuo alalle uusia innovaatioita. Hyvä yhteistyö perustuu kumppanuuteen ja yhteisymmärrykseen.

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Hyvinvointialueiden hankintapolitiikka uhkaa palveluiden saatavuutta ja pienyrittäjien elinkeinovapautta30.3.2023 11:34:58 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille vuoden alussa. Sote-palveluiden on vastattava väestön tarpeeseen. Hyvinvointialueet voivat tuottaa palveluita omana toimintanaan tai hankkia palveluita yksityiseltä sektorilta. Hankintamenettelynä on useimmiten kilpailutus tai palveluseteli. Hyvinvointialueet ovat ratkaisseet palvelutuotantonsa eri tavoin. Joillakin alueilla on käytössä palveluseteli ja palveluntuottajien rekisteröintimenettelyt, toisilla taas on käynnissä erilaisia kilpailutuksia. Hankintalain tulkinta on osoittautunut alueilla kirjavaksi. Osa hyvinvointialueista on sulkenut julkisten hankintojen ulkopuolelle kaikki sellaiset palveluntarjoajat, jotka ovat työsuhteessa kyseiseen hyvinvointialueeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme