AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen joustavammaksi

Jaa
Palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen on tehtävä helpommaksi mahdollistamalla eri rooleissa tehdyn työn samanaikainen vakuuttaminen sekä yhtenäistämällä yrittäjyyden määritelmät ja niiden tulkinnat.

Yhä useampi korkeakoulutettu on yrittäjä joko pää- tai sivutoimisesti. Perinteisten palkansaaja- ja yrittäjäroolien rinnalle ovat nousseet erilaiset monimuotoiset työskentelytavat. Työsuhteisuus ja yrittäjyys voivat vuorotella tai kulkea rinnakkain, yhdistellen sekä päätoimista että sivutoimista yrittäjyyttä ja osa- tai kokoaikaista palkkatyötä.

Alustatalouden mahdollisuudet lisäävät työskentelytapojen monimuotoisuutta, aivan kuten laskutuspalveluiden kautta tehtävä työ on lisännyt sivutoimista yrittäjyyttä.

Työttömyysturvajärjestelmä on jäänyt jälkeen työelämän kehityksestä. Vanhentunut järjestelmä ei kannusta esimerkiksi itsensä työllistämiseen alustataloutta hyödyntäen, eikä se mahdollista joustavaa siirtymistä yrittäjästä palkansaajaksi tai päinvastoin.

– AKY – Akavalaiset yrittäjät ry katsoo, että työttömyysturvajärjestelmä ei voi olla esteenä monimuotoisten työskentelytapojen kehittymiselle. Järjestelmää on kehitettävä siten, että työttömyysturva on yhdenvertainen kaikilla työelämässä toimivilla, kertoo AKYn puheenjohtaja Timo Saranpää.

Epäselvät määritelmät ovat yrittäjyyden este

Eri hallinnonalojen kirjavat tulkinnat yrittäjyydestä ja yritystoiminnan päätoimisuudesta luovat etenkin sivutoimisen yrittäjyyden ympärille epävarmuutta ja esteitä. Lisäksi tulkinnat vaihtelevat eri hallinnonalueilla ja jopa eri viranomaisten kesken, vaikka määritelmät ja niiden noudattamisohjeet olisivat samoja. Monimuotoisesti työskenteleville jää ”korotettu yrittäjäriski”, koska yritystoiminnan epävarmuuden lisäksi myös oma työttömyysturva on epävarma ja ennakoimaton.

– Siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi ja päinvastoin lisääntyy entisestään, eikä tiukka jakolinja palkansaaja- ja yrittäjästatuksen välillä ole enää tarkoituksenmukainen tai käyttökelpoinen. Sosiaaliturvajärjestelmän tulee toimia yksilön kannalta joustavasti ja huomioida erilaiset monimuotoiset työskentelytavat ilman väliinputoajia, AKYn pääsihteeri Martti Kivioja painottaa.

Yrittäjällä on oltava vapaus valita

Keskeinen osa työttömyysturvajärjestelmän muutosta on mahdollistaa monimuotoisesti tehdyn työn vakuuttaminen työttömyyden varalle. Yhtenä keinona tähän on tarjottu valmisteilla olevaa yhdistelmävakuutusta, joka huomioi sekä palkansaajana että yrittäjänä ansaitun työtulon.

– Yhdistelmävakuutus on askel oikeaan suuntaan, mutta kahden vanhentuneen järjestelmän aukkojen paikkailun sijasta työttömyysturvajärjestelmä tulee remontoida perusteellisemmin. Palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvajärjestelmät tulee yhdistää ja yhdenmukaistaa. Tällöin työttömyysturva määräytyisi roolista riippumatta yhtenäisin perustein: vakuutettujen tulojen mukaan yhtenäisellä työssäoloehdolla, Kivioja sanoo.

Vakuuttamisen tulee edelleen olla vapaaehtoista ja henkilö voi itse valita, vakuuttaako itsensä molemmissa, vain toisessa tai ei kummassakaan roolissa.

– Nyt on korkea aika hyväksyä työelämän alati kiihtyvä muuttuminen. Lakien, työttömyysturvan ja viranomaisten tulkintojen tulee vastata työelämän tarpeisiin, ei jarruttaa työelämän kehitystä, Saranpää toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

AKY - Akavalaiset yrittäjät  ry
AKY - Akavalaiset yrittäjät ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

aky@aky.fihttps://aky.fi/

AKY - Akavalaiset yrittäjät ry on korkeakoulutettujen yrittäjien edunvalvontajärjestö, johon kuuluu 24 jäsenjärjestöä ja näiden noin 16 000 pää- ja sivutoimista yrittäjäjäsentä. AKY on Suomen yrittäjien toimialajärjestöjäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AKY - Akavalaiset yrittäjät ry

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Kuluttajansuojalain uudistus heikentää sekä asiakkaan että yrittäjän asemaa24.11.2022 15:41:36 EET | Tiedote

Kuluttajansuojalaki uudistuu vuoden 2023 alussa. Uudistus vaikuttaa yksityisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuten psykoterapiaan, puheterapiaan, toimintaterapiaan ja fysioterapiaan. Lakiuudistus heikentää asiakaslähtöisyyttä ja yrittäjän asemaa. Terapiapalveluissa on tähän saakka voitu sopia asiakkaiden peruutuskäytännöistä ja mahdollisista korvauksista asiakaslähtöisesti, asiakkaan yksilöllinen tilanne huomioiden.

AKY – Akavalaiset yrittäjät: Kasvulle luotava paremmat edellytykset31.10.2022 13:10:21 EET | Tiedote

Suomen menestyksen kannalta on oleellista, että meillä on erityisesti kasvuun ja kansainvälisille markkinoille tähtääviä yrityksiä. Yrittäjyys onkin kasvu- ja työllisyysvaikutuksiensa vuoksi yksi suomalaisen hyvinvoinnin avaintekijöistä. Suomalaisten yritysten kansainvälinen menestys syntyy korkeasta osaamisesta sekä riittävästä kyvystä ja mahdollisuuksista lähteä laajentumaan kansainvälisesti.

Suomen Yrityskummit ry ja AKY-Akavalaiset Yrittäjät tiivistävät yhteistyötään26.9.2022 09:46:55 EEST | Tiedote

Moni akateemisesti koulutettu nuori perustaa tänä päivänä yrityksen ja kaipaa tukea liiketoiminnan kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Suomen Yrityskummien tarjoama maksuton mentorointi on tärkeä tuki monelle, etenkin yritystoimintaansa käynnistävälle nuorelle. Entistä useampi korkeakoulutettu näkee yrittäjyyden houkuttelevana uravaihtoehtona ja moni myös vuorottelee palkkatyön ja yrittäjyyden välillä. AKY toimii heidän äänitorvenaan, valvoo heidän etujaan ja tuottaa heille palveluita.

Korkeakoulutetut yrittäjät ovat ruoka-alan haasteiden ratkaisijoita2.5.2022 12:07:36 EEST | Tiedote

Monitahoinen yleinen keskustelu maatalouden kannattavuusongelmista ja ruokaketjun haasteista on muuttunut yhä vakavammaksi ajankohtaisesta geopoliittisesta tilanteesta sekä huoltovarmuustarpeista johtuen. Korkeakoulutettuja yrittäjiä edustava AKY - Akavalaiset yrittäjät ry painottaa yrittäjyyden, kaupallistamisen ja vahvaa liiketoiminnan kehittämisen näkökulmaa pitkän aikavälin ratkaisuna ruoka-alan kehittämiseksi. Viljelyn kannattavuus linkittyy keskeisellä tavalla takaamaan Suomen huoltovarmuuttakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme