SDP EuroopassaSDP Euroopassa

”Älä ainakaan jaa hölmöjä tai epäilyttäviä viestejä” – Meppi Kumpula-Natri vetoaa malttiin tartuntahuipun lähestyessä

Jaa

Suomi on arvioiden mukaan jäljessä korona-tartuntahuipun kanssa useita Euroopan maita ja alueita. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri korostaa maltin, luottamuksen ja avoimuuden merkitystä tulevien viikkojen aikana.

– Yhteiskunnallisissa poikkeusoloissa vastakkainasettelu ja pelolla lietsominen ovat yleisiä keinoja hankkia näkyvyyttä ja pönkittää omaa asemaa. Korona-pandemian aikana olemme jo nähneet Euroopassa toistuvasti sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin leviäviä valeuutisia ja salaliittoteorioita. Huonoimmissa esimerkeissä populistit ovat pyrkineet käyttämään näitä uutisia keppihevosinaan, Kumpula-Natri toteaa.

Hän huomauttaa, kuinka esimerkiksi Italiassa kansallismielisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ja laitaoikeistolaisen Italian veljet -puolueen Giorgia Meloni ovat levittäneet kovalla metelillä vahvistamattomia teorioita sosiaalisessa mediassa. Myös Kiinan johto ja Yhdysvaltain Trump ovat olleet jatkuvasti toistensa kimpussa viruksen syntymisen tiimoilta. Trump puhuu jatkuvasti ”Kiinasta” tulleesta viruksesta ja Kiina levittää salaliittoteoriaa, jonka mukaan USAn: armeija on vienyt viruksen Kiinaan. 

– Tähän mennessä Suomessa keskustelu on pysynyt pääosin rauhallisena, ja poliittiset puolueet ovat osoittaneet halua johtaa maata yhdessä poikkeusolojen yli. Eduskunta on kyennyt viemään hallituksen kiireellisiä esityksiä nopeasti ja määrätietoisesti päätöksiksi, ilman suurempia poliittisia erimielisyyksiä. Valmiuslaeista ei ole tähän mennessä ollut tarvetta edes äänestää kertaakaan eduskunnan täysistuntosalissa, vaan ne ovat hyväksytty ykismielisesti. Näin sen pitääkin mennä, vaikeudet voitetaan yhdessä, ei politikoiden. Positiivisena esimerkkinä näen myös europarlamentin äänestystuloksen koronatoimiin osoitettujen varojen käytöstä, jossa puolesta äänesti 683 ja vastaan 1. Kyseessä oli historiallinen äänestys, jossa meppien liikkuminen tehtiin tarpeettomaksi poikkeuksellisella etä-äänestämisellä sähköisesti. 

Tilanteen kiristyessä ja tartuntapiikin lähestyessä uhkana Kumpula-Natrin mukaan kuitenkin on, että myös Suomen julkisessa keskustelussa ja etenkin sosiaalisessa mediassa nähdään ylilyöntejä. 

– Nyt on tärkeä säilyttää tähän asti nähty maltti! Vastakkainasettelulla ja paniikin lietsonnalla emme tule saavuttamaan mitään muuta kuin hallaa. Jokaisen kannattaa harjoittaa sosiaalisen median lukutaitoaan ja kriittisyyttä nyt huolella. Älä ainakaan jaa hölmöjä tai epäilyttäviä viestejä. Noudatetaan ohjeita, ja kysytään kysymyksiä ja tehdään ehdotuksia, kun sellaisia on, Kumpula-Natri ehdottaa. 

– Myös suurten teknologiajättien, mm. Googlen, Facebookin ja Twitterin, pitää pystyä puuttumaan ajankohtaisesti niissä leviämään valeuutisointiin, Kumpula-Natri painottaa vielä lopuksi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Miapetra Kumpula-Natri
+358 505113004

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EuroopassaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Euroopassa

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri kannustaa hakemaan UPM:n Kaipolan tehtaalta irtisanotuille tukea Euroopan globalisaatiorahastosta28.8.2020 16:38:47 EESTTiedote

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) haluaa Suomen selvittävän mahdollisuutta hakea tukea Euroopan globalisaatiorahastosta UPM:n Kaipolan tehtaalta irtisanottavien työntekijöiden tukemiseen. Euroopan globalisaatiorahastosta jäsenmaat voivat hakea tukea tilanteissa, joissa suuri määrä työntekijöitä menettää työnsä maailmankaupan shokkien ja rakennemuutosten johdosta.

Miapetra Kumpula-Natrille europarlamentissa tärkeitä digivastuita19.5.2020 15:16:56 EESTTiedote

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on nimitetty keskeisiin digivastuisiin europarlamentissa. Parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan S&D-ryhmä on valinnut Kumpula-Natrin johtamaan europarlamentin kannan valmistelua EU:n datastrategiaan. Kansainvälisen kaupan valiokunnassa Kumpula-Natri sai puolestaan vastuulleen edustaa parlamenttia WTO:n e-commerce -neuvotteluprosessissa, jonka tavoitteena on luoda toimivat maailmanlaajuiset pelisäännöt verkkokaupalle ja digitaloudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme